Így válassz magas sarkút, hogy később ne bánd meg!

fashion week vásárlás magassarkú cipő láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magas sarkú lábbelik minden nő cipősszekrényének kötelező darabjai. Nem mindegy azonban, hogy milyen a tűsarkú topánkád - szívesen viseled, vagy csak a helyet foglalja a polcon, mert annyira kényelmetlen.

Thinkstock
Thinkstock

Jól méretezz!

A legfontosabb szabály cipővásárlásnál - nem csak magas sarkú esetében -, hogy megfelelő méretet válassz! Sem a kicsit kicsi, sem a kicsit nagy nem jó döntés. Ha már az üzletben érzed, hogy a lábbeli lötyög a lábadon, vagy szorít, nyom valahol, ne vedd meg, ez ugyanis a későbbiekben is így marad. Ne vegyél meg egy 37-es cipőt próba nélkül csak azért, mert 37-es a lábad, a számozás ugyanis nem egyezik a gyártóknál. Sőt, a lábad mérete sem mindig ugyanakkora, ezért a legjobb, ha délután vásárolsz új topánkát. Ilyenkor a legnagyobb a lábad, így biztosan nem fog szorítani később sem a lábbelid.

Hogy ne szorítson...

Hogy ne menjen össze az új topánod, dobj be egy felest. A cipődbe. Ha a bőrcipődbe beledörzsölsz egy stampedli pálinkát vagy más erős szeszt, a bőr puhább lesz és nem nyom majd. A módszernek van alkoholmentes változata is: meleg kanállal vagy felmelegített sámfával is megpuhíthatod, alakíthatod a magas sarkúdat - főleg a lábujjaidnál.

Párnázd ki!

Persze mondhatnánk, hogy a szépségért meg kell szenvedni, de minek, ha létezik megoldás a problémára? A különböző zselés betétek nemcsak a lábujjakat, a sarkat és a talppárnácskákat védik attól, hogy a magas sarkú feltörje, hanem a gerincet is óvják. Köztudott, hogy a tűsarkak nem a gerincoszlop barátai, és a lábizületeknek sem tesz jót a hosszas magas sarkú viselés. A szakboltokban olyan krémeket, készítményeket is lehet kapni, amelyek a lábfejre kenve zsíros filmréteget képeznek a lábon, megvédve a dörzsölődéstől.

Thinkstock
Thinkstock

Fontos a helyes testtartás

Hogy a magas sarkú feltöri-e a lábadat, vagy sem, függ a testtartásodtól is. Ha mindig kihúzod magad, séta közben is egyenes a tartásod, szinte összehasonlíthatatlanul kényelmesebb lesz a lépted. A karodat tartsd feszesen, közel a testedhez, ne lengesd túlzottan menet közben. Ha elfárad a lábad, ülj le, a kezedet tedd a combod alá, hogy kicsit megemeld. A lábszáradat, lábfejedet pedig előre-hátra hintáztatással pihentetheted.

Kérdezd szakértőnket! Dr. Erbszt András - gerincspecialista



Buli után

Ha bulizni mész, pláne ha hódítani is akarsz, természetes, hogy magas sarkút húzol. Egy áttáncolt éjszaka nyomot hagyhat a lábfejeden még a világ legkényelmesebb cipőjében is, nemhogy "gólyalábakon". A parti után azonban egy alapos, frissítő masszázstól szinte új életre kelhet a lábad. Válassz olajos, gazdagon hidratáló krémet, ami még a kissé feltört sarkat, lábujjakat is újra puhává és simává varázsolja.

Vizes zokni

Jól bevált trükk, hogy az új, keményebb anyagból készült cipőt az első bevetés előtt otthon járasd be. Ha úgy érzed, hogy nyom vagy szorít egy kicsit, ne viseld addig az utcán, amíg meg nem szelídíted. Megpuhíthatod úgyis a cipőt, ha a házon belüli használathoz (meleg vagy langyos) vizes zoknit veszel fel. De télen csak óvatosan ezzel a módszerrel, nehogy megfázz!

Melegíts be!

Ha előre tudod, hogy sokat kell talpalnod tűsarkúban, készülj fel és melegíts be. Először masszírozd meg erősen és alaposan - ne finomkodj, ne csak simogasd a talpadat - a lábfejedet, a bokától kezdve, a lábujjaidat csavargasd is meg kicsit a hüvelykujjad és a középső ujjad közé csippentve, majd "hajlítsd be" és nyújtsd ki őket. A körmök környéke is nagyon kényes terület, simítsd át a körömágyakat is. Végül körkörös mozdulatokkal masszírozd át a lábfejedet és a vádlidat is.

Thinkstock
Thinkstock

Bízd profira!

Ha semmiképpen sem tudsz megbarátkozni az új cipellőddel, mert minden próbálkozás ellenére kényelmetlen, vidd el cipészhez! A szakember például kikalapálja a sarkát, ha nyom a bokádnál, vagy puha, kényelmes betétet "szerel" bele, ami a talpadat kíméli. Mindenre van megoldás, egy kis szépészeti beavatkozás, egy kis cipészeti átalakítás, és nem kell örökre a cipős dobozba száműznöd egyetlen csodás cipellődet sem!

Ha már megtörtént a baj:
Ha már feltörte a tűsarkú a lábadat, a kellemetlenségeket gyorsan elháríthatod néhány egyszerű módszerrel.
- Az égő, száraz, berepedezett lábfejet cipőboltokban, gyógyszertárakban kapható jégspray-vel hűsítheted.
- Egyszerű, de nagyszerű! Ha cipő sebet ejtett a sarkadon vagy a lábujjadon, ragaszd le.
- A kisebb, nem sebes "feltöréseket" gyógyszertárakban recept nélkül kapható hámosító krémekkel is kezelésbe veheted.
- Megelőzésként is beválhat, de az egészen enyhe sérüléseket is gyógyíthatod, hűsítheted lábhintőporral, lábpúderrel, ezek ráadásul az izzadtságtól és a kellemetlen szagoktól is megvédhetnek.


Lapos vagy magas? - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Xa2nwc6wmqxZgKeb


L!FE Magazin - Minden nap 18 órakor a LifeNetwork műsorán!



Galéria: Brutális cipők Hollywoodból

/1011/Brut_2010111416726


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.