fashion week szabály dress code elegancia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Borítékban, bélyeggel, kézzel címezve érkezett a meghívó, nem meglepő hát, hogy a rendezvény részletein túl dress code is szerepel rajta. Vajon tudjuk, hogy melyik megfogalmazás milyen viseletet követel?

Thinkstock
Thinkstock

Lehet szó privát patriról vagy egy nagyobb céges eseményről, könnyen meglehet, hogy a rendezők kikötik, milyen öltözékben várják a vendégeket. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen a dress code nemcsak az esemény mivoltját határozza meg, de megóvja a vendégeket az alul- illetve a túlöltözöttség okozta feszengéstől. A dress code-ok útvesztőjében nem nagy dolog kiigazodni, elég, ha néhány alapvető kikötést betartunk.

Dress code: Casual

Egyszerű, kötetlen, gyakorlatilag bármilyen hétköznapi holmi viselhető, beleértve a klasszikus farmer-póló kombinációt. Kicsit sem kell túlgondolni, sőt ez az az öltözködési szabály, amit gyakorlatilag felesleges definiálni, hiszen ha egy rendezvény annyira kötetlen, hogy nem kell meghatározni, hogy mit viseljenek a vendégek, bizonyára a meghívón sem szerepel a casual dress code kifejezés.

Dress code: Smart casual

A kellemetlenségek elkerülése érdekében itt már nem árt betartanunk néhány szabályt, például ne viseljünk sportos darabokat. Farmer helyett jöhet egy könnyed szabású, a szezonban egyébként is nagyon divatos trapéznadrág, mondjuk kötött pulóverrel vagy inggel.

Thinkstock
Thinkstock

Dress code: Business standard

A Bankcenter környéke délután kettő körül - röviden ennyit tesz a business standard dress code, ami többé-kevésbé a szigorúbb értelemben vett irodai öltözködésnek felel meg. A fekete-fehér kombináción túl nyugodtan viselhető még sötétkék, esetleg szürke. Amire mindenképp ügyelni kell, hogy a szoknya térd körül végződjön, a felsőrész pedig ne legyen túlzottan dekoltált.

Dress code: Informal

Az irodai öltözék kicsit szabadabban. Szigorúan begombolt ing helyett jöhet egy megkötős blúz vagy egy kámzsás felső, de a nadrág továbbra sem lehet slendrián, a farmer pedig továbbra is kizárt. Színek terén nincs megkötés, de persze nem árt, ha a szett darabjai színben és formában harmonizálnak egymással. Sőt!

Thinkstock
Thinkstock

Dress code: Semi formal

Leegyszerűsítve annyit mondhatunk, hogy koktélruha. A semi formal dress code korántsem a fekete miniruháról szól, jóllehet a legegyszerűbb opció ez esetben a kis fekete viselése. Ha vinnénk némi fantáziát a viseletbe, húzzunk egyszerű, minőségi anyagból készült koktélruhát, a kiegészítők terén pedig kicsit sem kell visszafognunk magunkat: bármi jöhet, ami feltűnő és hangsúlyos.

Dress code: Black tie

Az elnevezés a férfiak viseletéhez köthető, akik ezúttal fekete csokornyakkendőt kötelesek viselni. A nők számára korántsem ennyire szigorúak a szabályok, így a semi formal kategóriába tartozó koktélruhán túl a hosszú estélyi is szóba jöhet, csakis kesztyű nélkül.

Thinkstock
Thinkstock

Tipp: A legjobb ruhakölcsönzők a báli szezonra

Dress code: White tie

Elérkeztünk a jéghegy csúcsához, ugyanis a white tie a lehető legelegánsabb öltözéket jelöli. Tekintve, hogy a férfiak frakkot viselnek, a nők számára is kötelező a lehető legelegánsabb öltözék, vagyis a nagyestélyi. A hazai rendezvényeken gyakorlatilag csak abroncsos habcsókruhákat viselnek nagyestélyiként, amit nem érdemes irányadó vonalként tekinteni. Ha inspirációra van szükségünk, inkább az olyan díjátadókon készült fotókat nézegessük, mint amilyen a Golden Globe vagy a Grammy-díjátadó.


Galéria: A legszebb ruhák a Grammy- díjátadón

/1102/A_leg2011214122332

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



A legcsúnyább estélyik a Grammy-díj átadójánhttp://www.life.hu/legytrendi/divathirek/20110214-ocsmany-ruhak-a-grammydij-atadojan.htmlVictoria Beckham tervezi a leendő királynő esküvői ruháját!http://www.life.hu/legytrendi/divathirek/20110214-victoria-beckham-lesz-vilmos-herceg-felesegenek-ruhatervezoje.htmlA blézer titkai - Így viseld!http://www.life.hu/legytrendi/streetfashion/20110210-negy-tipp-blezer-viselesere.htmlNevetséges ruhában jelent meg az énekesnőhttp://www.life.hu/legytrendi/divathirek/20110210-leona-lewis-csunya-ruhaja.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.