Álomesküvő 1. rész - Találd meg a tökéletes menyasszonyi ruhát

esküvő menyasszonyi ruha menyasszony mondj igent
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A elkövetkező 7 hétben menyasszonyoknak, vőlegényeknek és a jövőben házasodni vágyó szerelmespároknak nyújtunk segítséget egy igazi álomesküvő megvalósításához. Álmodozz, inspirálódj, keresgélj, szervezz, de ne feledd a legfontosabbat: éld meg a szerelmetek minden pillanatát!

Nagy Ágota Collection

Nagy Ágota saját neve alatt 2012 óta tervez menyasszonyi ruhákat, amelyekre a letisztultság, a modernizmus, a kézműves jellegű kidolgozások jellemzőek.

Fotó: Márton Andrea

Mikor kezdtél el menyasszonyi ruhákkal foglalkozni, és miért pont ez lett a hivatásod?

Esküvői ruhákat 2012 óta tervezek és készítek Nagy Ágota Collection márkanéven, de az esküvői szakmai múltam már 2002-ben kezdődött. Azóta tart a szerelem és a lelkesedés a minden évben megújuló esküvői ruhák és kollekciók iránt.

Milyen stílusú ruhákat tervezel?

Szezononként új inspirációk, benyomások, érzések alapján készülnek el a tervek és a modellek, de megvannak azok a stílusjegyek, amelyek általánosságban jellemzik a Nagy Ágota Collection ruháit. Ilyen például a letisztultság, a lágy vonalvezétes, a modernizmus, a kézműves jellegű kidolgozások, applikációk, rátétek, kristálydíszítések, a nemes anyagok használata, mint a tüllök, csipkék, selymek. Ezek összhangjából áll össze egy menyasszonyi ruha. Személyre szabott kivitelezést is vállalunk, ha valaki nem találná meg a kollekcióban az általa megálmodott darabot.

Smink: Kádár Andrea, Haj: Berendi Györgyi, Deményi Olivér Fotó: Márton Andrea

Mit ajánlasz a menyasszonyoknak, hogyan lássanak neki a keresgélésnek, és milyen szempontokat tartsanak szem előtt?

Akinek van dédelgetett álma a ruhával kapcsolatban, az már nagy előnyben van azokkal szemben, akiknek nem alakult ki, hogy mit képzelnek el magukon. Sokszor ez az első elképzelés a végére teljesen megváltozik, de legalább a kiindulási pont már megvan. Hozzám sokan jönnek úgy, hogy már évek óta figyelik a kollekciókat, és amikor végre elérkezett a nap, akkor teljes izgalommal jelentkeznek, hogy szeretnék felpróbálni a ruháimat. Akiknek nincs előzetes információjuk, azok válasszák ki azt a 3-4 helyet, ahova el szeretnének menni. Többet nem érdemes, mert egy idő után unalmas lesz és átláthatatlan, ráadásul elveszti a varázsát. Sok szempontot figyelembe kell venni: az év melyik szakában lesz az esküvő, milyen helyszínen, polgári vagy egyházi szertartást szeretnének, milyen típusú a vendégek összetétele, mulatós vagy inkább csak beszélgetős. Ami a menyasszony személyes szempontjait illeti, elsősorban a testalkata, magassága, bőre és haja színe is meghatározó. De fontos, hogy milyen magas cipőben lesz, szeretne-e fátylat vagy csak fejdíszt, illetve milyen hajat szeretne. Ezeknek a szempontoknak a kialakításában és megválaszolásában mi sokat segíthetünk a tapasztalatunkkal. A próbákat éppen ezért mindig egy pár perces beszélgetés előzi meg, ahol kialakul a kép a leendő menyasszonyról.

Nora Sarman

Egy esküvői ruhaszalonban nőtt fel, így szinte egyértelmű volt, hogy ezzel fog foglalkozni Sármán Nóra, aki a régi korok nőideáljaiból inspirálódik.

Fotó: Pinewood Weddings

Mikor kezdtél el menyasszonyi ruhákkal foglalkozni, és miért pont ez lett a hivatásod?

Anyukám és nagymamám esküvőiruha-szalonjában nőttünk szinte fel, így nem volt kérdés, hogy ha nagy leszek, ezzel fogok foglalkozni.

Milyen stílusú ruhákat tervezel?

A ruháim könnyed, légies, romantikus hangulatú menyasszonyi ruhák, az inspirációim a régi korok nőideáljai, de mindig újjászületve kerülnek bele az adott kollekciókba.

Fotó: Pinewood Weddings

Mit ajánlasz a menyasszonyoknak, hogyan lássanak neki a keresgélésnek, és milyen szempontokat tartsanak szem előtt?

A menyasszonyok általában belevetik magukat a hatalmas ruhakínálat felfedezésébe, hiszen csak egyszer adatik meg az életben, hogy esküvőjük lesz, így nagyon tudatosan felkeresik a lehetőségeket. Én azt szoktam ajánlani a menyasszonyoknak, hogy olyan ruhát válasszanak, ami a személyiségüket tükrözi, ne akarjanak másnak látszani a nagy napon, mint amilyenek, ne egy jelmezbe bújjanak, hanem találják meg azt a ruhát, amiben önmaguk lehetnek.

Balint Sara

A vintage és bohém stílusjegyeket az átszellemült érzésvilág teszi még különlegesebbé Bálint Sára kollekcióiban. Sára szerint az egyedileg készített ruha személyessé válik: története, tartalma és értéke lesz, ezzel pedig nagyban hozzájárul a meghitt pillanatokhoz.

Fotó: Just Stay Natural

Mikor kezdtél el menyasszonyi ruhákkal foglalkozni, és miért pont ez lett a hivatásod?

Az első esküvői ruhát talán még az egyik babámnak készítettem 7-8 évesen, azóta azért eltelt egy kis idő. De viccet félretéve, nagyjából 10-12 évvel ezelőtt felkérésre készítettem az első esküvői ruhát még az egyetemen az egyik barátnőmmel közösen. Azóta is minden évben volt 1-2 felkérés, de tudatosan csak 2-3 éve kezdtem el ezzel behatóbban foglalkozni. 2013-ban kíváncsiságból elkészült a The White Dress Project fantázianevű, 6-7 ruhából álló minikollekció, amit sokkal nagyobb érdeklődés kísért, mint amire számítottam. Általában személyre szabott ruhákat készítünk, így soha nem unom meg a munkát, mindig új és új kihívások jönnek, folyamatosan változik a design a stíluson belül. Így nagyon változatos a munka: ezért szeretem csinálni.

Milyen stílusú ruhákat tervezel?

Nehéz röviden összefoglalni, de talán a vintage és a bohém jelzők a legtalálóbbak a stílusomra. Rengeteg újrahasznosított csipkét használunk a mintakollekciók elkészítésekor, amelyek már magukban hordoznak egy kis régies jelleget. Azt hiszem, minden egyszerűségük és könnyedségük mellett a ruháim stílusára jellemző az átszellemültség, a melankólia és a romantika is.

Fotó: Just Stay Natural

Mit ajánlasz a menyasszonyoknak, hogyan lássanak neki a keresgélésnek, és milyen szempontokat tartsanak szem előtt?

Mindenkinek azt ajánlom, aki esküvői ruhával kapcsolatban felkeres, hogy gondolja át, mit szeretne az esküvője napján érezni. Nyilván amellett, hogy mindenki szép akar lenni, azt hiszem, a meghittségre vágynak a legtöbben, és arra, hogy az adott pillanatban, amikor elkötelezik magukat, teljes harmóniában legyenek a világgal maguk körül. Ehhez olyan ruha kell, ami a személyiséghez kapcsolódik, nemcsak látványban, hanem abban is, hogy nem vonja el a figyelmet a fontosabb pillanatokról. Nem kell a túl mély dekoltázst ráncigálni, vagy levegőért könyörögni, izzadni vagy fázni stb. Érdemes felpróbálni minél több ruhát, ami szóba jöhet, és ha megvan a kapcsolat, azt érzi az ember. Ha személyre szabottan készítünk ruhát, az személyessé válik, története, tartalma és értéke lesz. Ezzel járul hozzá a meghitt pillanatokhoz.

Lucidité

Beke Luca számára egy menyasszonyi ruha elkészítése egy álom valóra váltása. Luca szerint a legfontosabb az, hogy a ruha a menyasszony személyiségét tükrözze, és meglegyen benne az az örök érvényű dolog, amit mindenki keres.

Fotó: Lace & Lens

Mikor kezdtél el menyasszonyi ruhákkal foglalkozni, és miért pont ez lett a hivatásod?

Divattervezőként 3 éve van egy sikeres gyerekmárkám, de azt éreztem, hogy valami még hiányzik. Magam sem tudtam, hogy mi az, egészen addig, amíg nem találkoztam Zsuzsival 2 éve. Ő kért fel először, hogy tervezzem meg neki álmai ruháját a nagy napra, mert a szalonokban található ruhák valamiért nem az "igaziak". A közös tervezés, anyagválasztás, az együtt töltött órák, a pillanat, amikor először látták meg a férjével egymást, és látni őt bevonulni a nagy napon a templomba, ráébresztett arra, hogy mi hiányzott. A kapcsolat, fogadalom, ami megismételhetetlenné és tökéletessé teszi a pillanatot, ami örökre szól, és aminek így egy picit én is a részévé válhattam. Akkor még nem gondoltam, hogy ebből születik majd egy márka, de a következő évben már 8 lánnyal álmodtunk közösen, most pedig a nyár végén majdnem 30 álmot váltottunk valóra. Hiszek a sorsszerűségben, és valamiért a sors azt akarta, hogy ez legyen a hivatásom, és a menyasszonyoknak köszönhetően hiszek a szerelemben és a házasságban, ezért minden ruha szívből készül, csak nekik.

Milyen stílusú ruhákat tervezel?

Hiszek abban, hogy a stílus maga az ember, ebben az értelemben is, és az általam készített ruhák a menyasszonyok lelkét, vágyait és személyiségét tükrözik. Persze én is követem az aktuális trendeket fazonokban és anyaghasználatban, de úgy gondolom, hogy a trendek évről évre változnak, és az esküvőn örök érvényű dolgokat keresünk. Nem konfekció, vagy ránk igazított, de sokak által viselt ruhákban szeretnénk ott állni a szeretett férfi előtt, hanem olyanban, ami csak a miénk. Mint a szerelmünk azzal a férfival, akinek kimondjuk az "igent". Ezért nálunk minden ruha egyedileg készül, figyelembe véve a menyasszony alkatát, adottságait és vágyait.

Forrás: Lucudité

Mit ajánlasz a menyasszonyoknak, hogyan lássanak neki a keresgélésnek, és milyen szempontokat tartsanak szem előtt?

Ahogy a szerelemben, a menyasszonyi ruhájuknál se kössenek kompromisszumot. Jöjjenek hozzánk, és álmodjunk közösen!

Így lett fehér a menyasszonyi ruha

A 15 század közepéig a menyasszonyok nem varrattak maguknak új ruhát az esküvőre, a ruhatáruk legszebbjét viselték a nagy napon. Később azonban megjelentek a kifejezetten erre a célra varrt esküvői ruhák. Ami a színüket illeti, kezdetben a zöld volt a jellemző, amit a hűség, biztonság, harmónia jelképeként tartottak számon. A 16. században megjelentek az élénkpiros ruhák, ami a tűz és a szerelem színe, és a gazdagságot is szimbolizálta. Nem sokkal később divatba jöttek a fekete ruhák, amikor ez számított ugyanis a legünnepélyesebb, legelegánsabb színnek. Fehér ruhát először Viktória királynő viselt, aki 1840-ben ment hozzá Albert herceghez. Ez volt az addigi legdíszesebb esküvői ruha is: csipkével és virágszirmokkal kivarrva. Természetesen kellett néhány év, amíg általánossá vált ez a fehér szín, de néhány tervező nagyban hozzájárult ehhez. Például Coco Chanel is, aki az első hosszú fátyol megálmodója.

Daalarna

A világtrendeknek megfelelő stílusokban, formákban, színekben gondolkodik a tervezésnél Benes Anita, aki számára az egyediség, a magas minőség, a letisztult, kifinomult formák, a részletgazdag kidolgozás, a harmónia megteremtése a legfontosabb.

Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán

Mikor kezdtél el menyasszonyi ruhákkal foglalkozni, és miért pont ez lett a hivatásod?

Nagyon szerencsésnek tartom magam, mert imádom a munkámat. Pedig valójában véletlen találkozás volt. Pályám kezdetén inkább kabátokat és kosztümöket terveztem. Közben a hazai nők egyre nyitottabbak lettek a trendek és nemzetközi irányzatok felé. Az itthoni esküvői ruhakölcsönzők viszont ennek az igénynek nem igazán tudtak megfelelni, így az állandó megrendelőim közül egyre többen kértek fel esküvőjük előtt, hogy tervezzem meg a menyasszonyi ruhájukat. Akkoriban nem voltak sem extravagáns, se nagyon finom minimál vonalvezetésű ruhák. Megfogott a gondolat, hogy olyan ruhákat tervezzek, amelyek eltérnek a hagyományostól. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kollekciómban nem található meg a romantikus esküvői ruha, de tervezésüknél nem a megszokott, sablonos vonalakban, hanem naprakész, világtrendeknek megfelelő stílusokban, színekben, formákban gondolkodom.

Milyen stílusú ruhákat tervezel?

A ruháim nagyon sokfélék, mindig az adott trendnek és az adott irányzatnak, illetve az aktuális hangulatomnak megfelelőek. A Daalarna ruhákra jellemzőek a letisztult, kifinomult formák, a harmonikus, értékkövető színvilág, a magas minőségi követelményeknek megfelelő gyártástechnológia és az egyedi tervezés. Az esküvői és az alkalmi ruháink kifejezetten igénylik a kézimunkát, ezért a különleges technológiai megoldások, részletgazdag kidolgozás megfigyelhető minden alkalmi és esküvői ruhánkon. Kollekcióinkban megtalálható klasszikus, finom, letisztult ruha, de különleges, gyöngyökkel és flitterekkel díszített, merészen dekoltált modell is. Színeket is bátran használunk, ma már esküvői ruhák terén is nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat: virágmintás, púderrózsaszín, pezsgő színű ruha is megtalálható kollekciónkban.

Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán

Mit ajánlasz a menyasszonyoknak, hogyan lássanak neki a keresgélésnek, és milyen szempontokat tartsanak szem előtt?

Érdemes időben elkezdeni! Általában azt javasoljuk vendégeinknek, hogy ha már tudják az esküvőjük időpontját, érdemes tájékozódni, figyelemmel kísérni a kollekciókat, divatbemutatókat, és időben ellátogatni hozzánk, hogy legyen elég időnk kiválasztani és elkészíteni a ruhát, ne kelljen kompromisszumokat kötni. A kiválasztásnál meghatározó szempont a helyszín, más ruha illik például templomi házasságkötésre, és más egy tengerparti esküvőre. Érdemes több fazonú és stílusú ruhát is felpróbálni, hogy lássuk, mi áll jól, és melyek azok a vonalak, színek, amelyek kevésbé előnyösek. Fontos, hogy a menyasszony személyiségének és alkatának megfelelő legyen a ruha, de a lényeg, hogy ő jól érezze magát benne.

Celeni

Cselényi Eszter 2012-ben alapította meg a Celeni márkát, néhány éve pedig az esküvői vonalat is elindította. Hitvallása szerint a tervezőnek a menyasszonyok lelkét is fel kell öltöztetnie, miközben az álomruha elkészül.

Fotó: Just Stay Natural

Mikor kezdtél el menyasszonyi ruhákkal foglalkozni, és miért pont ez lett az egyik hivatásod?

Először két évvel ezelőtt kezdtem el komolyan, tudatosan gondolkodni a Celeni esküvői vonalának elindításán, amikor már többedik törzsvásárló keresett meg azzal, hogy készítsük el az esküvői ruháját. A Celeni márka egyik legfontosabb küldetése, hogy élményt nyújtson az öltözködésben. Ez az esküvői ruha készítésénél úgymond esszenciálisan működik. Személyre szabva, több találkozáson át találjuk ki közösen, hogy milyen legyen az álomruha, és lélekben is felöltöztetjük a menyasszonyt a nagy napra. Ez egy hihetetlenül izgalmas kihívás számomra, amit nagyon szeretek a kollekciós darabok mellett csinálni.

Milyen stílusú ruhákat tervezel?

Én a klasszikus, egyszerű és nagyszerű ruhák híve vagyok, ami akár csak egy részletében, de mindenképp a viselőjét is jellemzi. A ruha lelke mindig az alapanyag, ezért figyelek arra, hogy egészen különleges csipkékből is tudjunk választani, amikor a ruhát kitaláljuk. Portugáliából francia és olasz csipkékből is hozok, de van egy japán beszállítónk is. Fontos, hogy a viselőn kívül a helyszínhez is illő ruhát készítsünk, épp ezért az első konzultáción elég sokat kérdezek.

Fotó: Bogdán Sándor Photography, Celeni, Boglár Peruzziu

Mit ajánlasz a menyasszonyoknak, hogyan lássanak neki a keresgélésnek, és milyen szempontokat tartsanak szem előtt?

Én mindig biztatom a menyasszonyokat, hogy attól függetlenül, hogy megfogalmazódott bennük, hogy egyedi ruhát szeretnének, próbáljanak fel azért mindenféle stílusú ruhát, hiszen nem mindig az a ruha áll jól, amit eredetileg elképzelünk.

Pálfy Bíbor

Élete első menyasszonyi ruháját testvérének készítette Pálfy Bíborka, aki számára igazi örömmunka együtt dolgozni az izgalmat és pozitív energiákat sugárzó menyasszonyokkal. Ami a ruhákat illeti, Bíborka számára különösen fontosak az apró, finom részletek.

Fotó: Török-Bognár Renáta

Mikor kezdtél el menyasszonyi ruhákkal foglalkozni, és miért pont ez lett a hivatásod?

2012-ben varrtam életem első egyedi tervezésű menyasszonyi ruháját. A feladat igen nagy volt, hisz a nővérem ruhájáról volt szó. Sokat beszéltünk a ruháról, az elképzelésekről, hogy melyek azok az apró részletek, amiket mindenképp tartsak szem előtt a tervezés során. Több hónap munkája után a végeredmény egy nagyon boldog menyasszony volt, akire öröm volt ránézni. Hogy miért épp ez lett a hivatásom? Lényegében ennek a munkának köszönhető. Rendkívül jó érzés olyan emberekkel dolgozni, akik az életük egyik legfontosabb napjára készülnek. Hihetetlenül nagy az izgalom ilyenkor, de mellette ott van az a szikra bennük, ami inspirál engem. Szó szerint minden egyes ruha, legyen az egyedi megrendelés vagy a kollekcióm része, örömmunka, hisz az egész tervezési folyamat olyan emberekkel zajlik, akik nagyon sok pozitív energiát adnak.

Milyen stílusú ruhákat tervezel?

A tervezés, illetve a kivitelezés során a legfőbb szempontok, amiket szem előtt tartok, hogy egy ruha legyen természetes, és egyben egyszerűen elegáns. Nagyon szeretem az apró, finom részleteket, épp ezért nyúlok vissza sokszor a századforduló ruháihoz. Viszont fontosnak tartom, hogy egy ruha megállja a helyét napjainkban is, ezért igyekszem a praktikus, kényelmes darabokat tervezni. Ha meg kellene határoznom, hogy milyen stílusú ruhákat tervezek, talán azt mondanám, hogy stilizált századfordulós, békeidőket idéző menyasszonyi ruhákat mai igényekhez alkalmazkodva.

Fotó: Fejér János

Mit ajánlasz a menyasszonyoknak, hogyan lássanak neki a keresgélésnek, és milyen szempontokat tartsanak szem előtt?

A most házasulandóknak azt szoktam javasolni, hogy időben kezdjék el átgondolni, mit szeretnének. Ne a barátnők, szülők, rokonok ízlése döntsön. Szerintem fontos, hogy melyek azok a ruhadarabok, amikben jól érzed magad. Legyen-e kivágott elöl vagy hátul, szeretnél-e csipkét, milyen esésű anyagokat szeretsz. Ha ezeket elkezded letisztázni magadban, akkor mindenképp keress egy embert, legyen ez egy tervező, vagy ha ruhát bérelsz, egy ehhez értő szakember, aki segítségedre lehet. Fontos, hogy megbízz az illetőben, és hogy elég időt lehessetek együtt, hogy megismerhessétek egymást. Szánjatok időt a ruhapróbákra, vagy ha egyedi tervezésű ruhát készíttettek, akkor a tervezési folyamatra, és ha már megvan az igazi, akkor tartsatok ki mellette, mert biztosan megéri!

Az 5 legnagyobb hiba, amit semmiképpen ne kövess el az esküvőd napján

Tény, hogy a legtöbb menyasszony túlszervezi az esküvőjét, és így sokszor pont a lényeg vész el. De nem is csoda: olyan komoly iparág épült már az egész esküvősdi köré, hogy az ember hajlamos teljesen beleveszni, vagy még rosszabb, belebolondulni az egész szervezésbe. Hogy megkönnyítsük éppen menyasszonyi teendőiket ellátó olvasóink helyzetét, megosztunk most velük 5 tipikus hibát, amit mindenki elkövet az esküvőszervezés közben.
Divatbemutatózz, alkoss, inspirálódj! 5+1 kihagyhatatlan program a Design Hétrőlhttp://www.life.hu/trend/20160922-kihagyhatatlan-programok-az-idei-design-hetrol.htmlA Design Hét Budapest szeptember 23-tól október 2-ig rengeteg programmal várja a művészetek, a design, a divat és az alkotás szerelmeseit. Íme, 5+1 program, amit mi biztosan nem hagyunk ki! Trend--67 éves lett a világ legelső szupermodellje! Így írta át a divat történelmét Twiggyhttp://www.life.hu/trend/20160916-twiggy-a-vilag-elso-szupermodellje-67-eves-lett.htmlHatalmas őzikeszemek, rövid haj, extrémen vékony testalkat, ő volt Twiggy, aki az 1960-as években meghódította az egész világot, hatására éles kanyart vett a divat története. Trend--Sikertörténet! Magyar tervezők is bemutatkoznak a párizsi divathétenhttp://www.life.hu/trend/20160907-a-parizsi-divatheten-a-vend-me-luxuryben-magyar-divattervezok-mutatkoznak-be.html2003 óta minden párizsi divathéten megnyílik egy luxus-kiállítótér, a Vendôme Luxury ajtaja, ahol idén ősszel magyar tervezők is bemutatkoznak az egész világból érkező beszerzőknek, akik a minőséget, a luxust keresik. De hogy kerülnek oda magyar tervezőink, és mire számíthatnak a részvétellel? A Vendôme Luxury alapítójával, Carole De Bonával és a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatójával, Oláh Zsanettel beszélgettünk. Trend--"A szépség csak jön és megy" – Hollywoodi sztárok, akik másként gondolkodnak az öregedésrőlhttp://www.life.hu/trend/20160201-hollywoodi-sztarok-akik-mashogy-gondolkodnak-az-oregedesrol.htmlA 21. században, amikor a 40 az új 30, és az 50 az új 40, minden arról szól, hogyan őrizhetjük meg a fiatalságunkat. Az állandó figyelem középpontjában álló hírességek még inkább úgy érzik, hogy 50 felett is 20-nak kell kinézniük, ami általában tragikusan szétplasztikázott külsőhöz vezet. Szerencsére Hollywoodban is akad néhány kivétel, aki máshogy gondolkodik erről. Íme, a méltóságteljes öregedés hívei! Trend--Mi a titkuk? Ők a legstílusosabb nők 75 és 100 közötthttp://www.life.hu/trend/20160309-a-legstilusosabb-nok-75-es-100-kozott.htmlBizony, 75 és 100 között is van élet, ráadásul nem is akármilyen. Ha a jó egészség megadatik, ebben a korban is lehet szárnyalni, kibontakozni, stílusosnak lenni, és ünnepelni az életet. Íme, 6 nő, akik éppen így tesznek! TrendOrigoElképesztő élettörténetek! Stílusos nagypapák, akik a kifutót is meghódítottákhttp://www.life.hu/trend/20160905-stilusos-nagypapak-akik-a-kifutot-is-meghoditottak.htmlÍme, két stílusos férfi, aki szerint az élet 60, sőt, 80 felett is rengeteg izgalmat tartogat. Akár a kifutót is meg lehet hódítani ebben a korban, vagy bármit, amiről álmodik az ember. Philippe Dumas és Wang Deshun is igazi újrakezdők, akiktől sokat tanulhatunk az életről. Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.