Egzotikus újév - ezeken a helyeken nem fogsz unatkozni!

ünneplés Dominikai Köztársaság Japán szilveszter Kuba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ minden táján megünneplik az óév végét és az új esztendő kezdetét. A december 31-i évfordulón még azokon a tájakon is van valamiféle ünneplés, ahol az új év kezdetét nem az európai időszámítás alapján határozzák meg. Lássuk, hol milyen szokásokkal igyekeznek bebiztosítani maguknak az emberek a jó szerencsét a következő esztendőre.

Kuba: zene, tánc, tűz, víz

A kubaiak természetesen sok zenével, tánccal ünneplik az új esztendő kezdetét: feldíszítik a házakat, sőt, a jó kívánságok mellé ajándékok is járnak a családtagoknak. Éjfélkor elégetik az óévet, és annak minden rossz eseményét jelképező rongybábut, hogy tiszta lappal kezdhessék az új esztendőt. Az éjféli petárdázás és a tűzijátékok itt sem maradhatnak el. Az óra ütésére 12 szem szőlőt esznek meg, minden szem az év egy hónapját jelképezi, és természetesen szerencsét hoz, mint ahogyan az újévkor fogyasztott fekete bab és rizs is. Sokan abban is bíznak, hogy a zöld ételek fogyasztása után sok pénz áll a házhoz. Éjfélkor szokás nagy edényeket vízzel megtölteni, és az ajtón keresztül az utcára borítani, hogy az óév szennyese a házon kívül landoljon, az új esztendő pedig simán induljon. Éjfélkor a házak főbejáratát és hátsó ajtaját is nyitva tartják: az óév a hátsó ajtón keresztül távozik, míg az új esztendő a főbejáraton keresztül érkezik. Újév napján sokan egy üres bőrönddel járják körbe utcai ruhában a házat, hogy a következő esztendőben sokat utazzanak.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Tengerparti pihenés, múlt és jelen megismerése - Fedezd fel Kubát! Kuba - 3 éj Havanna (Comodoro) + 6 éj Varadero (Tuxpan) -294.900 forint/fő/9 éjtől

Japán: 108 harangütés

Japánban az európai naptár szerint december 31-ről január 1-re virradó éjszaka ünneplik az óév végét és az új év kezdetét. Ilyenkor hajdinából készült soba tésztát és mochi nevű rizses édességet illik fogyasztani. Éjfélkor az emberiség bűneire emlékeztetve 108-szor kondulnak meg a szentélyek harangjai. Az új év első napkeltéje idején sokan imádkoznak a kedvező újévért, és sokan az új év első napján a szentélyekbe, templomokba is ellátogatnak. Közkeletű szokás hagyományos képeslapon boldog újévet kívánni, így a japán posta december közepétől óriási forgalmat bonyolít. A házak és lakások bejáratát a shinto isteneket köszöntő fenyővel és bambusszal díszítik fel.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Izgalmak és varázslatos kultúra vár Japánban! Miyuki - Téli körutazás Japánban 2015-ben - 479.000 forint/fő/7 éjtől

Dominika: takarítás és tánc

A karibi országban szilveszter előtt egy nagyon alapos takarítással igyekeznek a helyiek bebiztosítani az új év jó szerencséjét – mindent ki kell dobni, amire már nincs szükség, hogy az új esztendő tiszta lappal induljon. Újév napján viszont semmit sem szabad sem kidobni, sem kisöpörni a házból. Éjfélkor kitárják az ajtókat és az ablakokat, hogy az óév energiája távozzon a házból, az újévé pedig bejöjjön. A kubaiakhoz hasonlóan a dominikaiak is 12 szem szőlőt esznek az óra éjféli ütéseire, és minden szem mellé megfogalmaznak egy kívánságot az adott hónapra. Az ünnepen viselt ruhák színe is a következő évre vonatkozó kívánságokat jelképezi: aki zöldbe öltözik, az anyagi biztonságát szeretné megalapozni, aki sárgába, az jó munkát remél. A piros ruha jobb jövőt hoz, míg a fehér a jó egészséget segít megteremteni. A családok egyébként hagyományosan otthon ünnepelnek bőséges vacsorával, és persze zenével-tánccal. A vacsora során ajándékok is gazdát cserélnek, a családtagok pedig a régi emlékekről és az újévi fogadalmakról beszélgetnek.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Ismerd meg a Karib-tenger gyöngyszemeit, járd be a legszebb szigeteket! Kolumbusz nyomában hajóút La Romana-i indulással - Costa Magica - 61.690 forint/fő/7 éjtől

Tunézia: szabad a buli

Bár Tunéziában hagyományosan a muszlim újévet ünneplik, a vendégség az európai szilveszter idején sem maradhat el. A szállodákban is hatalmas partikat és gálavacsorákat rendeznek az új esztendő tiszteletére. A családok hagyományosan közös nagy vacsorákkal és ünnepi desszertként francia stílusú süteményekkel, tortákkal köszöntik az újévet, míg a fiatalok számára ez az este kiváló alkalom a partizásra. Szilveszter estéjén megtelnek a klubok és a bárok, neves DJ-k szórakoztatják a közönséget.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Pihenés, kikapcsolódás és csodás tengerpart - Tunézia - Sentido Rosa Beach - 87.430 forint/fő/7 éjtől

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.