Erzsébet királynő törvény tagállam nemzetközösségi királyság Katalin hercegné uralkodó Vilmos herceg királynő trón örökös Sarolta hercegnő György herceg Kanada
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jelenlegi állás szerint Kanada nem ismeri el uralkodójaként Katalin hercegné és Vilmos herceg 4 hetes gyermekét.

A nemzetközösségi királyságok 16 tagja közül egyedül Kanada kérdőjelezte meg az új törvényt, amely szerint a trónt nemtől függetlenül mindig az elsőszülött örökli, és az sem feltétel, hogy római katolikussal házasodott-e vagy sem.

Forrás: AFP

Két kanadai jogprofesszor szerint ugyanakkor mindez alkotmányellenes, mondván: a kanadai törvényeknek ellent mond, őket pedig senki sem kérdezte arról, elfogadják-e. A jelenlegi állás szerint Kanadában visszatérhetnek a régi szabályok, amelyek szerint a kis Sarolta hercegnő hiába negyedik a trónutódlási sorban, Kanadában csak a fiúkat, vagyis György herceget, avagy, ha esetleg öccse születik, akkor őt ismerik el királyukként.

A nemzetközösségi királyságok többi tagja, így Észak-Írország, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland és a többi országban továbbra is a trón negyedik örökösének tekintik a kis hercegnőt.

Trónok harca a brit uralkodóházban

Laza lesz vagy lázadó? Netán elnyomott, meghunyászkodó? Esetleg egy elkényeztett kis ficsúr? És vajon letaszítja-e trónjáról testvérét, György herceget? A gyermekek életének alakulását bizony befolyásolja születési sorrendjük, utánajártunk hát, milyen sors vár Katalin hercegné és Vilmos herceg gyermekére - a cikkért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.