Ahova csak kevesen merészkednek: elképesztő helyek a nagyvilágban

Forrás: Thinkstock -
utazás Mawsynram program Arab-félsziget Srí Lanka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden egyes utazás izgalmas kikapcsolódást jelent, de léteznek a világnak olyan pontjai, ahová nem igazán vágyik egy „átlagturista". Ezzel szemben a kihívásokat kereső kalandorok valószínűleg nem sokat gondolkodnak, mielőtt megvásárolják a repülőjegyet ezekre a különleges helyekre. Olyan tájakat mutatunk, ahova csak kevesen merészkednek. 

A sivatag félelmetes szépsége

Az Arab-félsziget déli harmadában található Rab-el-Háli (arabul jelentése: üres negyed) a legnagyobb folyamatos homoksivatag a világon, területe mintegy 750 000 km2, kb. 1100 km hosszú és 500 km széles. Érthető, hogy hatalmas itt a forróság és a szárazság, a nappali hőmérséklet akár a 60 Celsius-fokot is elérheti, az évi átlagos csapadékmennyiség pedig kevesebb mint 30 mm. A sivatag zord és barátságtalan, a növényzet igen gyér és csupán néhány állatfaj az, ami képes alkalmazkodni ehhez a rendkívül extrém környezethez. A hatalmas homokdűnék szürreális látványt kölcsönöznek a tájnak, ami a mai napig a világ egyik leginkább megközelíthetetlen területének számít.

Forrás: Thinkstock

Egy másik világ, egy másik élet: Tristan de Cunha

Sokszor érzed úgy, hogy legszívesebben elfutnál a világ végére? Tristan de Cunhánál aligha találnál távolabbi úti célt, ami a világ legelszigeteltebb lakott településének számít. A vulkanikus szigetcsoport 2816 kilométerre fekszik Dél-Afrikától, és a legközelebbi falu is több ezer kilométerre található innen. Edinburgh of the Seven Seas lakosainak száma alig éri el a 300-at, a fő bevételi forrást a halászat, illetve a bélyegkibocsátás jelenti számukra. Az Egyesült Királyság fennhatósága alatt álló Tristan de Cunha igazi paradicsom a természetrajongók számára, ám csak az igazán elszánt turisták látogatnak el ide, mivel a festői szépségű szigetcsoport hatnapos hajóúttal érhető el.

Forrás: Wikipedia

A Life.hu extra tippje

Térj le a kitaposott ösvényről, és fedezd fel Srí Lanka legszokatlanabb látnivalót: a világörökség részét képező Sinharaja esőerdőt, Mulkirigala sziklatemplomát, a Ramboda vízesést, és még sorolhatnánk. Srí Lanka klasszikus körút, tengerparti pihenés-Hotel J (repülővel)legjobb ára 225.000Forint/fő/7éjtől

Ahol mindig esik az eső

Gyönyörű lépcsőzetes vízesések, megállíthatatlanul szakadó eső, hófödte hegycsúcsok és buja növényzettel benőtt völgyek jellemzik a Meghálaja államban fekvő kis falut. Mawsynram a legcsapadékosabb hely egész Indiában, évente 11 873 milliméter eső esik, ám ez nem szegi kedvét a kíváncsi és felfedező kedvű turistáknak, akik az elképesztően gazdag élővilág miatt szívesen látogatnak el ide. A környék fontosabb látnivalói közé tartozik a lélegzetelállító helyszínen lévő botanikus kert a Thangkharang nevű park Cherrapunjitól mindössze néhány km-re és azok az „élő" hidak, amiket az indiai gumifa gyökereiből készítenek. A legideálisabb idő az utazásra a monszun időszaka, amikor a levegő tiszta, minden virágba borul, és a táj végtelen nyugalmat áraszt.

Forrás: AFP, www.onlineindiatour.com

„A hely, ahol hóbaglyokra lehet vadászni"

A kellemes tengerparti ejtőzés helyett komolyabb kihívást jelentő kalandra vágysz? A Csukcs-tenger partján fekvő Barrow tökéletes úti cél, ha szereted feszegetni a határaidat. Az alaszkai kikötőváros inupiat neve annyit tesz: „a hely, ahol hóbaglyokra lehet vadászni" - a vadászat, a halászat és a gyűjtögetés ma is a mindennapi élet szerves részét képezi. A 4000 lakosú település az egyik leghidegebb hely a világon. Télen akár mínusz 45 Celsius-fokig is csökkenhet a hőmérséklet, amit az erős szél még elviselhetetlenebbé tesz, az év 160 napján pedig általában 0 Celsius-fok alatt marad a hőmérő higanyszála. Júniusban rendezik a bálnavadász fesztivált, ahol megcsodálhatod az őslakos eszkimók tradicionális ruháit, és bálnahúsból készült ételekkel is találkozhatsz.

Forrás: Wikipedia, www.travelalaska.com

A bizarr növények szigete

Ha szeretnéd megtapasztalni, milyen érzés sétálni egy idegen bolygón, akkor a „Kelet Galápagosának" biztosan szerepelnie kell a bakancslistádon. A Jemen és Szomália között lévő Szokotra az egyik legelszigeteltebb hely a Földön, és olyan érzést kelt benned, mintha több ezer évvel visszapörgetted volna a naptárt. Eltekintve a sziget gyönyörű barlangjaitól és azúrkék vizétől a zord szárazság furcsábbnál furcsább növényeket hozott létre, és vannak köztük olyanok, amelyek sehol másutt nem láthatók a világon. Az egyik legbizarrabb kinézetű közülük egyben Szokotra szimbóluma is: az esernyő alakú sárkányvérfa, ám a palackfa és az uborkafa is szokatlan látványt nyújt. Egy sereg különleges állat is él a szélfútta szigeten, mint például a szokotrai sármány, illetve a rovar-, és a hüllőfauna is nagyon gazdag.

A sárkányvérfa Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.