vonzerő David Beckham férfiasság tesztoszteron hang párválasztás szexis pasi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak kinézete, viselkedése vagy testalkata alapján ítélünk vonzónak valakit: a hang is nagy szerepet játszik, olyannyira, hogy még David Beckham is veszít rajongókat vékony madárhangja miatt.

A hang többet számít, mint gondolnánk

Bár hangunk személyenként eltérő, és egyéni ízlés kérdése, ki milyet kedvel, több kutatás eredményei szerint is a mély hangú férfiak egyértelműen vonzóbbak a nők számára, mint a vékony hangon megszólalók. A tudósok szerint ennek az lehet az oka, hogy a férfiak tesztoszteronszintjét a hangjukból is megpróbáljuk kikövetkeztetni: minél mélyebb, hangzatosabb, szexisebb, annál férfiasabbnak képzeljük a gazdáját. A vékonyabb hangú férfiakat viszont jobb férj-anyagnak véljük: a szexis, tesztoszterontól fűtött hanghoz nehezen tudjuk elképzelni a hűséges, megbízható férj szerepét. Ezt némileg igazolja egy másik kutatás, melynél kiderült, hogy a vonzóan mély hangú férfiaknak jóval több szexuális partnerük volt életük során, mint a kevésbé mély orgánumúaknak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Még a karrierjüket is befolyásolhatja

Ahogyan a férfiak magasságához pozitív jelzőket kapcsolunk, ugyanúgy a hang megítélése is szerepet játszhat a már említett párválasztás mellett akár a férfiak karrierépítésében is. A vizsgálatok szerint ahogy a magasabb férfit több hatalommal bírónak véljük - így sokkal több cégvezető található közöttük -, úgy igaz ez azokra is, akiknek mélyebb a hangja. A kutatók 800 vállalatvezető orgánumának vizsgálata után arra jutottak, hogy a mélyebb hangú cégvezetők sikeresebbek: a 22,2 hertzcel mélyebb hang évi 187 ezer dollárnyi többletjövedelmet jelentett, ráadásul a mélyebb hangú vezetők még hosszabb ideig is maradtak a pozíciójukban.

Sztárok és hangok - van, hogy jobb a szinkron

A hang tehát igen sokat számít, így például David Beckham hiába az egyik legférfiasabb, legszexisebb pasi a nők szerint, hangja bizony nőies oldaláról árulkodik, s nem kevesen vannak azok sem, akik Patrick Dempsey szerepeinél is inkább a férfi magyar szinkronhangját szeretik hallani. Ugyanez igaz egyébként a dr. House-t alakító Hugh Laurie-ra, Steven Segalra, akinek még Szakácsi Sándor javított a színészi játékán, de még Bruce Willisre is, akt már nagyon megszoktunk Dörner György hangjával. Hála a jobbnál jobb magyar férfihangoknak, egy sor amerikai színész hat ránk erőteljesebben szinkronnal, mint saját, esetenként gyengébb orgánumán: ezért halljuk meg ezer közül is a már említett Patrick Dempseyt vagy Bradley Coopert szinkronizáló Rajkai Zoltán hangját, vagy szeretjük Nicholas Cage játékát Józsa Imre hangján élvezni. A mostanában A mentalista című sorozatban gyakran hallott Lux Ádám is rendszeresen adja hangját sármos férfiaknak, nem is beszélve Kautzky Armandról, aki nélkül a magyar nők számára nem létezik Pierce Brosnan.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Bradley Cooper

A nőknek sem jön rosszul a mély hang

Bár férfiak esetén különösen zavaró a gyenge, csipogó hang, ezt még a nőktől is nehezen viseljük el. A kutatások szerint ugyanis a magas hang a nőket sem teszi feltétlenül vonzóvá, sőt: egy harvardi pszichológiai kutatás szerint a férfiak épphogy a kicsit mélyebb, alt hangú nőkhöz vonzódnak. Ez abból a szempontból mindenképpen jó hír, hogy az utóbbi 50 évben a nők hangja jelentősen mélyült - ennek okáról azonban még nincsenek egyértelmű eredmények. Annyi viszont bizonyos, hogy ahogyan a fiúknak, úgy a lányoknak is megváltozik a hangja a pubertás időszaka alatt: akad, akinek magasabb marad, de rengeteg nőnek mélyül a hangja, tehát ők is "mutálnak" egy bizonyos szintig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.