terhesség szülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2010-ben a három leggyakoribb műtét - az OEP-adatok szerint - a következő volt, sorrendben: szürkehályog, abortusz és császármetszés. Íme Rácz Zsuzsa véleménye.






Bravó, 2011-ben


iStockPhoto
iStockPhoto

Én 35 évesen - első szülőként öregnek számítva - úgy döntöttem, hogy gátvédelemmel fogok szülni, és mindent megteszek annak érdekében, hogy természetes úton hozhassam világra a lányomat: úgy éreztem, ezt diktálja a magam és születendő gyermekem iránti felelősségem. Az első kórházban, ahova tájékozódni mentem, ezt mondták: "mi itt nem szoktunk gátvédelmet csinálni, első szülőknél kötelező a gátmetszés." Mivel 2007-et írtunk, nem 1987-et, kerestem másik kórházat.

Mondhatjuk, hogy szerencsém volt, amiért 35 évesen, a statisztikákat meghazudtolva nemhogy gátmetszés, hanem gátrepedés nélkül hozhattam világra a kislányomat. A szerencse is biztosan közrejátszott ebben, és az is, hogy mind a szülést vezető orvos, mind a szülésznő maximálisan támogató volt, együttműködtünk, felnőttnek tekintettek. A statisztikák is bizonyítják - ha a józan észnek nem is hinnénk -, hogy ahol a szülést vezető orvos valóban odafigyel már a terhesség során is a kismamára, bátorítja, empatikus vele, ott sokkal nagyobb a valószínűsége a komplikáció- és beavatkozásmentes szülésnek.

A császármetszések számát tekintve ezen az együttműködésen bőven van még javítanivaló. Mint ahogyan azon is, hogy bár a számuk csökken, még mindig nagyon sok az abortusz, ráadásul minden tízediket 15 és 19 év közötti kamaszlányok szenvedik el.

iStockPhoto
iStockPhoto

Esetükben nyilván az ismerethiány és a támogató felnőtt közeg - szülők, tanárok, orvosok - hiánya is közrejátszik abban, hogy nem megfelelően védekeztek. Kinek a felelőssége a felvilágosítás? Első körben a szülőké, de általában ők sem tudják, hogyan kellene beszélgetni erről a témáról. Ráadásul az a felnőtt tud egyáltalán beszélgetni a szexualitásról, aki a sajátjával - a testével is - jó viszonyban van, nem gátlásos. Vajon hány ilyen akad? Az iskolákban a szexuális felvilágosítás többnyire kimerül abban, hogy biológiaórán a tankönyvi képek segítségével a fiúk és a lányok külön megbeszélik a tanárnővel, hogy mit látnak.

Miért nem tanulunk az iskolában (például a nőgyógyászoktól) a testünkről, a szexualitásunkról? Sőt: a szexuális életre való nevelésben a hangsúly nem csupán a szexen, hanem magán az életre nevelésen kellene legyen, mert a testünkhöz, a saját és a másik nemhez, a szexuális vágyainkhoz való viszonyunk alapvetően meghatározza az önbecsülésünket, az önképünket.

Ha egy nő, egy lány megtanulja, hogy miképpen élhet örömteli, biztonságos szexuális életet, akkor nem fog teherbe esni véletlenül. Ha egy vajúdó nő ismeri, bízik a testében, és ebben támogatja az orvosa, akkor nagyon sokat tud tenni maga is azért, hogy elkerülje a műtéti beavatkozást.

A testtudatunk, a testünk megbecsülése - hogy miképpen óvjuk - nem önmagától alakul ki, azt is tanulni, tanítani kell.

Kellene.

Tippünk: http://terezanyu.hu/
Itt barátkozz Terézanyuval!



Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.