Húsvét itthon - Megunhatatlan helyszínek, ha feltöltődésre vágysz

Eger Noszvaj Húsvét utazás Hollókő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyuszit lesni és locsolkodni nem csak otthon lehet: kerekedj fel, menj ki a friss levegőre és közben ismerkedj a hagyományokkal országszerte! Mutatjuk is a legjobb fesztiválokat!

A hagyományos: Hollókő

Az egyik legszebb, eredeti formáját megőrzött magyar falu, Hollókő évek óta híres hagyományőrző húsvéti rendezvényeiről. A háromnapos Húsvéti Fesztivál (2015. április 4-6.) idején a szűk utcácskák megtelnek a népviseletbe öltözött helyiekkel, és persze a látogatók tömegeivel, akik a rendezvényeken elsősorban a palóc húsvéti hagyományokkal ismerkedhetnek meg. A rendezvény szombati napján a gasztronómiai események kerülnek előtérbe. Az Ófalu udvaraiban minden a húsvéti ízek körül forog, betekintést nyerhetsz például a húsvétisonka-készítés rejtelmeibe.

Hollókő Forrás: www.holloko.hu

Más településekről is érkeznek hagyományőrzők a faluba, ők szintén saját udvaraikban szórakoztatják a látogatókat. Amikor a délután öt órakor kezdődő szentmise hivatalosan is véget vet a böjtnek, megszólalnak a harangok. Szombat este Herczku Ági és a Banda szabadtéri koncertje következik, vasárnap és hétfőn pedig hasonlóan sűrű programmal folytatódik az ünnepség: táncház, koncertek, mesék várják az érdeklődőket. A tavaly befejezett beruházások, például a sajtház, a kalácsos, a palóc műhely, a palóc játszóház, a guzsalyas most mutatkoznak be először a nagyközönségnek, így még az is talál újdonságot, aki egyébként rendszeresen látogatja ezt a csodás kis falut.

Life.hu tipp

A locsolkodás természetesen Hollókőn sem maradhat el, de itt a kölni helyett jéghideg kútvíz gondoskodik a lányok üdeségéről. Váltóruha erősen ajánlott!

A Life.hu extra tippje

Kirándulás, vendégvárás helyett inkább kikapcsolódnál a hosszú hétvégén? A hazai wellness-szállodák remek csomagokat kínálnak azoknak, akik az év első hónapjait csodás környezetben pihennék ki. Kattints IDE a legjobb ajánlatokért!

A fővárosban és környékén

A hagyományok és a gasztronómia áll a középpontban a budai várban az idén negyedik alkalommal megrendezett húsvéti ünnepségen is. Április 5-én és 6-án kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásáron barangolhatsz, közben pedig megnézheted a különféle mesterségek bemutatóit és a koncerteket, táncelőadásokat. Fellép többek között Palya Bea és Szalóki Ági, Gryllus Vilmos és a Kolompos együttes, valamint a határon inneni és túli települések számos néptánc-együttese. A gyerekeket meselabirintus és mesekert, kézműves alkotóház, kosaras körhinta és még számos program várja.

Ha szeretnél kicsit kimozdulni a városból, de nem akarsz messzire utazni, a közeli településeken több helyen is találhatsz változatos nézni- és hallgatnivalót. A szentendrei skanzen közel 60 hektáros területén az ország legnagyobb húsvéti fesztiválja zajlik ezekben a napokban. A hagyományos tojásdíszítés, vesszőfonás és egyéb kézműves bemutatók, a bábelőadások, a vándormuzsikusok fellépése mellett a Magyarországon élő svábok, ruszinok, vendek és horvátok szokásait is bemutatják a skanzen különböző „tájegységein".

A szentendrei Skanzen Forrás: www.skanzen.hu

A Budapesttől mindössze 30 kilométerre fekvő Gödöllő Királyi Kastélyában maga "Erzsébet királyné" köszönti a vendégeket húsvét vasárnapján, ugyanis ekkor rendezik meg a királyné kedvenc virágáról elnevezett Ibolya Napot is. Kiderül, mi az a virágkonyha, sőt, aki kedvet kap, bele is kóstolhat a virágos fogásokba. Természetesen nem maradhat el a tojásfestés, a kézműves vásár, valamint a zenés gyerekműsorok sem.

Gödöllői Királyi Palota Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A budai vár programjain különleges kedvezménnyel várják a nagycsaládosokat. A két felnőtt és három gyerek belépésére jogosító családi jegy vásárlása esetén további két gyerek ingyen látogathatja a fesztivált.

Bor és sport: Eger és Noszvaj

Az egri borvidék gasztronómiai központjaként ismert Szépasszonyvölgyben a szokásos remek borkínálat mellett a húsvéti hétvégén számos más élményben is részed lehet. Lesz tojáskeresés, bárány- és nyuszi-simogatás, gólyalábas parasztkomédia, de akár a szekérjáratra is felülhetsz, vagy kézműves foglalkozásokon is fejlesztheted a kézügyességedet.

A közeli Noszvajon húsvét vasárnapján a De la Motte-kastély elől indul a hagyományos tojásvadászat, amelynek során családok és baráti társaságok indulhatnak el kis és nagy körön a tojások felderítésére, miközben a terepfutók a falut körülölelő erdei utakon versenyeznek. A tojáskeresés közben természetesen arra is jut idő, hogy a nyitott portákon belekóstolj a húsvéti fogásokba, és ejtőzz egy kicsit a természetben. A húsvéthétfő pedig itt is a hagyományos húsvéti vendéglátás ideje, a finom falatok és a hagyományőrző programok helye a Gazdaház.

De La Motte Kastély - Noszvaj Forrás: Wikipedia

Life.hu tipp

A szokásos kisállat-simogató és kézműves programok mellett Noszvajon az íjászkodást és a célbadobást is kipróbálhatják a gyerekek. A tojásvadászaton pedig akár babakocsival is el lehet indulni!

Húsvét a Hortobágyon

A Hortobágy kiállító- és bemutatóhelyei is izgalmas programokkal készülnek a húsvéti hétvégére. A Kézművesudvarban jutalomért keresheted a piros tojásokat, és húsvéti vetélkedőn és ügyességi játékokon teheted próbára magad. Természetesen lesz kézműves foglalkozás a gyerekeknek, és elmaradhatatlan a húsvéti tojásfestés is. A Pásztormúzeumban, a Hortobágyi Csárdakiállításon és a Körszínben minden páratlan órában (11, 13 és 15 órakor) ingyenes tárlatvezetések indulnak, míg a Vadasparkban szintén tojáskereső játék és állatsimogató várja a kicsiket. A Hortobágy-halastavi Kisvasúton pedig még a húsvéti nyuszival is együtt utazhattok.

Hortobágy Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A vonatozó húsvéti nyuszi apró ajándékokkal viszonozza a gyerekek locsolóverseit és húsvéti dalait, érdemes készülni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.