szexuális erőszak TV2 Médiatanács Éden Hotel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Éden Hotel heves botrányt kavart jelenete miatt a Médiatanács akár 200 milliós bírságot is kiszabhat a TV2-re, felfüggesztheti annak működését, a legrosszabb esetben pedig megszüntetheti a csatornát. A szerv egyébként eddig csak a korhatár-besorolás megsértése miatt büntetett hazai joghatóság alá tartozó valóságshow-t.

"Próbáljál már meg relaxálni. Szerintem nem sűrűn fordul elő az életedben, hogy ilyen pali csókolgat, mint én" – hangzott el az Éden Hotel heves botrányt kavart jelenetében, melyben Gábor egyre erőszakosabban próbálta szexre bírni játékostársát, Nórit.

Forrás: www.tv2.hu

Annak ellenére, hogy Nóri nem tett feljelentést erőszakoskodó játékostársa ellen, és később sem gondolta, hogy bármiféle ilyen atrocitás történt volna vele, a vitatható jelenet miatt több panasz is érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH), amely most a megalázott, kiszolgáltatott emberek öncélú bemutatását és az emberi méltóság megsértését, valamint a műsor korhatár besorolását is vizsgálja.

A kiszabható büntetések skálája széles

Az NMHH arról tájékoztatta a Life.hu-t, ha súlyos jogsértést állapít meg a Médiatanács, akár 200 millió forintos bírságot is kiszabhat, egy időre felfüggesztheti a TV2 műsorainak sugárzását, vagy akár meg is szüntetheti a csatornát. De a TV2-t kötelezhetik közlemény vagy a határozat közzétételére internetes honlapjának nyitóoldalán, sajtótermékben vagy megjelölt műsorszámban.

Ezek azonban a csatorna számára a lehetséges legrosszabb forgatókönyv esetében fordulhatnak elő, egyébként a TV2 akár egy figyelmeztetéssel is megúszhatja. Döntés az ügyben körülbelül 40 nap múlva születhet.

Eddig csak korhatár-besorolás miatt büntettek valóságshow-kat

Természetesen nem ez az első eset, hogy a Médiatanács valóságshow-kat vizsgál, eddig ugyanakkor csupán korhatár-besorolási jogsértések miatt szabott ki bírságot televíziós szolgáltatókra. „Magyar joghatóság alá tartozó csatornákon legutóbb 2011-ben láthatott klasszikus valóságshow-t a közönség; ekkor az RTL Klub a Való Világ ötödik szériájával, a TV2 az ÖsszeEsküvők című „anyósreality-vel" jelentkezett. A Való Világ 6. és 7. sorozatát a bukaresti székhelyű, azaz román joghatóság alá tartozó RTL II csatorna médiaszolgáltatója – a Cable Channels SA – sugározta, amellyel szemben a Médiatanács az általános szabályok szerint nem járhat el" – emlékeztetett az NMHH.

Utoljára a Class FM-et büntették az emberi méltóság megsértése miatt

Az emberi méltóság megsértése miatt a Médiatanács legutóbb a Class FM-et bírságolta meg 500 ezer forintra, és a jogsértésről beszámoló közlemény beolvasására, illetve annak online közzétételére kötelezte.Ahogy arról a Life.hu is beszámolt: a műsorvezetők a Morning Show 2014. szeptember 1-jei adásában az ELTE-gólyatáborában történt nemi erőszakon viccelődtek.

Mi lesz veled, Éden Hotel?

Az ügyben a TV2 belső vizsgálatot indított és többek közt kijelentette, ezentúl a gyártás, az átvétel és az adásba kerülés még szigorúbban ellenőrzött folyamatokon esik át. A műsor szerkesztői közül ugyan mindenki a helyén maradhatott – csupán szakmai és etikai továbbképzésen kellett részt venniük –, de a csatorna kilátásba helyezte, hogy kész műsorpolitikájának felülbírálására, és mérlegeli, hogy a jövőben indít-e hasonló jellegű valóság show-t.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.