Részletes bőrtípus-analízis - Teszteld magad!

bőr a nap cikke szépségápolás szépség pattanás bőrtípus mitesszer bőrápolás analízis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem tudod eldönteni, hogy valójában vegyes, zsíros vagy száraz a bőröd? Részletes bőrtípus-analízisünk segít, hogy tisztán láss.

Könnyű elhamarkodottan besorolni a bőrt a száraz, zsíros vagy vegyes kategóriába, és emiatt hibásan megválasztani a kezelésére szolgáló arctisztítókat, krémeket és egyéb kozmetikumokat. Ha nem akarsz mellélőni, és ezáltal fokozni a bőrproblémákat, akkor ismerd meg részletesebben az egyes bőrtípusok jellemzőit, és találd meg a sajátodat.

Bársonyos tapintás, zárt pórusok: normál bőrtípus



Sajnos csak kevesen büszkélkedhetnek ezzel a bőrtípussal, még azok között sem túl gyakori, akik igyekeznek igazán egészségesen élni. A normál bőr szinte problémamentes: nem fénylik a felesleges zsírtól, de nem is húzódik a szárazságtól, mivel zsír- és víztartalma egyensúlyban van. Így aztán pattanások sem keletkeznek rajta, időnként legfeljebb az orr környékén egy-két mitesszer. Külsőre is tökéletes állapotban van: tapintása bársonyos, pórusai zártak, és üde, egyenletes színnel rendelkezik.

Ápolásának célja: A normál bőr esetében állapotának fenntartása a cél. Emellett azért is érdemes törődni vele, mert idősebb korra szárazzá válhat.

Thinkstock
Thinkstock

Húzódó, matt bőr: zsírhiányos bőrtípus



A szükségesnél kevesebb zsíranyaggal rendelkező bőr esetében a faggyúmirigyek nem termelnek elegendő faggyút, és a szaruzsír mennyisége is kevesebb a normálisnál. Utóbbi a bőr vízmegkötő képességét is befolyásolja. A zsírhiányos bőr lehet mérsékelten vagy fokozottan száraz.

Mérsékelten zsírhiányos, felszíni vízhiányos bőrtípus

Mérsékelten zsírhiányos a bőröd, amennyiben alapvetően matt hatású, a színe üde, de szeles időben hajlamos kipirosodni. Erre a bőrtípusra nem jellemzőek a pattanások, a mitesszerek is csak elvétve az orr hajlatában, pórusai zártak, maga a bőr rugalmas. Annál inkább látható rajta púderszerű hámlás, tapintása pedig kissé érdes a kevesebb bőrfelszíni lipid miatt, valamint amiatt, hogy a keratin nem biztosítja kellően a bőr hidratálását. Ez az oka annak, hogy a szokásosnál érzékenyebb ez a bőr a külső környezeti hatásokra.

Könnyen válhat zsírhiányossá a bőröd, ha nem ápolod megfelelő szerekkel, de anyagcsere- vagy hormonzavar is állhat a háttérben.

Fokozottan zsírhiányos, felszíni vízhiányos bőrtípus

Sokban hasonlít a mérsékelten zsírhiányos bőrhöz ez a típus: fénye matt hatású, a pórusok szintén zártak, ám mitesszer egyáltalán nem jellemző rá. Érdesebb tapintású, mint a mérséklet típus, és korpázóan hámlik, ennek ellenére megfelelően rugalmas. Rosszul reagál a szappanra, a vízre és az időjárási viszonytagságokra.
Ennek a bőrtípusnak az esetében a felszíni lipidek hiánya, a keratin által nyújtott elégtelen hidratálás, valamint a bőr anyagcserezavara okoz problémát. Jellemző tünet az égő, viszkető, erősen húzódó érzés az arcon. Nem megfelelő kozmetikumok használata okozhatja a kialakulását, de örökletes is lehet.

Ápolásuk célja: A mérsékelt és a fokozott zsírhiányos bőr esetében is a hiányos vagy hiányzó lipidréteg pótlása a cél, továbbá a keratin hidratációjának fenntartása és az anyagcserezavarok megszüntetése.

Mitesszerek, viszkető, fájó bőr: vízhiányos, dehidratált bőrtípus



Ha mosakodás után a bőröd nemcsak kissé fájdalmasan húzódik, de viszket is, akkor nagy valószínűséggel mélyrétegi vízhiányos, dehidratált típusú. Ennek a bőrnek a felszíne tapintásra érdes, látványra színtelen, nem túl rugalmas, ami miatt idő előtt jelennek meg rajta a ráncok is. Gyakoriak rajta a sötét színű mitesszerek.
Vízhiányos bőrt okozhatnak olyan kozmetikumok, melyek elvonják a nedvességet, de szerepet játszhat a kialakulásában a túlzott napozás vagy szoláriumhasználat, a kemény víz és a dohányzás is, valamint olyan belső tényezők, mint a lázzal járó betegségek, gyomorproblémák, hormonzavarok.

Ápolásának célja: A vízhiányos bőr esetében nagyon fontos a folyadékpótlás, a bőr vízmegtartó képességének javítása. A magasabb páratartalom, megfelelő kozmetikumok és bizonyos vitaminok is segítenek ebben.

Tág pórusok, pattanások: száraz, korpázó seborrhoea



Különös odafigyelést igényel a száraz, korpás seborrhoea bőrtípus, mely jellemzően tág pórusokkal rendelkezik, zsíros, érdes tapintású, korpázóan hámlik, külsőre fénytelen, szürkés-sápadt árnyalatú. Könnyű összetéveszteni a zsírhiányos bőrrel, mivel a mosakodásra ahhoz hasonlóan reagál. Nagy különbség azonban, hogy ez a bőr rendszerint fekete és fehér mitesszerekkel van tele. Mivel a faggyúmirigyek által termelt faggyú olyan összetételű, mely hajlamosabb az elszarusodásra, ezáltal a mitesszerek is nehezebben ürülnek, és a bőr felszínére is nehezebben kerül zsír. Általában vízhiány is társul ehhez, melynek eredményeképpen a bőr kevésbé képes védekezni a külső hatásokkal szemben. Érzékenyebb lesz, gyulladásra hajlamos.
A nem megfelelő táplálkozási szokások, a vitaminhiány, a dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, gyorséttermi ételek mind-mind hozzájárulnak e bőrtípus kialakulásához.

Ápolásának célja: A korpázó seborrhoea kezelésénél a cél, hogy a bőr faggyútermelése és védekezőképessége javuljon, megszabaduljon a bőr az elhalt hámsejtektől. Tanácsos szakemberhez fordulni ezzel a bőrtípussal, de a teljes gyógyuláshoz az életformán is változtatni kell.

Sápadt, tág pórusú, zsíros bőr: olajos seborrhoea



Az olajos seborrhoea bőrtípus általában olajosan fénylik, és tapintásra is zsíros, síkos érzetű. Tág pórusok jellemzik, lágyan ülő mitesszerekkel, az állon és az orr körül halvány hajszálerekkel. Ennek a bőrtípusnak az esetében a faggyú olajsavtartalma magasabb a normálisnál, ami nemcsak a zsíros érzetért felelős, hanem a mitesszerekért is.
Jó hír azonban, hogy ez a bőr nagyon rugalmas, és az öregedés jelei is csak viszonylag későn jelennek meg rajta. Kialakulásának hátterében állhat a mozgásszegény életmód, túl fűszeres ételek gyakori fogyasztása, nem megfelelő kozmetikum használata, de örökletes tényezők is.

Thinkstock
Thinkstock

Ápolásának célja: A magas olajsavtartalmú faggyú miatt nehezen lélegzik a bőr, ápolására ezért is érdemes odafigyelni, de a mitesszerek száma is csökkenthető némiképp egy kis odafigyeléssel.

A hiperhidratált bőrtípus
Általában a kismamáknál fordul elő, hogy a bőr a kelleténél több vizet tárol, ettől duzzadt, feszes lesz, de olyan betegségek következtében is jelentkezhet, mint a pajzsmirigy zavara, magas vérnyomás, veseelégtelenség. Kozmetikus helyett inkább elsőként fordulj orvoshoz, ha úgy érzed, ebbe a típusba tartozik a bőröd.



Kombinált bőrtípus



A vegyes bőrtípus a leggyakoribb hazánkban. Ez a típus hajlamos a zsírosodásra, a fénylő külsőre a T-vonalban, tehát a homlok egészétől az orr vonalán át az állig. Itt mitesszerek is megjelenhetnek. Az arc többi része viszont szárazabb, ilyen az orca, az arccsont, a halánték.

Ápolásának célja: A legfontosabb, hogy egyensúlyt teremts a szárazabb és a zsírosodásra hajlamos területek között. Ezért a kozmetikumok megfelelő használatával magad is végezheted, de jó, ha időnként kozmetikus segítségét is kéred, akár már a krémek, arctisztítók kiválasztásánál.

Sorozat

Kíváncsi vagy, milyen életmódbeli változtatásokkal teheted még szebbé a bőröd, és hogy az egyes bőrtípusokat milyen krémekkel, pakolásokkal, tisztítókkal javasolt ápolni? Kövesd sorozatunkat a Life.hu-n, ahol hétről hétre hasznos tanácsokkal látunk el, hogy jól érezd magad a bőrödben.

Bársonyosan puha, ragyogó bőr télen ishttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20121125-borapolas-barsonyosan-puha-ragyogo-bor-telen-is.htmlSzépítő arcpakolások őszrehttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20120831-taplalo-szepito-gyors-es-olcso-otthoni-arcpakolas-oszre.htmlItt egy újabb bizarr szépségőrület a ráncok ellenhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20120829-az-arckini-remiszto-modszer-a-tokeletes-es-gyonyoru-arcert-.htmlEzt edd, hogy a bőrödnek is jó legyenhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20111117-teli-borapolas-ezt-edd-hogy-a-borodnek-is-jo-legyen.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.