Ha ősz, akkor Toscana - A legjobb úti cél a bor és gasztronómia szerelmeseinek

Toscana Firenze Pisa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a szeptember, szuper kirándulóidő van, ráadásul ez a szüret ideje is, így -  főleg ha szereted a klassz borokat - egy toszkán utazással biztosan nem lőhetsz mellé. Ha már jártál ott, szinte biztosan visszavágysz, ha pedig még nem, látogass el most Olaszország talán legikonikusabb régiójába, Toscanába.  A kulturális kincsekkel teli Firenze, a ferde tornyáról híres Pisa, a középkor hangulatát megtartó Siena, vagy a Chianti borvidék nagyon szép látnivalókat és maradandó kulináris élményeket is rejt.  

Firenze, a történelem szerelmeseinek

Firenze Olaszország egyik nagyvárosa, egyben Toscana fővárosa és kulturális központja. Az Arno folyó két partján, annak gyönyörű völgyében elterülő város nagyon régi múltra tekint vissza. Hosszú ideig a Medici-család uralta, így ma is számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. A várost a "reneszánsz bölcsőjeként" is emlegetik, szóval ha itt jársz és még a történelem is vonz, rengeteg kulturális élményben lesz részed. A Palazzo Pitti képtárában Raffaello, Bartolomeo, Tiziano, Dürer és más itáliai mesterek műveit nézheted meg, de ha már láttad vagy éppen másra szottyanna kedved, számos más érdekes kiállítás is megtekinthető, mint például az ezüstmúzeum, kocsimúzeum, ruhamúzeum, porcelánmúzeum, és a királyi lakosztályok is a komplexum részét képezik. A Palazzo Pitti mögött fekvő Boboli-kert az olasz reneszánsz kertek kiemelkedő példája, Olaszország egyik leghíresebb kertje. A tavak, lépcsők, amfiteátrumok, lugasok, ciprusfák, mesterséges barlangok környezetében remekül lehet kikapcsolódni. A Santa Croce a legnagyobb ferences rendi templom a világon, mely Firenze történelmi központjában, a Piazza di Santa Croce téren áll. A templom falai közt nyugodnak a város jeles szülöttei köztük Michelangelo, Macchiavelli, Galileo, Bardi.

Ponte Vecchio - Öreg híd Forrás: Thinkstock

Viareggio – A vibráló tengerparti város

Viareggio az olasz riviérán elterülő tengerparti város, pálmafás sétányaival és a tenger közelségével elbűvöli az odalátogatókat. Különleges hangulat, zsibongó élet jellemzi a települést, a part menti kikötőkben jachtok sorakoznak, a turisták pedig számtalan üzlet kínálatából választhatnak. A Firenzétől egy órára található városban sokan élnek halászatból, ami meghatározza a helyi piacok kínálatát. A történelmi helyszínek tovább emelik a nyugati riviéra legfelkapottabb helyének fényét.

Tudtad?

A híres francia írót Stendhalt, a templom meglátogatása után különleges szédülő érzés döntötte le a lábáról. Azóta Stendhal-szindrómának nevezik a fojtogató érzést, amit évente átlagosan egy tucat látogatón diagnosztizálnak.

A Csodák tere téged is elvarázsol Pisában

Pisáról - amely a Toscana-tartomány és érsekség székhelye, az egyik legrégebbi olasz városa - legtöbbünknek először a ferde torony jut az eszébe, ugyanis az megkerülhetetlen látnivalója a városnak. Pedig ez csak az egyik épület a fantasztikus 'Piazza dei Miracoli', azaz a Csodák tere építményei közül. A tér különlegessége, hogy nem a belvárosban van, hanem a város szélén, várfallal körbevéve. A pisai Dóm teret nem véletlenül hívják a Csodák terének, ugyanis kevés olyan hely van Európában, ahol a középkori emlékek ilyen koncentrációban találhatók meg, így ez a világ egyik legismertebb turistacélpontja. A nagyrészt fűvel borított területen áll a Dóm, a hozzá tartozó keresztelőkápolna, a ferdeségéről elhíresült harangtorony, illetve egy temető, ahol szintén érdemes egy sétát tenni.

A Csodák tere Forrás: AFP

Livorno – A tenger piaca

Az olasz csizma bal oldalán fekvő kikötőváros sajátos hangulattal és érdekes történelmi múlttal rendelkezik. Nem sokkal Pisa alatt helyezkedik el, és az évszázadok során előfordult, hogy el is bitorolta Pisától a vezető szerepet a tengeri kereskedelemben. Ez volt az alapja a két város évszázados ellenségeskedésének. Livorno arról is híres, hogy itt található Olaszország második legnagyobb fedett piaca, amely bővelkedik a tengeri finomságokban, és jellegzetes hangulata, ízei, illatai azonnal magával ragadják a látogatókat, ráadásul a közvetlen eladók bármikor szívesen mesélnek a helyi érdekességekről, munkájukról.


Siena - egy darabka középkor

Sienát a hagyomány szerint Senus, Romulus unokaöccse alapította. A gótikus város óvárosa a világörökség része, ma is a középkori városmagvat és épületeket láthatjuk itt. Valódi klassz kis időutazás itt sétálgatni, hiszen tényleg olyan érzésünk támad, mintha visszamennék a középkorba, és egy középkori városban járnánk. A város ma is ápol középkori hagyományokat, mint például a Palio lovas verseny.

Siena városa madártávlatból Forrás: Thinkstock

Rengeteg olasz városhoz hasonlóan itt is a dóm az egyik fő látnivaló. A sienait pedig különösen érdemes megnézni, ugyanis Olaszország, sőt, a világ legszebb templomai közé sorolják.

Az a híres toszkán gasztronómia!

A toszkán nagyvárosokhoz, így Firenzéhez is köthető az olasz gasztronómia születése. Ha belekóstolnál Itália ízeibe, szuper kis éttermek közül választhatsz. Biztosan megtalálod a számításodat akkor is, ha hagyományos olasz ételt ennél, de akkor is, ha valami különlegeset próbálnál ki. És ez meg is látszik az ínyencek vagy házias ételekre vágyók számára nyitott éttermeken. A turisták általában a pizzát és a különféle tésztákat próbálják ki elsőként, de népszerű a bruschetta, azaz fokhagymával, paradicsommal, olívaolajjal ízesített piritós. Ha kiadósabb ételre vágynál, mindenképpen kóstold meg a bistecca alla fiorentinát, ami nem más, mint vastag bélszínszelet olívaolajjal és fokhagymával ízesítve, faszénen grillezve. A toszkán ételeket Firenzében szigorúan „folyékony arannyal”, vagyis helyi olívaolajjal készítik, és testes Chiantit szolgálnak fel hozzá.

Bruschetta Forrás: Thinkstock

Bolgheri – A Zwack család egyik otthona

A csupán 27 hivatalos lakóból álló olasz falucska igazán különleges ékköve Toszkánának. Ha nincs tele turistákkal, itt igazi nyugalomra lelhetnek a látogatók. Egyik oldalról a tenger határolja, a másik irányban pedig a mesés erdőkben és hegyekben lehet gyönyörködni. A faluban magyar vonatkozás is felfedezhető, hiszen a Zwack gyerekek itt nőttek fel, és a Zwack család tulajdonában lévő kávézóban a családi képeik is megleshetők. További érdekesség, hogy a világ legdrágább borai közül több is Bolgheri borászataiból kerül ki, nem érdemes kihagyni a szupertoszkán fajtákat. A város környékén lévő olajfa-ültetvények csodáit pedig mindenképpen látni kell.

A földi harmónia szülőhelye, az olasz reneszánsz bölcsője, egy helyszín, ahol időgép nélkül utazhatunk a történelemben. No meg persze napfényes tenger, zöld lankák, magasba törő hegygerincek, szőlő- és olívaligetek, narancsfák... Hosszan sorolhatnánk, mi minden, de mégis, mennyivel több ennél Toszkána!
LifeTv Privát séfje, Marton Adrienn felkerekedett, hogy utánajárjon és be is bizonyítsa mindezt. Nem a klasszikus könyvek és újságok hasábjain megjelenő Toszkánát kereste, hanem valami sokkal többet annál. Mediterrán derűt, toszkán életszeretetet, gyomorkorgató ízeket és habzó tengert. És hogy mit talált? Igaz embereket, nagy hanggal és még nagyobb szívvel, egy egészen sajátos, rabul ejtő atmoszférát. Valamit nagyon tud ez a vidék...

Tarts velük, töltsük együtt a Toszkán vakációt szeptember 3-tól a LifeTv-ben!

Cipruson nyaralt Hajdú Péter http://www.life.hu/lifeutazas/20170817-cipruson-nyaralt-hajdu-peter-szakitasa-utan.htmlGyerekeivel és édesanyjával Ciprusra utazott a műsorvezető. Utazás--Több tízmilliós luxusnyaralást kapott párjától Sarka Katahttp://www.life.hu/lifeutazas/20170817-tobb-tizmillios-luxusnyaralast-kapott-parjatol-sarka-kata-es-az-egesz-csalad.htmlA Story magazin úgy tudja elképesztő luxuzsnyaralással lepte meg Sarka Katát új kedvese. Az egyhetes amerikai út a lap szerint több tízmillió forintba is kerülhetett, már csak azért is, mert magángéppel utaztak, amelynek a bérlése 15 millió forintnál kezdődik. UtazásOrigoLiptai Claudia Pataki Ádámmal Görögországban nyaral: fotóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170801-liptai-claudia-pataki-adammal-gorogorszagban-nyaral.htmlLiptai Claudia Görögországban nyaral, és onnan posztolgat. Annyi biztos, hogy jó ránézni a boldog családra. Utazás--5 dolog, amit mindenképp látnod kell idén Balatonfüredenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170709-latnivalok-balatonfureden-tagore-setany-loczy-barlang-jokai-kilato.htmlA július 14-én kezdődő úszó-világbajnokságnak Budapest mellett Balatonfüred ad otthont. A nyílt vízi úszás versenypályáját a Tagore sétány közelében, a balatonfüredi kikötőnél alakították ki, ahonnan tökéletes látvány nyílik a versenyre és a Tihanyi-félszigetre is. Azonban ha már Balatonfüreden jársz, érdemes egy nagy sétát tenned a városban, és megnézni a legszebb nevezetességeket is. Utazás--Családja nélkül ment nyaralni Dundikahttp://www.life.hu/lifeutazas/20170730-csaladja-nelkul-ment-nyaralni-gorogorszagba-dundika.htmlMajka sűrű programja miatt egyedül, azaz a barátnőivel ment nyaralni Dundika. Utazás--Top 5 látnivaló a Mecsekbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170429-a-gyonyoru-mecsek-top-5-latnivalo.htmlHa tíz embert megkérdezel, melyek a kedvenc városaik Magyarországon, közülük nyolc biztosan megemlíti köztük Pécset is, amely Magyarország legszebb fekvésű, történelmi emlékekben igen gazdag, mediterrán hangulatú nagyvárosa. Pécs gyönyörű belvárosával, múzeumaival valóban hazánk egyik legvonzóbb kirándulási célpontja, nem véletlenül nyerte el 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet. Most azonban összeszedtük azt is, mi mindent érdemes megnézned, ha a Mecsekben jársz, ugyanis a város környéke is számtalan izgalmas látnivalót kínál. UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.