Futurisztikus rémálom - A pekingi olimpiai romjai

Kína Peking elhagyatott elhagyott épületek olimpia elhagyott helyek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Egy világ, egy álom" – ez volt a 2008-as pekingi olimpia hivatalos mottója. A hét évvel ezelőtti nyári játékok futurisztikus építményeinek akkor az egész világ a csodájára járt - az álom azonban mára rémálommá változott.

2008. augusztus 8. és 24. között Kína fővárosa Peking adott helyett a XXIX. nyári olimpiai játékoknak. A kínaiak 43 milliárd dollárt költöttek az olimpiára, amely közel négyszerese volt a 2004-es athéni olimpia beruházási összegének. Az újonnan felhúzott stadionok, és különféle kiszolgálóépületek futurisztikus, organikus vonalaikkal a 21. századot képviselték.

Egy álom vége Forrás: AFP

Sánc állott, most kőhalom

1992. április 6-án a boszniai szerb hadsereg körülzárta Szarajevót, amivel megkezdődött a város 1995 októberéig tartó ostroma, az olimpiai létesítmények nagy részéből pedig a Jugoszláv Néphadsereg katonai állásai lettek, ahonnan éveken át lőtték Szarajevót. A létesítmények egy része az enyészeté, másik része a háború áldozata lett. Nézd meg, hol rendezték Kelet-Európa első téli olimpiáját.

Sportlétesítményből és edzőközpontból összesen 78-at építettek fel hét év alatt, előbbiből 19-et, utóbbiból 59-et, emellett tizenhárom stadiont teljesen felújítottak az építkezésekre szánt 1,8 milliárd dollárból. A Madárfészek fantázianéven híressé vált Nemzeti Stadion felépítése volt a legköltségesebb, félmilliárd dollárba került.

A futurisztikus, scifibe illő helyszínek némelyike mára teljesen elhagyatottá vált, és bizony nehezen tudja az ember elképzelni, hogy néhány éve itt még a világ legjobb sportolói mérték össze erejüket és ügyességüket.

Itt megnézheted, hogy mivé lettek az egykori csúcslétesítmények.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.