Mi történik, ha lejárt szavatosságú szépségápolási termékeket használunk?

Forrás: Shutterstock -
szavatosság szépségápolás magazin smink
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A te neszesszeredben is lapulnak több éves sminktermékek? Neked sincs szíved kidobni, mert hátha még jó lesz egyszer? Utánajártunk, hogy miért érdemes mégis megszabadulni a rég lejárt termékektől.

Rengeteg nőnél akadnak olyan sminktermékek, amiktől már hosszú-hosszú évekkel ezelőtt meg kellett volna szabadulni, de valahogy mégsem sikerült eddig. Mit árthat egy tíz éves szemhéjpúder? Hiszen az csak egy szemhéjpúder. Majd kidobom, ha elfogy.

Sajnos rossz taktika így, őrizgetéssel időt és pénzt spórolni egy-egy sminkcucc újravásárlásán. Azt gondolná az ember, hogy ha a szavatossági idő lejárta után még jónak tűnik egy termék, akkor tényleg nincs semmi baja, de ez nem igaz.

A lejárt sminkek használatával gyulladás alakulhat ki a bőrben, amik pattanásokat, hólyagokat, kiütéseket és duzzanatokat okozhatnak. Minden termék megromlik egyszer, legyen az sajt, kenyér, szempillaspirál, rúzs vagy alapozó. Ahogy a penészes kenyeret sem esszük meg, ugyanúgy nem tesz jót, ha lejárt, már félig beszáradt szempillaspirálból próbáljuk elővarázsolni az utolsó cseppeket.

A lejárt sminkek használatával gyulladás alakulhat ki a bőrben, amik pattanásokat, hólyagokat, kiütéseket és duzzanatokat okozhatnak Forrás: Shutterstock

A sminktermékek minősége idővel megromlik. Összecsomósodnak, kiszáradnak, büdösek lesznek, egyre nehezebb eldolgozni.

A szagok és állagok is árulkodhatnak arról, hogy lejárt termékkel van dolgunk. Ha az alapozóban elkezdenek különválni az anyagok, ha a rúzs illata megváltozik, az mind azért kiált, hogy a termék megérett a kidobásra.

Mit mennyi ideig érdemes használni?

Alapozók, korrektorok: ha vízalapú, nagyjából egy évig, ha olajalapú, akkor másfél év a szavatossági idő

Pirosítók, púderek: bármilyen por alapú terméket használsz, másfél év után már érdemes megszabadulni tőle. Ezekben a termékekben nehezebben szabadulnak el a baktériumok, de ha valamilyen szürkés elszíneződést, megkeményedést tapasztalsz a terméken, inkább cseréld le.

Szempillaspirálok: gyakori használatnál három hónap, de ha csak alkalmanként élsz vele, akkor is maximum hat hónap. Nedvessége miatt pillanatok alatt elszabadulnak benne a bacik, amiket utána minden egyes használatnál egyrészt visszajuttatunk a szemünkre, másrészt újabb adagot gyűjtünk a tubusba.

Egy szempillaspirált maximum hat hónapig használj Forrás: Shutterstock

Szemceruzák: szemhéjtusnál szintén három hónap a limit, de szemceruzát akár három évig is lehet használni. Ha fehér réteget tapasztalsz a ceruza végén, inkább cseréld le.

Rúzsok, szájfények: egy-másfél évig biztonságos a használata. Ha megváltozik az állaga, színe, illata, megérett a cserére.

A termékek élettartamát az is befolyásolja, hogy hogyan használjuk, milyen tubusban vesszük. Ha például tégelyes alapozót használunk, legyen bármilyen tiszta a kezünk, mégis maradnak baktériumok rajta, és ezek a termékbe kerülve növelik annak romlandóságát. A szempillaspirál minden használattal érintkezik bőrünkkel, ezáltal egyre több baktériumot juttatunk a tubusba. Ez még akár kötőhártya gyulladást is okozhat.

Ezen kívül fontos figyelembe venni a termékre ráírt lejárati dátumot is. Hiába van ráírva arra a rúzsra, hogy két évig lehet használni, ha te öt éve vetted, és csak most bontod ki, ugyanúgy lejárt termékről van szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.