Több száz gimnáziumban megszűnhet a földrajz

Forrás: Kisgyörgy Éva -
tanárok gimnázium földrajz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pedagógusok a földrajz oktatásért állnak ki, mert egy tervezet szerint megszűnne a tárgy oktatása a szakgimnáziumokban, ezzel pedig több száz tanár veszítené el a munkáját.

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár bejelentette, hogy a márciusi köznevelési kerekasztal ülésén, hogy az ilyen jellegű oktatási intézményekben csak a szakmához szükséges tárgyakat tanítanák - írta a nol.hu

Forrás: Kisgyörgy Éva

Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének docense, a Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja ezt mondta:

"Nagyon durva támadás ez a tudományunk ellen, hiszen gyakorlatilag kizárják a földrajzot az ország kilencszáz középiskolájának zöméből. Így nem csak az általános műveltségnek ez a területe maradna ki a diákok életéből, hanem több száz tanár is munka nélkül maradna. Ezekkel a pedagógusokkal pedig szolidaritást kell vállalni."

Emellett a földrajztanárokat, földrajztudósokat tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Földrajzi Társaság

kiáltványt írt és aláírásgyűjtésbe kezdett az intézkedés ellen.

Forrás: Bartanics Fanni

A kiáltványban arra kérik a diákokat, a földrajz szakos tanárokat, pedagógusokat, hogy aláírásukkal tiltakozzanak a tervezet ellen: Álljanak ki a szakóra további megtartása, a természettudományos tárgyak, köztük a földrajz oktatása mellett. Valamint, hogy földrajzból is lehessen előrehozott érettségit tenni, és azt

a gazdaságtudományi felsőoktatásban számítsák be a felvételi pontokba.

Szillassi azt is hozzátette, hogy "A terv megvalósulása tragikus, akár sorsukat, életpályájukat derékba törő következményekkel járna a jelenlegi szakközépiskolákban tanító földrajztanárok számára is. Az eddig valamennyi szakközépiskolában kötelező földrajzóraszámok híján pedagógusok százai kerülhetnek az utcára."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.