Egy éve tűnt el a "Hópárduc" - Erőss Zsoltra emlékezünk

Forrás: MTI -
hegymászó halálának évfordulója Erőss Zsolt Kancsendzönga emlékezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Május 21-én éppen egy éve, hogy Erőss Zsolt eltűnt a Kancsendzönga hegycsúcsán. A magyar hegymászás legkiemelkedőbb alakját a végzete ott érte, ahová mindig is vágyott. 

Amikor bő egy évvel ezelőtt Erőss Zsolttal interjút készítettem, megkérdeztem tőle, mi az a titokzatos erő, amely felfelé vonzza a csúcs felé. Zsolt mosolyogva és bölcsen válaszolt a megmagyarázhatatlanra. Úgy fogalmazott, számára ez a szenvedély a meditációhoz hasonlít. "Az ember fent a hegyen úgy szakad ki a komfortzónájából, hogy veszélyhelyzetben van, hiszen könnyen lepottyanhat. Ez rákényszeríti a mászót a koncentrációra, így hegymászás közben könnyen el lehet érni a spontán meditációt" - magyarázta Zsolt, aki pár nappal az indulás előtt bizakodó volt a Kancsendzöngát illetően, amikor a félelmeiről faggattam. „Itthonról előre tekintve még vannak bennem félelmek, de mikor már ott vagyok, a cél éltet és visz előre, ott a hegyen már nem gondolkodom a veszélyeken. Jobb ott lenni!" – mondta Zsolt. Sok sikert kívántam neki és őszintén hittem, visszajön, hiszen ő a „Hópárduc". A beszélgetésünk után két hónappal jött a hír, hogy a magyar hegymászás kiválósága felért a csúcsra, és ott is maradt az örök hómezők varázslatos világában, a szentként tisztelt hegyen.

Zsolt története Csíkszeredán kezdődött, ahol az erdélyi sziklák és havasok hamar profi hegymászót neveltek a lelkes kisfiúból. Édesanyjával Budapestre költözött és a nagyvárosban sem adta fel álmait, hogy a csúcsokat ostromolja. Magyarországon kinyílt a világ a hegymászó előtt és bekerült azokba a hegymászókörökbe, ahol kapcsolatokat és terveket építhetett. Az első komolyabb útja a Kaukázusba vezetett. Ezután sorra jöttek a nehezebbnél nehezebb kihívások, mígnem egyszer csak a Himalája lábánál találta magát és indult a Mount Everest megmászására. Igaz, a csúcs elérése csak második nekifutásra sikerült, ő lett az első magyar mászó, aki oxigénpalackkal felért a világ legmagasabb csúcsára. Nemzetközi szinten egy másik 8000 méteres hegy, a Nanga Parbat szólómászásával vívta ki az elismerést. 2009-ben történt, hogy Zsolt a Tátrában egy hegymászóbalesetben elveszítette az egyik lábát. Ekkor sem adta fel és különleges műlábával tovább folytatta a csúcsok meghódítását. A hegymászó miután kisebb hegyeken tesztelte új végtagját, elindult az Annapurnára. Itt nemcsak a csúcsot nem sikerült elérnie, de elvesztette barátját, Horváth Tibor hegymászót is. A kudarc után sem adta fel: következett a Kancsendzönga, amelynek csúcsára több mint 24 órás kitartó mászással ért fel Zsolt és társa, Kiss Péter. A lefelé úton azonban mindkét hegymászónak nyoma veszett.

Zsoltot egy évvel ezelőtt a hegycsúcson, a világ peremén érte el a végzete. Ott, ahová mindig is vágyott. Számára a hegycsúcsok jelentették a boldogságot. Sípoló tüdővel, utolsó erejével felérni és kitűzni a magyar zászlót: őt ez éltette.

Így távoznak a kutyusok a menhelyrőlhttp://www.life.hu/news/20140519-sarah-lauch-lelkes-kutyarajongo-megorokitette-ahogy-a-kutyusok-tavoznak-a-menhelyrol.htmlEgy lelkes kutyarajongó megörökítette, ahogy a kutyák új gazdijukhoz távoznak a menhelyről. A képek tanúsága szerint az ebek tudják, jó helyre kerülnek.News--Klein Dávid elindult a csúcsrahttp://www.life.hu/news/20140520-klein-david-hegymaszo-elindult-hogy-oxigenpalack-nelkul-feljusson-a-csomolungmara-a-mount-everest.htmlKlein Dávid elindult, hogy oxigénpalack használata nélkül jusson fel a földkerekség legmagasabb hegyére. Most kell nagyon drukkolni Dávidnak!NewsOrigoHosszú Katinka ismét tarolthttp://www.life.hu/news/20140519-hosszu-katinka-uszono-6-aranyermet-szerzett-a-egyesult-allamokbeli-charlotte-ban-zajlo-uszo-grand.htmlKétszáz vegyesen és kétszáz háton is győzelmet aratva, hat aranyéremmel zárta vasárnap Hosszú Katinka az egyesült államokbeli Charlotte-ban zajló úszó grand prix viadalt.News

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.