A lufi és a nejlonzacskó több madár halálát okozza, mint gondolnánk

Forrás: Biosphoto/Sylvain Cordier / Biosphoto/Sylvain Cordier -
halál lufi hulladék környezet környezetszennyezés nejlonzacskó madár műanyag hulladék léggömb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A madarak sok mindent felszednek a csőrükkel, amiről úgy vélik, hogy élelem lehet. Nem sejtik, hogy akár meg is ölheti őket. Egy friss kutatásból kiderült, hogy a bolygónkat ellepő műanyag hulladékok közül nem a szívószál és nem is a flakonok jelentik a legnagyobb veszélyt a madarakra. Az igazi ellenség a puha műanyag: a nejlonzacskó és a lufi.

A kupakok, a szívószálak és a flakonok is hatalmas károkat okoznak a bolygónknak és az állatvilágnak, ám a madarak számára nem ezek jelentik a legnagyobb veszélyt. Egy friss kutatásból kiderült, hogy 1700 elpusztult tengeri madár negyede az elfogyasztott műanyag hulladéktól halt meg. Ezek általában puha műanyagok voltak, azaz nejlonzacskók vagy a bulikon olyannyira kedvelt lufik. A kutatás eredményeit az Index szemlézte.

Csökkentsük a műanyag hulladék mennyiségét! Forrás: Biosphoto/Sylvain Cordier / Biosphoto/Sylvain Cordier

Ha puha műanyag kerül egy állat emésztőrendszerébe, 32-szer nagyobb az esélye annak, hogy elpusztul, mint a kemény műanyagtól. De félreértés ne essék, az sem tesz jót nekik. A puha műanyagok elzárják a gyomor- és bélrendszert, gyakran fertőzést is okoznak.

Nagyjából 280 ezer tonna műanyag hulladék úszkál a tengerekben, a madarak pedig gyakran tévesztik össze őket a táplálékkal. Éppen ezért ezek helyett a műanyag tárgyak helyett válasszunk környezetbarát alternatívákat, valamint gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.