Utolsó tangó Párizsban nemi erőszak Marlon Brando Maria Schneider
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Utolsó tangó Páriszban című film hatalmas felháborodást eltett 1972-ben, botrányfilmnek számított többek között a nemi erőszakot ábrázoló jelenet miatt is.

Bernardo Bertolucci filmjében Marlon Brando szerepe szerint análisan megerőszakolja megerőszakolja az akkor 19 éves Maria Schneidert. Alakításáért Oscarral is jutalmazták Brandót. Egy 2013-ban készült interjúban Bertolucci elmondta, hogy Schneider nem tudott a jeletről. Azért nem szóltak neki, mert az igazi reakciói akarták látni, nem azt, amit eljátszana. A rendező azt akarta, hogy a jelenet igazi legyen. A jelenet ötlete előző nap jött, amikor Brando és a rendező együtt reggeliztek, ahol vaj is volt az asztalon. Később ezt használták síkosítónak.

Marlon Brando és Maria Schneider "jelenete" Forrás: Origo

Bertolucci elmondta, hogy nagyon rosszul érezte magát a jelenet után, amiért ezt tették a színésznővel, de úgy gondolja, hogy csak így tudta hitelesen bemutatni a megaláztatás és a gyűlölet érzését. Schneider egy életre meggyűlölte Bertoluccit és többet nem volt hajlandó találkozni vele. Schneider későbbi munkái során nem vállalt már vetkőzős jelenetet és drogproblémái is lettek. Halála előtt egy interjúban utalt arra, hogy valami történt a forgatáson: elmondta, hogy nagyon megalázták, úgy érezte, mintha kicsit valóban megerőszakolták volna, és Brando sosem kért tőle bocsánatot.

A nyilvánosságra hozott interjú teljesen felkavarta a filmvilágot, több híresség a közösségi médián keresztül fejezte ki felháborodását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.