Hanga Zoltán: "A kilőtt gorilla esetében nem lehetett jó döntést hozni"

Fotó:Pozsonyi Zita -
Cincinnati gorilla Hanga Zoltán lövés állatkert gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas vihart kavart a gorilla esete, amelyet azért lőttek ki a cincinnati állatkertben, mert egy gyermek beesett hozzá, és így veszélyeztette a kisfiú életét. A Life.hu megkereste Hanga Zoltánt, a budapesti állatkert szóvivőjét, mondja el véleményét az esetről.

Ahogy a Life.hu is megírta, lelőttek egy 17 éves hím gorillát az amerikai Cincinnati város állatkertjében, miután egy hároméves kisgyerek beesett a főemlős kifutója körüli vizesárokba. A kisgyerek három métert zuhant, majd az ezüsthátú gorilla felvette a vizesárokból, és mintegy 10 percig vonszolta. Az eset kapcsán felmerül a kérdés, helyesen döntést hoztak-e az állatkert dolgozói, amikor agyonlőtték az állatot. Hanga Zoltánt az ilyenkor esedékes protokollról faggattuk.

Fotó:Pozsonyi Zita

„A legizgalmasabb kérdés ilyenkor, hogy a gyermek hogyan kerül oda? A világ állatkertjeiben milliárdos látogatószámok vannak, és igen ritka, hogy egy gyermek vadállat közelébe kerül. Utoljára 25 éve történt hasonló eset Angliában. Mivel ezek nem hétköznapi esetek, nehéz rájuk felkészülni.

A 25 évvel ezelőtti történetben, a gyereket feltette a szülő a védőkorlátra, és onnan esett be,

itt most nem tudom pontosan, mi történt, de mivel egy színvonalas állatkertről beszélünk, nem valószínű, hogy a gyermek egy szakadék szélén járkált és leesett, biztos volt védőkorlát, amin kívül tartózkodnak a látogatók. Nagy tanulság, hogy nem véletlenül vannak a védőkorlátok, a látogatók többsége ezt tiszteletben is tartja, de sajnos vannak kivételek” – kezdte Hanga Zoltán.

„Nos, a protokoll, ha már valaki bekerül a gorillához vagy más veszélyes állathoz, és kialakul egy emberre veszélyes szituáció, akkor a jogban lefektetett szabályok érvényesek. Nálunk is van egy rendelet, ami a veszélyes állatokkal foglalkozik.

Eszerint a gorilla fokozottan veszélyes állatnak minősül, emiatt amikor az emberi élet veszélyben van, minden esetben azt kell védeni.

Vagyis minden ilyen helyzetnél az alapelv az emberi élet védelme, ezután az állat védelme, a harmadik a vagyonvédelem. Ezt tűzesetnél és egyéb eseteknél is így írja elő a jogszabály.

Tehát itt nem arról szól a történet, hogy aki a döntést hozza, az állatokat vagy az embereket szereti-e jobban. Viszont nem is a legelső, hogy lőni kell.

Mivel a gorilla nem egy vérszomjas fenevad, az első reakciója az, ha bejön valaki a területére, hogy megnézi veszélyes-e, kell-e tőle tartania neki és a csapatának. Ezt a hím gorilla megvizsgálja, ebben a konkrét esetben is ez történt.

Mindeközben a gondozók kinyitották a belső férőhely ajtaját, hogy oda mehessenek a gorillák. A két nőstény be is ment, ám a hím kint maradt a gyerekkel.

Megjegyzem, ez a stratégia 25 évvel ezelőtt működött, a hím gorilla is bement, és megmentették a gyereket. Ám Amerikában nem jött be a terv, és kint maradt az állat” – magyarázta a szóvivő, aki kifejtette, milyen lehetőségek állnak ilyenkor a gondozók előtt.

Harambe Forrás: Facebook/Cincinnati Zoo & Botanical Garden

„Ebben az esetben több módszert lehet alkalmazni, de mindnek megvan a veszélye. Az egyik módszer például altatólövedék használata, de ez nem hat azonnal, eltelhet 10 perc is, mire elalszik az állat, és az őt ért lövéstől meg is vadulhat. Lehet alkalmazni tűzoltófecskendőt is, de ez is olyan hatást fejthet ki, amitől megijed az állat, támadni kezd, és veszélybe kerül a kisgyerek élete. A helyszínen minden lehetőség adott volt, de végül a döntéshozók úgy határoztak, a fegyveres eljárást alkalmazzák.

Nem lehetett könnyű a döntés, hiszen itt nincs olyan megoldás, ami után hátra dőlhet az, aki ítéletet hoz.

"Mindig maradnak kérdések, és ott van a mi lett volna ha...” - mondta Zoltán, aki elmesélte, hogy a budapesti állatkertben csak egyetlen életveszélyes eset történt eddig.

„Nálunk az állatkertben minden ilyen esetet próbálunk megelőzni, és hasonló sosem történt. 17 évvel ezelőtt fordult elő, hogy egy férfi bemerészkedett az oroszlánhoz, és akkor mentették ki, amikor már a kezét harapta az állat, könyöktől lefelé amputálták a karját. Fontos a megelőzés, és fontos a szabályok betartása a látogatók részéről, hiszen akkor elkerülhetők az ilyen esetek, amik nem végződnek hepienddel.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.