7 gyümölcs, amitől garantáltan ragyogó lesz az arcbőröd

Forrás: Thinkstock -
arcbőr eper cseresznye bőrápolás gyümölcs avokádó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A reklámok arra tanítanak, hogy a szép és egészséges arcbőr titka nem más, mint a krémek és arclemosók. Pedig ez csak fél igazság: a belső egészség kisugárzik, vagyis napi étrendünk legalább ilyen fontos a bőrünk megjelenése szempontjából. Sorra veszünk most néhány olyan gyümölcsöt, amik javítják az arcbőr egészségét - ha ezeket gyakran fogyasztod, sugárzóan szép és egészséges lesz a bőröd.

1. Avokádó

A zsírokban gazdag gyümölcs krém vagy saláta formájában egyaránt segít megelőzni a bőr kiszáradását. Az omega-9 zsírsavnak köszönhetően a bőr általános tónusát és textúráját is javítja. Mézzel kikeverve arcpakolásként is kitűnő.

Forrás: Thinkstock

2. Papaya

A rengeteg A-, C- és E-vitamint tartalmazó gyümölcs az antioxidánsok valóságos tárháza, ami segít a bőrnek megszabadulni a ragyogást akadályozó méreganyagoktól. Ha otthon készítenél belőle arcpakolást, hámozd meg a gyümölcsöt, és a belső héjával dörzsöld be a bőrt, vagy hagyd a héjat az arcbőrön, hogy hidratálja és újból ragyogóvá tegye.

3. Banán

Gyors reggelinek is kiváló: a 75 százalékban vízből álló gyümölcs kiválóan hidratálja, és közben C- és B6-vitaminnal is ellátja az arcbőrt, mely utóbbiak létfontosságúak az arc rugalmasságának megőrzéséhez és a ráncosodás megelőzéséhez. Villával pépesítve arcpakolásként is alkalmazhatod. Miután 20-25 perc elteltével lemosod a banánmaszkot, máris előtűnik a megfiatalodott, puha arcbőr.

Forrás: Thinkstock

4. Citrom

Ha szebb arcbőrt szeretnél, a citrom nem maradhat le a bevásárlólistáról! Azon kívül, hogy megfakítja és kivilágosítja a bőr sötét foltjait, enyhe tonikként is használható a zsíros bőrre. Ha a pattanások jelentenek gondot, a citrom a bőr regenerálásában és az akne későbbi megjelenésének megelőzésében is segít. Legegyszerűbben citromlé vagy citromrost formájában adhatod hozzá az étrendedhez, de a felforralt vagy felaprított citromhéj is csökkenti a méreganyagok mennyiségét a vérerekben.

5. Narancs

Mindenki tisztában van azzal, mennyi C-vitamint tartalmaz, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tápanyagok nagy része a vastag héjában rejlik, ezért az a legideálisabb, ha arcmaszkot készítesz belőle, vagy salátába reszeled. A gyümölcsben lévő antioxidánsok hatékonyan táplálják a bőrt, hogy könnyebben felvehesse a harcot a bőrkárosodást, ráncosodást, sőt rákot is okozó szabadgyökök ellen.

Forrás: Thinkstock

6. Eper

A sok C-vitamint és gyulladásgátló anyagot tartalmazó eper az egyik legízletesebb a bőrfiatalító gyümölcsök közül. Kinyert levéből rózsavízzel összekeverve hatékony bőrtonizáló folyadék készíthető, a benne lévő ellágsavnak köszönhetően pedig a nap ultraibolya-sugárzásának bőrkárosító hatását is megelőzi.

7. Cseresznye

Minél élénkebb vörös a cseresznye, annál jobb! A gyümölcs vörössége ugyanis kitűnően tükrözi tápanyagtartalmát. Az antioxidánsokban gazdag cseresznye segít a szabadgyökök elleni küzdelemben, és lassítja az öregedést. Frissen vagy gyümölcsléként is fogyaszthatod, de mag nélkül ledarálva akár 20 perces arcpakolásként is érdemes kirpóbálnod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.