önismeret párkapcsolat szerelem pszichológia szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár minden párkapcsolat más és más, sokszor ismétlődnek bennünk ugyanazok a tipikus hibák. Ha nem szeretnéd álmaid pasiját elszúrni, vedd sikeresen az akadályokat, így elkerülheted a szakítást!


Minden kapcsolat ígéretekkel és izgalmakkal indul. A kezdeti áhítatban az érzelmektől túlfűtve idealizálunk, és szinte megrészegülünk az újdonság varázsától. Azonban a későbbiekben - ha ennek az idilli állapotnak a fenntartása mégsem sikerül - hajlamosak vagyunk a másikban keresni a hibát, miközben megfeledkezünk a párkapcsolat legnagyobb lehetőségéről: önmaguk fejlődéséről és átformálásáról. A sikeres párkapcsolathoz a másik hibáit a pozitív tulajdonságaival együtt kell értékelnünk és elfogadnunk. Ha erre képtelenek vagyunk és mindenáron a tökéletesség illúzióját hajkurásszuk, nem remélhetünk tartós boldogságot.

Thinkstock
Thinkstock

Éretlen szerelem

Ha nem rendelkezünk azokkal a lelki képességekkel, amelyek egy másik emberrel való szoros érzelmi viszony kialakításához és fenntartásához szükségesek, előre félünk a kudarctól, a lelki kötődéstől vagy túl gyors tempóban haladunk előre, garantáltan nem fog összejönni az, amit szeretnénk. A harmonikus együttléthez nagyfokú empátia, alkalmazkodás és konfliktuskezelés szükséges, valamint az, hogy reálisan lássuk saját gyengeségeinket és erősségeinket.

Tipp! Botrányos és szexis divatfotók képgalériánkban! Katt ide!


Bipoláris emóciók

Olykor úgy érezzük, nem tudunk a másik nélkül élni, ám sokszor azt gondoljuk, párunk csak megkeseríti az életünket. Ennek elfogadásához fontos tudnunk, hogy az igazán mély kapcsolatok széles érzelmi amplitúdókon mozognak, ám ezek a kilengések teljesen természetesek. A párkapcsolat emocionális hullámzásai jól kezelhetőek abban az esetben, ha partnerünkkel őszintén és szégyenérzet nélkül kommunikálunk.

Thinkstock
Thinkstock

Szerepzavarok

Sokan úgy gondolják, hogy a párkapcsolat egyfajta dominanciaharc, ahol ki kell alakítani az alá- és fölérendelt szerepeket. A férfi és nő közti kapcsolat azonban nem versenyhelyzet, sokkal inkább arról szól, hogy a felek hozzáadják pozitív tulajdonságaikat a másikéhoz és mindenkinek megvan a saját célja, ambíciója. Ha a nemi szerepek a helyükön vannak, mindkét fél színesebb és gazdagabb személyiséggé válhat, ami pozitívan befolyásolhatja a párkapcsolat minőségét - vélekedik Gazdag Enikő, pszichológus.

Gazdag Enikő pszichológus szakértőnktől itt kérdezhetsz!


Néma gyereknek az anyja se...

Jellegzetes párkapcsolati buktató, amikor a nők azt hiszik, hogy a férfiak a ki nem mondott szavakból is értenek. Senki sem születik gondolatolvasónak, ezért fontos a kommunikációba az érzéseink beépítése, a bennünk zajló történések szóbeli kifejezése, amelyek segítségünkre lehetnek egy konfliktus kezelésében illetve személyes kívánságaink, vágyaink megértetésében.

Megbocsátasz vagy továbblépsz

A leggyakoribb szakító ok a félrelépés, ami pillanatok alatt megsemmisítheti a felek között kialakult bizalmat. A megcsalás azonban soha nem véletlenül történik, és mindig egyfajta kapcsolati hiányosságra utal, amelyet kívülről pótol a félrelépő. A botlást ugyanakkor nagyon nehéz lelkileg feldolgozni, a kapcsolat rendbe hozása ilyenkor mindkét fél részéről hatalmas energiákat igényel: egyrészt meg kell érteni a háttérben rejlő okokat, másrészt a megcsalt félnek tudnia kell megbocsájtani. Ha a kiváltó tényezők nem tudatosulnak, a hűtlenség könnyen megismétlődhet, ám amennyiben a pár közös munkával képes túllépni ezen, egy minőségileg jobb párkapcsolat is létrejöhet - fűzi hozzá szakértőnk.

Thinkstock
Thinkstock

Kontrollált szerelem

A tartós boldogság alapfeltétele, hogy szabadságot adjunk a másiknak. Ha rátelepszünk, érzelmileg fojtogatjuk és ellenőrizgetjük, fennállhat az a veszély, hogy előbb-utóbb az idegeire megyünk és szakít velünk. A megbízhatóság két szempontból is fontos: az egyik, hogy bízzunk a párunkban, a másik az, hogy tudja, ő is bízhat bennünk. Egy kapcsolatban mindkét fél autonóm ember, akinek joga van a saját életéhez, és ha nem tartjuk tiszteletben az igényeit vagy korlátozzuk a személyes függetlenségét, megölhetjük a benne kialakult érzelmeket.

Mr. Tökély

Ideje leszámolnunk a mesékkel és a tökéletes férfiről való ködös álmainkat valós elképzelésekre cserélnünk. A túlzott mértékű elvárások helyett értékeljük a férfi-női különbözőségeket és koncentráljunk kedvesünk pozitív tulajdonságaira, amik miatt az elején beleszerettünk. A jól működő kapcsolat alapja, hogy pontosan tudjuk, miért pont őt választottuk, emellett mindketten stabil, önállóan is jól működő egyének vagyunk, hisz csak így válhatunk egymás teljes értékű társaivá.

Tipp! Elképesztő látvány, megmozdulnak a fotók! Nézd meg képgalériánkat!


Birtoklási vágy

A féltékenység olyan érzelem, ami negatív gondolatokból, a másik elvesztése iránti félelemből, önbizalomhiányból és szorongásból fakad. Ha szeretünk valakit, a féltékenység egy bizonyos szintig természetes, ami segít megőrizni a kapcsolat dinamikáját, ám ha irracionális, elpusztíthat minden érzelmet. A problémákat érdemes már akkor tisztáznunk, amikor azok felmerülnek, így elkerülhető lehet a szakítás vagy a félrelépés, ám őszinte kommunikáció nélkül a dolog nem működhet. Sokan olyan mintát hoznak otthonról, hogy eleve kerülik a konfliktusokat vagy kilépéssel oldják meg azokat és kevésbé tudnak kompromisszumot kötni, noha ezek a képességek bármilyen életkorban tanulhatóak és fejleszthetőek - mondja szakértőnk.

Bukott játszmák

A párkapcsolati játszmák mindig rejtett szándékúak azok számára, akik nem képesek valódi kötődést megélni és érzelmi háborúkban akarják a másik kegyeit elnyerni. Ezekből az intimitást gyilkoló, énvédő mechanizmusokból a másiknak előbb vagy utóbb elege lesz és kilép a kapcsolatból. Az egyéni fejlődéshez, a játszmák megszüntetéséhez az előző kapcsolatok tanulságainak levonása, az önismeret fejlesztése és a változtatás lehetőségének felismerése szükséges, amelyek az eddigieknél jóval tartalmasabb párkapcsolatot eredményezhetnek.

Így hat a meddőség a párkapcsolatra!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20110524-a-meddoseg-hatasa-a-parkapcsolatra.htmlEzért nem működnek a párkapcsolataid! - Egyetlen apróság az okahttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110325-ezert-nem-mukodnek-a-parkapcsolataid-a-kaktusz-hatasa-a.htmlPárkapcsolat és buja szexügyek - pasiszemmelhttp://www.life.hu/szeress/ferfibeszed/20101022-parkapcsolat-es-buja-szexugyek-pasiszemmel.htmlPorig alázott nők - Segítség! A pasim meztelen fotót töltött fel rólam!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20110603-szex-parkapcsolat-kalodaba-zart-szerelem.htmlA pasim öltöztetett egy hétig: Így néztem ki!http://www.life.hu/legytrendi/streetfashion/20110530-a-pasim-oltoztetett-egy-hetig-igy-neztem-ki.html3 tipp, hogy biztosan megtartsd a pasithttp://www.life.hu/lifecoach/20110527-szerelem-parkapcsolat-3-tipp-hogy-biztosan-megtartsd-a-pasit.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.