Egy kis francia a kertben - a mértani pontosságú, szimmetrikus udvar titka

Forrás: Thinkstock -
francia tippek-tanácsok kertészkedés barokk kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mértani pontossággal ültetett növények, szabályos minták és szimmetria - ha szereted a barokk korabeli filmeket, akkor biztosan téged is lenyűgözött már a franciakertekre jellemző precíz pompa és méltóságteljes megjelenés. 

Azt már megmutattuk, hogyan alakíthatsz ki angolkertet otthonodban, és ahhoz is mutattunk néhány trükköt, hogy miként teheted udvarodat vaddá és érzékivé - most pedig azoknak szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, akik kertjüket francia módi szerint szeretnék kialakítani.

A versailles-i kastély gyönyörű kertje Forrás: Thinkstock

Egy kis történelem

A barokk kert vagy mértani kert, melyet gyakran neveznek franciakertnek is, az angolkert előtt alakult ki és évszázadokon át meghatározó volt. A franciakertek kialakításának alapvető koncepciója a tájra rákényszerített, ember által létrehozott rend látványának megteremtése. A kert gyökerei Itália életörömtől pezsgő reneszánsz kori társadalmáig nyúlnak vissza, melyet Európa valamennyi királyi udvara magáévá tett és lemásolt.

Tudtad?

A legnagyszabásúbb franciakerteket egy bizonyos André Le Nôtre alkotta XIV. Lajos számára. Kifinomult érzéke és ragaszkodása az arányok iránt azonban nem a valódi szórakozást szolgálta, sokkal inkább a fényűzést, a pompát, és hatalmat reprezentálta. A leghíresebb barokk kastély és kert az Ausztriában található Schönbrunn és a franciaországi Versailles.

Kezdj hozzá!

Ne bánkódj, ha nincs akkora területed, mint a hajdani uralkodóknak volt, egy franciakertet akár kisebb méretű telken is ki lehet alakítani, hiszen nem a méret, hanem a szimmetria és a geometria számít. A növényeket mértani pontossággal kell majd elhelyezned, így tudsz rendezett, pontos formát kialakítani.

A párizsi Luxembourg kert Forrás: Thinkstock

Egy franciakertben használj lágy és pasztellszínű virágokat, és alkalmazd a színeket ritmikusan - alakíts ki több, különálló, mégis egymáshoz kapcsolódó teret. Figyelj arra, hogy a kert két oldala szimmetriában legyen egymással.

Törekedj a szabályos, letisztult, egyszerű formákra és vonalvezetésre. A gyönyörű virágok mellett használj bátran formára nyírt bukszusokat és tiszafát.

Fontos a metszés

Az első alakító metszéseket érdemes a nyár elején elvégezned, úgy, hogy a friss hajtásokat a felére vágd vissza arra figyelve, hogy az adott forma megmaradjon. A tél végeztével ismét tanácsos egy kis alakító metszést beiktatnod, de akkor már csak kevesebbet vágj vissza. Tartsd észben, hogy egy ilyen kert bizony folyamatos odafigyelést, igazítást, metszést igényel!

Kerted lenyűgöző látványa azonban megéri a fáradozást.

Francia díszkert Forrás: Thinkstock

Szimbiózisban a természettel - ilyenek lesznek a jövő lakásai?http://www.life.hu/otthon/20150516-szimbiozisban-a-termeszettel-ilyenek-lesznek-a-jovo-lakasai.htmlA gondolat, hogy milyen lehet egy oktaéderben lakni, már önmagában elég furcsán hangzik, főleg, ha olyan oktaéder alakú lakásokról van szó, amelyek alig hagynak nyomot a természetben. Ez igazán döbbenetes lenne, ugye? Otthon--Szexi és trendi - ilyen egy igazi agglegénylakáshttp://www.life.hu/otthon/20150515-igy-lehet-egy-agglegenylakas-szexi-es-trendi-egyszerre.htmlOlyan, mint egy igazi playboy-villa? Vagy inkább hasonlít egy rumlis kollégiumi szobára? Szerinted milyen egy vérbeli agglegény otthona? Bár a legénylakás szó hallatán a legtöbb nő fejében az előbbi két kép jelenik meg, egy igazán stílusos egyedülálló férfi lakása melegséget és harmóniát is áraszthat magából.OtthonOrigoSaját lakás kontra albérlet - 5 érv a lakásbérlés melletthttp://www.life.hu/otthon/20150513-5-erv-a-lakasberles-mellett.htmlHa saját lakásod van – felnéznek rád. Ha nincs – sajnálnak. Legalábbis idehaza ez az általános vélekedés. A magyarok nagy többsége a saját lakás mellett teszi le a voksát, külföldön viszont ennyire nem egyértelmű a helyzet. Franciaországban, Németországban vagy épp Japánban például az emberek mindössze felének van saját tulajdonú otthona.OtthonThinkstockKönnyen, gyorsan, finomat - a tökéletes grillezés titkahttp://www.life.hu/otthon/20150513-konnyen-gyorsan-finomat-a-tokeletes-grillezes-titka.htmlLassan nyakunkon a nyár, ezzel együtt eljött a kerti grillezések ideje is. Grillezni igazi életérzés, van azonban néhány olyan alapvető szabály, amit érdemes végiggondolnod, mielőtt belecsapsz a lecsóba... vagyis a grillbe.OtthonThinkstockOlcsó és helytakarékos - csináld magad bringatárolás a nagyvárosbanhttp://www.life.hu/otthon/20150511-olcso-es-helytakarekos-biciklitarolas-a-lakasban.htmlFélted imádott kétkerekűdet a tolvajoktól? Vagy olyan szerencsétlen helyzetben vagy, hogy lakásodhoz nem tartozik külön kerékpártároló? Bringát a lakásban tárolni elég macerás, vannak azonban olyan olcsó és praktikus ötletek, amelyekkel egészen dekoratívan megolhatod a problémát.OtthonOrigoEgyedülálló nő megosztaná - egy igazi szingliotthon alapdarabjaihttp://www.life.hu/otthon/20150508-egy-igazi-szingli-lakas-kotelezo-butordarabjai.htmlAz egyedülálló nőket szinte minden korban mítosz lengte körül – gondolj csak a híres írónőre, Jane Austenra vagy a 20. századi szinglimozgalom oszlopos tagjára, a sorozatbeli Carrie Bradshaw-ra. Többek között Carrie-nek is köszönhető, hogy a szingli szó hallatán ma már nem egy egyszerű egyedülálló nő jelenik meg a szemünk előtt, mára a szingliség életmód lett, a modern, független nő jelképe. OtthonThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.