Bizsu, buli, erőszak? Tehetsz róla, tehetsz ellene?

Forrás: Thinkstock -
kampány szexuális erőszak rendőrség erőszak Törd meg a csendet!
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különös videosorozat látott napvilágot a pécsi rendőrség jóvoltából. Az egyébként jószándékból, prevenciós céllal készített videók arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a szexi öltözködés és a bulizás, valamint a szexuális erőszak között van összefüggés. A videókról Balogh Lídiát, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) civil szervezet képviseletében kérdeztük, mi a véleményük az említett felelős szerv által készített és kommunikált prevenciós anyagról.

Az első videót már eltávolították a YouTube-ról, a második és a harmadik viszont elérhető. Ezeket a videomegosztó portálon nem lehet kommentelni.

A második:

A harmadik:

A Life.hu hónapok óta foglalkozik a nemi erőszakkal. A Törd meg a csendet! felhívás nyomán több tucat levél érkezett hozzánk, melyben kamaszok, fiatalok és idősek mesélik el megerőszakolásuk fájdalmas történetét. A körülmények is szóba kerülnek. A helyszín, az időpont, hogy ki, mikor és mit követett el ellenük. Az áldozatok jellemzően önmagukat hibáztatják, akkor is, ha gyerekek voltak, amikor erőszakot követtek el rajtuk, akkor is, ha fényes nappal támadták meg őket és akkor is, ha se akkor, se máskor, ha soha nem hordtak szexi ruhát, és az esztelen bulizás se vonzotta őket soha. Sorozatunk legelső cikke szakértő bevonásával éppen ezt a kérdést boncolgatta. Az írást itt olvashatod.

Nagyon fontos, hogy több oldalról is megelőzzük az áldozattá válást, erről többször is szó esett már oldalunkon, többek között itt vagy itt is olvashatsz erről. De valóban tehet róla, akit megerőszakoltak?

Balogh Lídiát, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) civil szervezet képviseletében kérdeztük, mi a véleményük az említett felelős szerv által készített és kommunikált prevenciós anyagról. Mit üzen a videó a társadalomnak, és mit üzen mindazoknak, akik az életük során szexuális erőszakot szenvedtek el?

"A videók üzenete elsősorban azért rettentően káros, mert áldozathibáztató. Azt üzeni a társadalomnak, hogy a rendkívül magas, ámde zömében látensen maradt, fel nem tárt, sőt be nem jelentett, így büntetlenül maradt esetekről nem tehet. Holott éppen az efféle kommunikáció miatt marad csendben az áldozat, ezért nem tesz feljelentést, mert áldozathibáztatónak érzi azt a szervet, amelytől segítséget, védelmet vagy jogorvoslatot remél.

Forrás: Simon Zsuzsanna

Azért káros, mert a potenciális áldozatokat eltántorítja a feljelentéstől, hiszen ki olyan vakmerő, hogy egy ennyire kategorikusan az áldozat felelősségére fókuszáló, ítélkező: 'te is tehetsz róla' kijelentés után segítséget kérjen. Teljesen természetesen érzi majd úgy, hogy inkább feldolgozza maga a vele történteket, viseli az erőszak fizikai és lelki hatásait, de nem vállalja a másodlagos viktimizálódás lehetőségét, amely a feljelentés nyomán érné.

Rendkívül káros a videónak az az üzenete is, amely a nők bizonyos fajta öltözködési vagy viselkedési szokásait összefüggésbe hozza az erőszakkal. Mintha az erőszak mintegy törvényszerűen bekövetkező csapás lenne, amely bizonyos körülmények fennállása esetén biztosan bekövetkezik. De egy pillanatra sem emlékezik meg az erőszakot elkövető személyek felelősségéről és azok magatartásáról. Nem ítéli el azok viselkedését, nem mutat rá arra, hogy az erőszak nem TERMÉSZETES jelenség, hanem bűncselekmény. Annál inkább is értelmetlen ez a fajta üzenet, mivel a statisztikák azt mutatják, hogy nincs szoros összefüggés az áldozatok öltözködése valamint az erőszak között - ha így lenne a strandokon következne be a legtöbb nemi erőszak. Továbbá egy másik hamis üzenetet is közvetít, azt, hogy erőszakot jellemzően idegenek követik el, holott valójában a nemi erőszak esetek jelentős részét ismerőstől szenvedi el az áldozat.

Ráadásul, amíg az áldozatoknak azt üzeni, nézzen magába és keresse meg, hol hibázott (mert valahol biztosan hibázott), addig az elkövetőnek azt üzeni, nincs nagy kockázata az erőszaknak. Nincs büntetés."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.