Téli unalom ellen – Ezek a városok tudják, hogyan kell karneválozni!

2016.01.11. 21:10

Alig ért véget a karácsony, máris itt van a farsangi időszak, ami a vidámság, az evés-ivás és a mulatozás jegyében telik. Maskarás felvonulók lepik el a városok utcáit, ám ezek a látványos parádék azok számára is tartogathatnak új élményeket, akik nem szeretnének jelmezbe bújni. Ha szívesen megismernéd más országok ünnepi hagyományait, mutatjuk, hová érdemes ellátogatnod a következő hetekben. 

Szórakozz a francia Riviérán! 

Politikusokat és hírességeket kifigurázó papírmasék, csillogó jelmezekbe öltözött lányok, színes virágtenger. A nizzai karneválnak több száz éves története van, és talán ennek is köszönhető, hogy ma a világ egyik legizgalmasabb eseményeként tartják számon, ami több mint egymillió látogatót vonz évente. 

Forrás: AFP/Valery Hache

A kéthetes ünnepséget művészien dekorált kocsik, gyönyörű virágkreációk és látványos előadások varázsolják feledhetetlenné  – mindehhez a Promenade des Anglais, vagyis az Angol sétány nyújt mágikus hátteret. A díszes felvonulások a nagyszámú közönség előtt éjjel-nappal zajlanak, a felhőtlen szórakozásról pedig több mint 1000 zenész és táncos gondoskodik. 

Kölle Alaaf! 

Bár a téli időszakban Európa számos pontján tartanak hasonló eseményeket, a kölni karnevál mégis sok tekintetben egyedülálló. Az egyhetes mulatozás a „nők farsangjával" indul, amikor is az Altmarkton herceget, szüzet és parasztot választanak, majd a nők skalp gyanánt levágják a férfiak nyakkendőjét. 

Forrás: AFP/Adelaide Di Nunzio

A hatalmas parádé bálokkal, felvonulásokkal és izgalmas programokkal folytatódik egészen hamvazószerdáig, ám fénypontját a Rosenmontag (Rózsák hétfője) jelenti. 

Idén február 8-án ismét több százezer ember fogja ellepni Köln utcáit, hogy megcsodálják a „karneváli vonatot", amit jelmezbe bújt iskolások, táncosok és zenekarok alkotnak. A menetelők édességet, virágot és apróbb ajándékokat szórnak a bámészkodók közé, míg eközben a Kölle Alaaf-ot (Éljen Köln!) skandálja a tömeg. 

Forrás: AFP/Oliver Berg
Forrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje
A velencei karnevál évről évre megidézi a rejtélyek és cselszövések világát: barokk jelmezesek sétálgatnak a csatornák között; minden sarkon utcazenészek és előadóművészek ejtik ámulatba a látogatókat. A lagúnák városa hamvazószerda előtt két héttel kel igazán életre: a vízen ringatózva gyönyörködhetsz a tűzijáték fényeiben, az elvarázsolt kastélyban egy 400 éves gróffal lesz randevúd, sőt még Casanovával is elkölthetsz egy romantikus vacsorát! A Velencei karnevál extra legjobb ára-59.900Forint/fő/3éjtől

Ahol komolyan veszik a farsangot 

Ha szeretnéd felmelegíteni a lelkedet a hideg hónapokban, csatlakozz a Fasnachthoz, Svájc legnépszerűbb fesztiváljához, ami két okból is különleges. Amellett ugyanis, hogy a többi karneválhoz képest egy héttel később kezdődik, elképesztő mennyiségű konfettit szórnak az ünneplő emberekre – ám ennek is megvannak a szigorú szabályai. 

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Protestáns város lévén Bázelben komolyan veszik a farsangot, mindent óramű pontossággal szerveznek meg,  és itt nincs alkoholmámorban fürdő tömeg, hajnalig tartó tivornyázás. A „három legszebb napnak" nevezett esemény az ünneplés és a melankólia sajátos keveréke, amit úgy élvezhetsz a legjobban, ha egyszerűen csak hagyod magad sodortatni az árral, és sétálgatsz fel-alá a szűk utcákon. 

Csajos csütörtök és habparty 

Hacsak nem ismered úgy egész Spanyolországot, mint a tenyeredet, akkor valószínűleg nem cseng ismerősen Avilés neve, pedig Asztúria harmadik legnagyobb településén is rendeznek farsangi mulatságot

A történelmi negyedben hét napon át zajlik a mulatozás, és jelmezbe öltözött figurák riogatják az utcákon tolongó embereket. 

Forrás: Youtube

Csütörtökön a hölgyek veszik át az uralmat a város felett, és a barátnőikkel együtt buliznak hajnalig, a férfiak pedig otthon maradnak a gyerekekkel. A pénteki nap a színes felvonulás közepette zajlik, de a szombat is tartogat meglepetéseket: este beindítják a habágyúkat, aminek köszönhetően az utcák fehér folyóvá változnak, ami így igazán egyedi látványt nyújt. 

FranciaországKölnSpanyolországutazásfarsangkiránduláskarnevál