II. Ferdinánd aragóniai király 500 éves titkos levelezését fejtették meg spanyol hírszerzők

II. Ferdinánd Spanyolország titkos levelezés uralkodó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Katolikus Ferdinánd spanyol uralkodó (1452-1516) 500 éves titkos levelezését fejtette meg a spanyol nemzeti hírszerzési központ. Az ő uralkodása alatt kezdődtek meg a felfedezőutak, és vált Spanyolország világbirodalommá.

A spanyol király 1502 és 1503 között folytatott kódolt levelezést hadvezérével, Gonzalo Fernández de Córdoba y Aguilarral, aki "El Gran Capitán" (a nagy kapitány) néven vált közismerté, mint az egyesített fegyvernemek taktikájának bevezetője.

II. Ferdinánd fogadja Granada megadását Forrás: Wikimedia Commons

A spanyol hírszerzők mintegy fél évig dolgoztak a több mint 200 szimbólumot tartalmazó négy levél megfejtésén, amelyekben az uralkodó a nápolyi háborúkkal kapcsolatban küldött utasításokat a kapitánynak.

Jesús Ansón Soro, a toledói katonai múzeum szakértője szerint a király további csapatbevonásokról, adók beszedéséről és azok kezeléséről rendelkezett, és emellett szorgalmazta például azt is, hogy a spanyol katonák vegyenek feleségül özvegyeket a nápolyi királyságból, így fokozzák a spanyolok társadalmi integrációját. A király által használt titkosírásban néhány jel egy-egy betűt jelentett, míg mások teljes szavakat, és voltak olyan szimbólumok is, amelyekhez nem társult jelentés.
A levelekben nem volt tördelés sem, folyamatosan írták, hogy ezzel is nehezítsék a dekódolást - mutatott rá a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a dokumentumok különlegességét fokozza: az uralkodó saját kezűleg írta azokat, ami nem volt jellemző abban korban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.