Lillafüred: Magyarország egy falatnyi csodája

Forrás: Wikipédia -
utazás Lillafüred kirándulás belföld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szereted a szép tájakat, a történelmet, a kirándulást, és mindezt hazai pályán szeretnéd megtapasztalni, akkor utazz el Lillafüredre. A külföldi turisták körében is népszerű település minden évszakban csodálatra méltó. 

Egyre többen választanak hazai úti célokat pihenés céljából, ennek köszönhetően pedig kezdenek előtérbe kerülni azok a magyar települések, amelyek egyszerre nyújtanak szemet gyönyörködtető tájakat, turisztikai érdekességeket és kirándulási célpontokat is.

Felső-Hámor és Lillafüred látképe a Szeleta-tetőről Forrás: Wikipédia

Lillafüred azért jó választás, mert más településekkel ellentétben évszaktól függetlenül képes kiszolgálni az oda utazók igényeit. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található város a Szinva patak völgyében helyezkedik el, így a földrajzi adottságaiból fakadóan különleges látványban részesíti a látogatókat.

Palotaszálló

Ez az egyik leghíresebb ékessége Lillafürednek, hiszen az épületből kipillantva a Szinva patak völgyére és a Hámori-tóra nyílik nem mindennapi panoráma. Az épület komoly történelmi múlttal is rendelkezik: gróf Bethlen András ötletéből fakadóan, az első világháború után 1925–1929 között, három völgy találkozásában épült meg Lux Kálmán tervei alapján. A palota neoreneszánsz stílusban készült. Ennek megfelelően a főbejárat felett egy hatalmas torony emelkedik, és csodás ólomablakok, valamint terebélyes teraszok tarkítják az összhatást.

A Palotaszálló az egyik leghíresebb ékessége Lillafürednek Forrás: Hunguest Hotels

A palota rengeteg neves eseménynek szolgáltatott már otthont: Anna-bált, filmhetet és kongresszusokat is rendeztek itt. A második világháború idején az épület hadikórházzá alakult át, ezt követően hosszú évekig üdülőként üzemelt, ma azonban három termében (Nagy Lajos-, Mátyás- és Hunyadi-terem) is étterem működik.

Hámori-tó

A város zajától elhatárolódva lehetőségünk nyílik gyönyörködni a táj szépségében, valamint relaxálhatunk a tó partján, amely teljes egészében körbejárható, ugyanis az egyik oldalán sétány fut, míg a másik oldalán a Bánkútra vezető autóút található.

A Hámori-tó jól körbetúrázható Forrás: Wikipédia

Nyáron vízibicklizni és csónakázni is tudunk, de télen is érdemes meglátogatni a tavat, főleg ha olyan szépen befagy, ahogy legutóbb a Balaton is. Az persze nem garantált, hogy a hideg időben korcsolyázni is lehet rajta, de a látvány mindenképpen megéri az utazást.

Függőkert

Ez a romantikus kis sétányrendszer azért épült, mert a Palotaszálló egy meredek emelkedő csúcsán helyezkedik el, és muszáj volt valamivel rögzíteni, támasztani. A szükségből született kert azonban még a vártnál is jobban sikerült. Itt áll József Attila szobra, a mellette húzódó falfelületen pedig az Óda című versének egy részlete olvasható. A függőkertben István főherceg látogatásának emlékoszlopa is helyet kapott.

Ez a romantikus kis sétányrendszer szükségből született: a Palotaszállót a meredek emelkedő csúcsán muszáj volt valamivel alátámasztani Forrás: hellomiskolc.hu

A szoborhoz közel csobog a Szinva patak vízesése, amely nem természetes képződmény, de cserébe Magyarország legnagyobb esésű – 20 méteres – zuhataga. A sétányon végighaladva egészen az aljáig eljuthatunk, a vízcsobogást és a természet illatát magunkba szippantva. Télen nem ritkaság az sem, hogy a vízesés megfagy, ami különösen meseszerű látványt nyújt.

Barlangok

A Palotaszálló alatti függőkert aljában elhelyezkedő Anna-barlang fokozottan védett, 570 méter hosszú, de csak 208 méterét lehet közelről megtekinteni. A barlang a Szinva-forrásból kivált mésztufából képződött, és nagyjából 150-200 ezer évvel ezelőtt indult el a folyamat. A mészkövek növénymintákat őriznek, amelyek miatt különös természeti ritkaságnak számít.

A Palotaszálló alatti függőkert aljában található Anna-barlang fokozottan védett Forrás: Wikipédia, bnpi.hu

A Szeleta-barlang a Miskolc, Felső-hámor feletti hegyoldalon található. Különösen fontos történelmi értékeket őriz, ugyanis Kadic Ottokár kutató számos régészeti leletet fedezett ott fel: csiszolt és paleolit kőeszközökre, barlangimedve-csontokra, valamint tűzhely nyomára is rábukkant, amelyek több százezer évesek. Ugyanígy történelmi jelentőségű a Büdöspest-barlang, amelyet 1982-ben fokozottan védetté nyilvánítottak.

A Szent István-barlang az Egerhez vezető műút mellett található, a Szinva völgyében. Bejárata a Palotaszállótól 500 méterre helyezkedik el, 1043 méter hosszú, ám ennek csak a töredékét járhatják be az érdeklődők. Ez a környék egyik legnagyobb cseppkőbarlangja, mindenképp érdemes megnézni, ha arra jár az ember.

A Szent István-barlangnak csak a töredékét járhatják be az érdeklődők Forrás: bnpi.hu

Sziklamászás

A Hámori-szikla közkedvelt célpont a sziklamászás szerelmesei körében. E természetes falnál januárban rendszeresen rendeznek jégmászóversenyt is. Elhelyezkedését tekintve Lillafüred előtt, Miskolc felé egy kilométerrel helyezkedik el.

A Molnár-szikla szintén szép látvány, ráadásul több legenda is kering vele kapcsolatban. A Hámori-völgy oldalában helyezkedik el, a tetején egy kereszt található. Bizonyos régi történetek szerint azért kapta a Molnár nevet, mert egy idős molnár ember innen ugrott le, amikor megtudta, hogy a felesége hűtlen hozzá. Más elmesélések szerint pedig egy gazdag molnár lánya és egy szegény molnárfiú vetették magukat a mélybe a szikláról, mert nem lehettek egymáséi.

A Molnár-szikla szintén szép látvány, több legenda is kering vele kapcsolatban Forrás: Indafotó/marcipan74

Erdei kisvasút

A két alagúttal tarkított vasútvonal az 1920-as években épült, és elsősorban teherszállításra használták, de manapság már turisztikai célokat szolgál. Miskolcról, a Kilián városrészből indul, a végállomása pedig a Garadnánál található. Ismét egy olyan lehetőség Lillafüreden, amelyet télen is igénybe vehetünk, ugyanis a kocsik hideg idő esetén fűtéssel vannak ellátva. Tavasszal és nyáron a zöldülő természetet tudjuk megcsodálni, míg télen a hófödte tájakban gyönyörködhetünk.

A két alagúttal tarkított vasútvonal az 1920-as években épült Forrás: Wikipédia

Pisztrángtelep

Aki szereti a halat, az bizony a lehető legjobb helyre utazik, ugyanis a lillafüredi pisztrángtenyésztésnek, valamint a horgászatnak is komoly múltja és hagyománya van. A Garadna völgyében, Lillafüredtől néhány kilométerre egy bővizű forrásnak köszönhetően hatalmas pisztrángtelep található, ahol a kirándulók friss vagy sült halat is kaphatnak, ám ez a szolgáltatás csak tavasztól őszig elérhető.

Aki szereti a halat, az bizony a lehető legjobb helyre utazik, ugyanis a lillafüredi pisztrángtenyésztésnek, valamint a horgászatnak is komoly múltja és hagyománya van Forrás: Thinkstock

Túrázás – akár kezdőknek is

A hely természeti adottságai miatt jó választás Lillafüredre menni túrázni, még akár kezdőknek is, ugyanis a település biztonságosan kiépített túraúttal rendelkezik. A 12 km hosszú mesés természeti kirándulás során Lillafüredről Bükkszentkereszthez jutnak el a sétálók.

Három tó Európában, amelytől eláll a lélegzetedhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170318-europa-harom-gyonyoru-tava-bled-como-es-plitvice.htmlA tavasz beköszöntével egyre inkább vágyunk arra, hogy a szabadidőnket a természetben, leginkább vízparton töltsük el. Ha nincs lehetőséged külföldre utazni, a Balaton, a Velencei-tó vagy a Fertő tó mellett is feltöltődhetsz, de mi most három olyan európai tavat mutatunk meg neked, amelyek partjára biztosan mindig visszavágysz majd. UtazásThinkstockSkandináv tengerpart és hippi kommuna – Észak-Európa csücskén jártamhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170314-malmo-es-koppenhaga-latvanyossagai.htmlMindig is el szerettem volna jutni Észak-Európába, hogy felfedezzem a kissé zord, de mégis kedves skandináv tájakat, ahol pirosra csípi az arcom a jeges szél. Idén végre (valamelyest) teljesült az álmom: ellátogattam Malmőbe és Koppenhágába is. Utazás--Ezért érdemes tavasszal Ciprusra utaznihttp://www.life.hu/lifeutazas/20170303-ciprus-latnivaloi.htmlHa márciusban már nagyon D-vitamin-bombára vágysz, és megteheted, hogy elutazz, Ciprus tökéletes választás. A szigeten már nagyon tavaszodik, zöldellnek a mezők és a fák, és virágillat van a levegőben. A tenger szikrázóan kék, és kis öblök és tengeri barlangok várnak felfedezésre. Ugyan a víz még elég hideg hosszabb fürdőzésekhez, de a "bátrabbak" már ilyenkor is bemerészkedhetnek, hiszen a szikrázó napsütés hamar felmelegíti az embert. Utazás--Összedőlt a máltai Azúr ablakhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170308-osszedolt-a-maltai-azur-ablak-a-miniszterelnok-a-twitteren-jelentette-be.htmlA Gozo szigetén álló Azúr ablak az egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb turisztikai látványosság volt.Turisták ezreit vonzotta minden évben. A sziklaképződmény azonban kőomlás következtében összedőlt. UtazásOrigoEddig nem is gondoltál rá? Ezért vedd fel Zimbabwét a bakancslistádrahttp://www.life.hu/lifeutazas/20170206-zimbabwe-latnivaloi-hwange-nemzeti-park-victoria-vizeses.htmlHa Afrikába utazunk, többnyire az északi országok azok, különösen Egyiptom, Tunézia (nincs túl messze, nem túl drága), amelyeket szívesen és gyakran látogatunk. Ha azonban igazi kalandvágyó vagy, legalább egyszer érdemes délebbre is eljutni: például Zimbabwébe. Azt azonban tudnod kell, mielőtt nekivágsz, hogy a különféle fertőzések megelőzése érdekében mindenképpen szükséged lesz néhány védőoltásra is, a csodás természeti környezet azonban kárpótol majd mindenért. Íme, néhány olyan látnivaló, amitől a lélegzeted is eláll majd! UtazásThinkstockŐrületes photobombok a nagyvilágbólhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170226-oruletes-photobombok-nyaralasi-fotok-a-nagyvilagbol.htmlA nyaralási fotók mindannyiunkban boldog emlékeket idéznek fel, ám időnként készül néhány olyan is, amelyek nem biztos, hogy a családi album díszei lesznek. Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.