A mesés vidék, ahol több a cava, mint a víz – San Sadurní d’Anoia

ital cava Spanyolország bor Barcelona San Sadurní szőlő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jó borokat, pezsgőket szinte mindenki szereti, de csak kevesen tudják, mennyi munka, szakértelem és elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy ezek az italok az asztalra kerülhessenek. Spanyolország napsütötte borvidékén jártunk, ahol a méltán híres cava nevű itallal és készítésének rejtelmeivel ismerkedhettünk meg.

San Sadurní d’Anoia mindössze 40 percnyire található Barcelonától. Mindenképp megéri egy kerülőt tenni arrafelé, ha a katalán fővárosban jársz, ugyanis olyan látvány tárul eléd, amit máshol biztosan nem tapasztalhatsz. Az egész város tele van óriási szőlőültetvényekkel, ameddig csak a szem ellát. A napsütötte dombokon sétálva néhány méterenként családi vagy nagyobb pincészetekbe ütközöl, köztük pedig hangulatos éttermekben kóstolhatod meg a katalán különlegességeket, természetesen némi cavával leöblítve.

San Sadurní d'’Anoia, mesés vidék Forrás: barcelona-home.com

Na de mi is az a cava?

Ki ne ismerné a legendás francia champagne-t, azaz a pezsgőt? Nos, a spanyolok a champagne-ra adott válasza, a cava épp olyan népszerű az Ibériai-félszigeten, mint a champagne a franciáknál. Sőt egyre többen választják a különleges pezsgőt Európa többi részén is. Esküvőkön, keresztelőkön, karácsonykor, születésnapokon, illetve bármelyik nap bármely szakában fogyasztható a cava a spanyolok szerint. Sokan már korán reggel a halalapú vagy gyümölcsös reggelikhez megiszogatnak egy pohárral a nedűből.

Cava Forrás: Life.hu, barcelona-home.com

A cava (amely egyébként pincét jelent) csak akkor kaphatja ezt a nevet, ha a hagyományos eljárással készül. Spanyolországban mindössze 8 borvidéken hagyták jóvá a frissítő pezsgő készítését. Majdnem az összes cava Katalóniában készül, azon belül is a Penedés borvidéken. A Barcelonához közeli San Sadurní d’Anoiában 800 cavaház található.

A katalánok szinte kivétel nélkül napi szinten fogyasztanak cavát, a 81 éves Augustí Torelló Mata, a legendás cavakészítő állítja, ez a hosszú élet titka.

A cavakészítés művészete

A tradicionális cava általában három szőlőfajtából készül: a macabello, a xarel-lo és a parellada különböző arányokban dominálnak az italban. Ezeken kívül a francia chardonnay és pinot noir is megengedett.

"Kincstár", Augustí Torello Mata cavapincéje Forrás: Life.hu

Augusztus végén kezdődik a szüret, szigorúan kézzel. A szőlőből készült must tartályokban pihen, majd élesztő és cukor kerül a keverékbe, cukor esetében attól függ a mennyiség, hogy brut natur, extra brut, brut, seco vagy dulce ital készül belőle. Ezek a kifejezések azt jelölik, mennyire édes a végeredmény. A törvény szerint a cavát legalább kilenc hónapon keresztül finom seprőn kell tartani, de van, hogy legalább 15, vagy legalább 30 hónapig még palackban érlelik, ekkor reservának és grand reservának nevezik a típust. Az sem ritka, hogy akár 7 évig tartják pincében.

A pincészetekben történik a szüretelés utáni összes folyamat az üvegekbe töltéstől kezdve a címkézésig.

Augustí Torello Mata pincészete

Minden pincészetnek megvan a maga filozófiája. A 81 éves Mata úr családi vállalkozásának különlegessége, hogy kizárólag saját termesztésű szőlőből készítik az italokat. A szőlészek olyan alaposan kiválogatják a szőlőszemeket, hogy egyetlen olyan sem kerülhet a borokba, amely nem teljesen egészséges. 30-70 éves tőkékkel dolgoznak, ettől lesz igazán zamatos az ital.

A 81 éves Augustí Torelló Mata kedvesen kalauzolt körbe Forrás: Life.hu

Augustí Torelló Mata cavái minimális cukrot tartalmaznak, így olyan könnyűek és frissek, hogy bűntudat nélkül fogyaszthatóak. Mata úr pincészetének csúcsterméke a Kripta. Augustí az 1970-es években autózás közben vette észre, hogy egy kriptát bontanak le. Úgy döntött, nem hagyja, hogy lebontsák, inkább megvette, majd ez a kripta a legkülönlegesebb cavájának jelképe lett.

Juve y Camps pincészet

Közel százéves múltra tekint vissza a Juve y Camps pincészet, amely Joan Juvé Baqués és Teresa Camps házassága után kapta ezt a nevet. A családi vállalkozás mára igazán nagy céggé nőtte ki magát, száznál több alkalmazottat foglalkoztatnak hatalmas szőlészetükben.

Juve y Camps pincészet Forrás: Life.hu

Nemcsak spanyol, hanem francia szőlőket is használnak italaikhoz. A pincészet vezetőjének elmondása szerint Európa északi részén, illetve Amerikában a legkelendőbbek az italaik, de bízik benne, hogy hamarosan a világ minden területén hódítani fog a cava.

Magyarországra érkeznek a cavakészítők

Március 3-5-ig a Budapest Wine Show-n a champagne-ok mellett a Magyarországon egyelőre kevésbé ismert, de annál finomabb cavakkál is megismerkedhetsz. A mesterkurzust a spanyolok pezsgőjére szakosodott Sarah Jane Evans vezeti majd, és a VinCE decemberi pezsgőtesztjén a legjobbként végző cava lesz a főszereplő. A cikkben említett pincészetek is képviseltetik magukat a rendezvényen. A show-műsornak is beillő Wine Star kurzuson a közönség is megkóstolhatja a bemutatott borokat, a műsorvezető Rákóczi Ferenc lesz, kár lenne kihagyni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.