Hujber Ferenc színész botrány sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tovább gyűrűzik a színész a Life.hu-n kirobbant botránya. Portálunknak megszólalt a Színművészeti Egyetem és Hujber is.

Mint ahogy arról portálunk elsőként beszámolt, Hujber Szily Nórának adott interjújában bevallotta, hogy érettségijét vásárolta, diplomája ezáltal semmis, ráadásul a szakdolgozatát is másolta.

A Színművészeti Egyetem szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében kommentálta az ügyet. "A Színház- és Filmművészeti Egyetem - a sajtóban megjelent hírekre reagálva - az alábbi közleményt adja ki: Magyarországon egyetlen oktatási intézmény sincs felkészülve arra, hogy okiratok eredetiségét, hitelességét vizsgálja. Más szerveknek van jogosítványa és lehetősége arra, hogy bűncselekmények felderítésével, vizsgálatával és az esetleges büntetőjogi felelősségre vonással foglalkozzanak. Ennek megfelelően az egyetem a szükséges lépéseket megteszi, a plágium gyanúját vizsgálja, és a vizsgálatok eredményéről a fenntartót értesíteni fogja. Az egyetem az ügyet a vizsgálat lezárásáig a továbbiakban nem kívánja kommentálni" - áll a Színművészeti Egyetem közleményében.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A színész nem fél az őt fenyegető szankcióktól, és attól a lehetőségtől, hogy elveszik a diplomáját. A hazai közvéleményt viszont nagyon megosztotta őszinte vallomása. "Nagyon sokan állnak mellettem, 80%-ban csodálatos, támogató megjegyzéseket kapok és felhívott Fenyő Iván is, akivel nagyon hasonlóan gondolkodunk" - szögezte le Feri, akinek a családjával akadt azért konfliktusa a vallomása miatt. "A húgom és az édesanyám nem értette meg azonnal, hogy miért álltam a nyilvánosság elé, de később úgy éreztem, hogy megértettek. A feleségem pedig, amikor megmutattam neki az interjút, megölelt, megcsókolt és azt mondta: köszönöm" - áradozott a színész, aki nem törődik a jogi következményekkel. "A magyar jog a mai formájában egy vicc konkrétan, nem érdekel, hogy milyen eljárást indítanak ellenem."

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A Life.hu megpróbálta megszólaltatni Hujber Ferenc egykori osztálytársait, hogy mi a véleményük a történtekkel kapcsolatban, de pályatársán, Fenyő Ivánon kívül senki sem kívánt nyilatkozni az ügyben.

"Én megértem Feri motivációját, mert azon vagyok és úgy élek, hogy minden embert meg tudjak érteni, de ez nem kell, hogy azt jelentse, és nem is jelenti azt, hogy én Ferivel, amit ő ezzel a témával kapcsolatban nyilatkozott vagy mondott, mindenben egyetértek. Pláne nem kell, hogy az összes dologról én magam is ugyanígy gondolkozzam"- kezdte a színész.

"Nem, nem értek egyet teljes mértékben a gondolkodásával, és ez nem is számít most. A lényeg, hogy tisztelem az őszinteségéért, és látom benne azt a kereső embert, aki a dolgok mélyére akar ásni, aki egy hazugságoktól mentes végső valóság és igazság után kutat. Én úgy látom, hogy sok dologban jó helyen, jó felé kapirgál ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban. Egy igazi tudatosság kezd megjelenni épp most rajta keresztül, de ez még természetesen összekeveredik az egójával és a régi fajta gondolkodásunkkal. És ezt ő maga is tudja. De az út, amin van, az szerintem dicsérendő."-
folytatta Fenyő Iván, hozzátéve, hogy szerinte nem szabad bírálni Hujber tettét..

" Ez egy folyamat, nem kell ezt bírálni. Senki, de Hujber Feri sem jó vagy rossz, okos vagy hülye, hanem egyszerűen meg kell lássuk, hogy ő most épp itt tart az útján. El kell fogadjuk, hogy oké, ez az ő álláspontja és örülnünk kell, hogy egyáltalán ilyen mély és fontos, és mindannyiunkat érintő dolgokról gondolkodik és filozofál, még ha nem is mindennel értünk egyet, vagy még ha fel is paprikáz minket egy-egy gondolatával, mondatával. Ha egyébkent ez utóbbit érezzük, akkor azt amúgy érdemes különösen tudatosítani, és megvizsgálni magunkban, hogy vajon mitől érzem ezzel kapcsolatban azt, amit" - válaszolt kérdésünkre Fenyő Iván, aki szerint a művészeket nem határozhatja meg a diplomájuk."A művészi teljesítménynek meg amúgy semmi köze köze ahhoz, hogy valakinek van-e diplomája - azaz egy darab papírja -, vagy sem. Vihar a biliben" - tette hozzá Iván.

Az ügyvéd véleménye: A diplomáját elveszítheti

"A bűncselekmény, vagyis a közokirat hamisítás elévült, ennek ellenére a Színművészeti Egyetem Hujber Ferenc diplomáját elveheti, érvénytelenítheti. Emellett, ha az elmúlt évek során akármilyen jogi eljárásban Hujber Ferenc tárgyalási jegyzőkönyvben, vagy akármilyen hivatalos eljárásban azt vallotta, hogy érettségivel, diplomával rendelkezik, ezzel megismételhette a közokirat hamisítást, és büntetőjogilag felelősségre vonható"- mondta el a Life.hu kérdésére Dr. Hyross Virág ügyvéd.

A pszichológus véleménye

A Life.hu megkérdezett egy, a neve elhallgatását kérő pszichológust, hogy vajon Hujber Ferenc miért állhatott ki önként a nyilvánosság elé a botrányt kiváltó vallomással. Szakértőnk szerint a színész nagy valószínűséggel nárcisztikus alkat, és ennek megnyilvánulása ez a tett is. "Ez akár lehet polgárpukkasztás és önmarketing is, hiszen a nárcisztikus ember nagyon szívesen állítja be magát bátor, különc, különleges alkatnak. A nárcisztikus lelki alkatú ember exhibiconista, valójában egyfajta függő: függ a más emberek figyelmétől, folyamatos érdeklődésre tart igényt, enélkül szenved"- mondta el a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.