Olimpiai park a jövő nemzedékének - Münchennek sikerült

Forrás: AFP -
stadion elhagyatott pusztulás elhagyott épületek olimpia elhagyott helyek München
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1972. augusztus 26. és szeptember 11. között az NSZK-beli München adott otthont a XX. nyári ötkarikás játékoknak. A müncheni olimpia üde színfolt az olimpiai színhelyeket bemutató sorozatunkban: az eddigiekkel ellentétben itt az épületek nagy részét az elmúlt évtizedekben szépen karbantartották.

Sorozatunkban olyan olimpiai helyszíneket mutattunk be, ahol a sportrendezvények végeztével az épületek kihasználatlanul maradtak. Ezek a felelőtlen építkezések egyrészt igen pénzpazarló beruházások voltak, másrészt pedig évtizedek múltán a hátramaradt omladozó, gazzal benőtt, elhagyott épületek a városképet is jelentősen rombolták, és sokszor rombolják a mai napig. A '72-es olimpia után azonban a szervezők mindent megtettek azért, hogy a létesítmények új funkciót kapjanak.

A Müncheni Olimpiai Park Forrás: AFP

Ez pedig 90 százalékban sikerült is,

az összképet csupán a München Olympiastadion vasútállomás csúfítja el, amely mára a kihasználatlansága miatt szépen lassan az enyészeté lett.

Az olimpiai stadion vasútállomása a 80-as években Forrás: Wikipedia
A vasútállomás napjainkban Forrás: Wikipedia

De ugorjunk kicsit vissza az időben. A játékok mottója "Olimpia a zöldben" volt, ennek megfelelően pedig az épületeket München keleti külvárosában található kertes, ligetes területre építették fel. Az olimpiai falu több létesítménynek is helyet adott: itt épült meg a Müncheni Olimpiai Stadion, és egyebek mellett itt áll a 291 méter magas olimpiai torony.

Így néz ki most az olimpiai torony és az olimpiai stadion Forrás: AFP

A müncheni olimpiai stadion 80 000 nézőt volt képes befogadni, a játékok után 30 évig pedig a Bayern München és az 1860 München sportegyesület közös otthona volt. Az utolsó futballmérkőzés a stadionban 2005. április 3-án volt, amikor is az 1860 München az FC Köln ellen játszott. Azóta nem játszanak benne labdarúgó-mérkőzéseket, helyette a könnyűatlétika a fő műsorszám.

A müncheni olimpiai stadion 1972-ben Forrás: AFP

Az olimpiai falu napjainkban is nagyon szépen karban van tartva, sőt valóságos kertépítészeti ikonná vált, minden évben turisták százai látogatnak ki ide.

Az olimpiai falu Forrás: AFP
Futurisztikus rémálom - A pekingi olimpiai romjaihttp://www.life.hu/otthon/20151209-2008as-pekingi-olimpiai-helyszin-pusztulasa.html"Egy világ, egy álom" – ez volt a 2008-as pekingi olimpia hivatalos mottója. A hét évvel ezelőtti nyári játékok futurisztikus építményeinek akkor az egész világ a csodájára járt - az álom azonban mára rémálommá változott. OtthonAFPÍgy múlik el egy olimpia dicsősége - Romokban az egykori sportkomplexumhttp://www.life.hu/otthon/20151124-2014-es-gorog-olimpiai-helyszine-romokban-hever.htmlTizenegy évvel ezelőtt olyan kiváló magyar sportolók küzdöttek itt és állhattak fel a dobogóra, mint Janics Natasa, Gyurta Dániel vagy Vajda Attila. Ma már azonban nemhogy sportolókat nem látni errefelé, de még az egykori stadionoknak, lelátóknak és magának az olimpiai falunak is csak a maradványai árválkodnak a görögországi kopár vidéken. OtthonAFPEgy gigantikus stadion gyönyörű pusztulásahttp://www.life.hu/otthon/20151117-pontiac-silverdome-a-detroit-lions-egykori-stadionja-romokban-hever.htmlAz egykor modern stadionban ma már csak a kísértetek futballoznak. Elhagyatott helyek sorozatunk következő részében a Detroit Lions amerikaifutball-csapat hajdani otthonát mutatjuk be Johnny Joo fotós káprázatos képein keresztül.OtthonOrigoAz 51 milliárdos gettó - Szocsi, a sivár szellemvároshttp://www.life.hu/otthon/20160127-mindenidok-legdragabb-olimpiaja-szocsiban-a-pusztulas-szelen.htmlSzocsi évek óta volt már Vlagyimir Putyin egyik kedvenc üdülőhelye, nem meglepő hát, hogy az orosz elnök ebbe a Fekete-tenger partján elterülő városba álmodta meg az első orosz téli olimpiát. Az álma teljesült is, nem akármilyen módon: a XXII. téli játékok minden idők legdrágább - nem mellékesen pedig legkorruptabb - olimpiája volt. Otthon--Sánc állott, most kőhalom - Ahol egykor Kelet-Európa első téli olimpiáját rendeztékhttp://www.life.hu/otthon/20151202-1984-szarajevoi-teli-olimpia-helyszinenek-pusztulasa.htmlAz olimpiának otthont adó országoknak mindig nagy kihívást jelentett, hogy a milliárdokból felépített stadionokat és egyéb helyszíneket a torna után is hasznosítani tudják. Vannak, akik kreatívan meg tudták oldani ezt a problémát – például London a 2012-ben megrendezett játékok után –, de akadnak olyan olimpiai helyszínek is, amelyeken mára az enyészet lett úrrá.OtthonAFPMonumentális épületek békaperspektívábólhttp://www.life.hu/otthon/20160329-andy-yeung-fotos-loo-up-cimu-sorozata-monumentalis-epuletek.htmlA "Look Up" azaz "Nézz fel" című fotósorozat nem titkolt célja, hogy a 21. század emberét kiszakítsa kicsit a telefonja világából, és bemutassa, milyen csodálatos látványról marad le nap mint nap, miközben az utcán sétálva a mobilját nyomkodja. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.