60 éves lett az egykori tinibálvány: Matt Dillon ma Hollywood egyik leghíresebb agglegénye

Matt Dillon
Getty Images/Mike Coppola - Mike Coppola
születésnap színész hollywood Matt Dillon
Hatgyerekes ír családból lett hollywoodi tinisztár, a kubai zenéket és a régi ruhákat gyűjti, a parkban találkozhatsz vele, és Marlon Brando szerepére készül. 60. születésnapját ünnepli a filmcsillag Matt Dillon, akit egy nagy adag róla szóló érdekességgel köszöntünk.

Hatgyerekes családba született

1964. február 18-án a New York állambeli New Rochelle városában született egy jellegzetes ír-amerikai katolikus családba. Öt testvér mellett nőtt fel, a rokonságban pedig akadtak alkotók is: az egyik nagymamájának két testvére is híres képregényrajzoló volt.

Tinibálványként indul a karrierje

14 évesen épp lógott a suliból, amikor az Over the Edge című filmhez szereplőket kereső Jonathan Kaplan és Jane Bernstein rátalált, és ugyan maga a film nem durrant nagyot, de Dillon alakítása igen. Ezután sorban kapta az ajánlatokat további tinifilmekre, amik révén igazi generációs bálvány lett belőle.

Matt Dillon
Tinibálványként indul a karrierje
Forrás: Corbis via Getty Images/one person

Egy rasszista zsaru segítette a legnagyobb sikeréhez

Az Ütközések című 2004-es, Oscar-díjas filmben játszott el Dillon egy rasszista rendőrt, az alakítása pedig olyan átütőre és hátborzongatóra sikerült, hogy Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték érte. Egy másik nevezetes, de nem filmes díjnak is volt már a jelöltje: a Grammyre a legjobb hangoskönyv kategóriájában nominálták, Jack Kerouac Úton című művéért.

Délkelet-Ázsia a kedvenc úticélja

Dillon imád utazni, és ha teheti, akkor Délkelet-Ázsia felé veszi az irányt. Az egyik kedvence Kambodzsa, ahol nem csak a történelmi múlt felfedezése és a jelenkori mindennapok mozgalmassága izgatja, de mindig ihletet is kap különféle filmtervekre az ottani tartózkodásai során.

A kamera mögött is aktív

A szellemek városa című 2002-es film ötlete is Kambodzsában jutott Dillon eszébe, és ott zajlott a forgatás is, ami elhozta a mozifilmes rendezői debütálását. Korábban az HBO nagysikerű börtönsorozata, az Oz számára rendezett már egy epizódot, azóta pedig az El Gran Fellove című dokumentum-portréfilm fűződik a nevéhez ilyen szerepkörben.


Óriási lemezgyűjteménnyel rendelkezik

Az említett portréfilm a kubai zene egyik legendás alakjáról szól, és a kubai zenei örökség Dillon egyik mániája. Gyűjti a latin, kubai zenéket régi bakelitlemezeken, és mára már tekintélyes mennyiségű darab szerepel a kollekciójában.

A régimódi öltözködés híve

Nem csak lemezekből gyűjti a régi darabokat, de ruhákból is. A negyvenes évek filmsztárjainak öltözködési stílusa a kedvence, és ezt nem lemásolni igyekszik új ruhákkal, hanem inkább beszerzi az eredeti, korabeli darabokat.

Találkozhatsz vele a Central Parkban

Noha Hollywood élvonalának tagja évtizedek óta, mégsem költözött sosem Los Angelesbe, mert sokkal emberibbnek tartja New Yorkot. Az egyik kedvenc helye a Central Park, ahol rendszeresen fut. Az egészséges életmódnak a kilencvenes évek vége óta a híve, amikor leszokott a dohányzásról is.

Ő Hollywood egyik leghíresebb agglegénye

Sosem nősült meg, és sosem született gyereke. 1995 és 1998 között Cameron Diazzal alkottak híres hollywoodi sztárpárt. A legutóbbi kapcsolata pedig épp nemrég ért véget: az olasz színésznő és koreográfus Roberta Mastromichelével 2014 óta voltak együtt.

Marlon Brando bőrébe bújik

Legutóbb a Sivatagi rejtélyek című sorozatban és az Asteroid City népes szereplőgárdájának egyik tagjaként láthatták őt a nézők, a következő szerepeiben pedig ismert művészeket fog eljátszani. An Ocean Apart címmel érkezik majd az a film, ami a feminista írónő Simone de Beauvoir és az amerikai regényíró Nelspn Algren kapcsolatáról mesél, a Maria című életrajzi filmben pedig a színésznő Maria Schneiderrel a hírhedt Utolsó tangó Párizsban révén kapcsolatba kerülő Marlon Brandót alakítja majd. 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.