virtuális világ Facebook pszichológia elismerés lájk lájkolás Instagram önbizalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te is izgatottan várod egy-egy újonnan megosztott bejegyzésednél vagy fényképednél, hány új lájk fog érkezni rá a közösségi oldaladon? Kétségtelen, remek érzés bezsebelni a virtuális elismeréseket – de vajon miért is vágyunk ilyesfajta méltatásra? Majsai László pszichopedagógussal körbejártuk, miért is gyűjtjük azokat a bizonyos lájkokat.

A 21. század embere számára nem telhet el úgy egy nap – mit egy nap, talán egy óra sem – hogy ne csekkolná le valamelyik közösségi oldalát. A Facebook, az Instagram, a Snapchat és társai a napi rutinunk részeivé váltak, ám sokunknak, főképp a fiatalabb korosztály tagjainak, nem csupán az üres perceket töltik ki ezek az oldalak, hanem az énképüket is sokban befolyásolja az úgynevezett virtuális megítélésük.

Forrás: Thinkstock

Instant önbizalom egyetlen gombnyomásra

Mivel mindez jó érzéssel tölti el őket, újabb és újabb dolgokat osztanak meg magukról, csak hogy kiszolgálják az igényt, és építsék a virtuális önbizalmukat. Ám éppen itt a gond: ez a magabiztosság nem belülről jön, hanem a lájkok számának függvényében alakul – vagyis, hogy éppen hányan is kattintottak rá arra a gombra.

Forrás: Dreamstime

Téged mi idegesít fel a közösségi oldalakon? Ide kattintva szavazhatsz, és azt is megtudhatod, másokat mi bosszant fel a leginkább.

Ki és miért lájkolhat?

A lájkoló nem csupán önkifejez azzal, ha rányom a gombra, hanem – és itt jön a lájkolás pszichológiájának másik kulcspontja –

interakciót hajt végre maga és az általa kedvelt személy, valamint a többi kedvelő között.

Forrás: Thinkstock

Dr. Larry Rosen pszichológus korábban a Psychology Today című szaklapban a „virtuális elismerés” kifejezéssel fogalmazta meg ezt a jelenséget:

nem elsősorban a szeretetet, sokkal inkább az „itt vagyok, értettem, figyelek rád” érzését kommunikálja a gombbal a másik felé.

Ha lájkolnak, akkor szeretnek?

Tudtad?

Veled is előfordult már, hogy egy stresszes nap végén kimerültnek és fáradtabbnak érezted magad, mint valaha? Ennek a hátterében a szervezeted lecsökkent magnéziumszintje állhat. Kezdd el pótolni ezt az értékes ásványi anyagot, így ellenállóbb lehetsz a megterhelő helyzetekben!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.