Álomesküvő 2. rész - A gyűrű az összetartozás, az örök szerelem szimbóluma

jegygyűrű esküvő házasság álomesküvő menyasszony karikagyűrű vőlegény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elkövetkező hetekben menyasszonyoknak, vőlegényeknek és a jövőben házasodni vágyó szerelmespároknak nyújtunk segítséget egy igazi álomesküvő megvalósításához. Álmodozz, inspirálódj, keresgélj, szervezz, de ne feledd a legfontosabbat: éld meg a szerelmetek minden pillanatát!

Dimesso

A karikagyűrű az egyetlen olyan tárgy az esküvőn, ami nemcsak arra a napra szól, hanem egész életükön át végigkíséri a szerelmeseket. Ripszám Ági számára éppen ezért nagyon fontos, hogy megismerje a hozzá forduló párokat, így igazán személyre szóló ékszert készíthessen nekik.

Fotó: Török-Bognár Renáta

Mióta készítesz ékszereket, és miért kezdtél el eljegyzési és karikagyűrűket is tervezni?

Komolyabban 2-3 éve foglalkozom ékszertervezéssel és -készítéssel, azonban a kézműves tevékenységek gyerekkorom óta jelen vannak az életemben hobbiszinten. Először csak magamnak készítettem egyszerű bizsuékszereket, aztán családtagoknak, ismerősöknek is, mígnem megfogalmazódott bennem a vágy, hogy ezt profi szinten is megtanuljam, és nemesfémekkel dolgozhassak, ezáltal maradandót alkothassak. Az eljegyzési és karikagyűrűk készítése nem tudatos választás eredménye. Először csak az ismerőseim kértek meg rá, hogy segítsek a karikagyűrűik megálmodásában és elkészítésében, aztán idővel egyre többen fordultak hozzám ilyen kéréssel.

Így utólag azt tudom mondani, nagyon örülök, hogy így alakult, hiszen mindeközben bennem is megfogalmazódott, hogy miért is szeretem ezt csinálni. A karikagyűrű az egyetlen olyan tárgy egy esküvővel kapcsolatban, ami nemcsak aznapra szól, hanem életük végéig a házasulandókkal marad, örök jelét adva az összetartozásuknak. Véleményem szerint ezért sem mindegy, hogy milyen egy karikagyűrűpár. Szeretem a gyűrűkészítés folyamata alatt a megrendelőimet megismerni, beszélgetni velük, meglátni, hogy milyenek is ők, mi illik hozzájuk, hogy így valóban személyre szabott, egyedi ékszert készíthessek, amit szívesen viselnek majd.

Hiszek a házasságban, hiszek abban, hogy két ember egymásnak lett teremtve, az élet egyik csodájának és nagy értékének tartom, és nagy öröm számomra, hogy egy-egy pár életében a gyűrűim által hozzájárulhatok ennek tárgyi formában történő kifejezéséhez.

Fotó: Just Stay Natural

Milyen stílus jellemzi a munkáidat?

Stílust nem igazán tudok mondani, azonban vannak fontos tényezők, amik alapján az ékszereimet készítem. Ezek nem szigorúan megalkotott tudatos szabályok, egyszerűen csak belőlem jönnek, és remélem, visszatükröződnek az ékszerekben. Ezek az egyszerűség, letisztultság, természetesség. Szeretem a szabálytalan felületeket, a természetben nyers formában fellelhető ásványokat, azt, ahogyan az anyag a kezeim alatt formálódik a jellegéből adódóan, és ez megmutatkozhat az ékszerben is. Vallom, hogy a kevesebb több, és szeretném, ha az ékszereimnek ízlésformáló hatásuk is lenne.

Milyen tanácsot tudnál adni a férfiaknak, akik eljegyzési gyűrűt keresnek?

Azt tudom javasolni, hogy bátran merjenek belevágni a témába, nem baj, ha nincs konkrét elképzelésük, sőt. Merjenek egyedi gyűrűben gondolkodni, ami illik a párjukhoz, ami nem tömegtermék. Merjenek elszakadni a konvencióktól, és merészek lenni. Nem feltétlenül az az egyetlen út létezik, hogy besétálnak egy ékszerüzletbe, és kiválasztanak egy adott darabot a sok közül. Nagyon jól el lehet indulni az ékszertervezésnél például egy kedves történetből, vagy egy párjukra nagyon jellemző, apró dologból, ami hozzásegít ahhoz, hogy tényleg egyedi ékszer születhessen.

Forrás: Dimesso

Ami a karikagyűrűket illeti, találkoztál nem mindennapi kérésekkel?

Az egyik legkedvesebb megrendelésem talán ide illő, számomra nem mindennapi. Egy hölgy keresett meg azzal, hogy a férjének szeretne ajándékozni egy karikagyűrűpárt, mert azt, amit az esküvőkor vettek, nem szeretik, nem is hordják azóta sem, mert az utolsó pillanatban választották, csak azért, mert „gyűrű is kell”. Találkoztunk a hölggyel, mesélt magukról, a családjukról, és ennek alapján megterveztem, majd elkészítettem nekik az egyedi gyűrűpárt, amit azóta is nagyon nagy örömmel viselnek. Jó látni, hogy 15 év után tudtam nekik valami olyan maradandót adni, ami eddig hiányzott nekik. Ez egy nagyon szép példája annak is, miért tartom annyira fontosnak, hogy az esküvőszervezés forgatagában megfelelő időt és energiát szánjanak a párok a karikagyűrűikre.

Nemesi Anna Jewellery

Nemesi Anna édesapja is ötvösművész, így volt kitől örökölnie a tehetségét. Anna az egyszerű, letisztult formát részesíti előnyben, ami biztosan kiállja az idő próbáját.

Forrás: Nemesi Anna

Mióta készítesz ékszereket, és miért kezdtél el eljegyzési és karikagyűrűket is tervezni?

2008-ban végeztem a szakmai tanulmányaimmal, azután kezdtem el készíteni a saját tervezésű ékszereimet. Karika- és eljegyzési gyűrűkkel nem tudatosan kezdtem el foglalkozni. Először karikagyűrűre érkezett megrendelés, kicsivel később eljegyzési gyűrűt kértek tőlem, aztán az idei nyárra már rengeteg megrendelésem érkezett mindkettőre. Szerencsére nagyon sokan úgy találnak meg, hogy egy ismerősüktől hallottak rólam, aminek nagyon örülök, hisz ennél jobb ajánlás nincs.

Forrás: Nemesi Anna

Milyen stílus jellemzi a munkáidat?

Egyszerű, letisztult, minimál. Karikagyűrűk esetében főleg úgy gondolom, hogy minél egyszerűbb, annál szebb. Hisz az ember stílusa, ízlése az évek alatt sokat változhat, és mivel ezt az ékszert egy életen át tervezi hordani, jó, ha ebben az értelemben is kiállja az idő próbáját.

Milyen tanácsot tudnál adni a férfiaknak, akik eljegyzési gyűrűt keresnek?

Ebben a kérdésben nem igazán tudnék általános tanácsot adni, hisz ez a legtöbb nőnek az egyik legfontosabb ékszer. És bár magam úgy gondolom, hogy a megfelelő személytől bármilyen gyűrűnek örül az ember, mégis az, ha valaki veszi a fáradságot, és rászánja az időt, hogy egyedileg készítesse el ezt a gyűrűt, az talán nagyobb boldogság lehet, mint az ékszer maga.

Forrás: Nemesi Anna

Ami a karikagyűrűket illeti, találkoztál nem mindennapi kérésekkel?

Hogyne, folyamatosan találkozom ilyenekkel. Egyszer például a pár igenjeinek hangképét kellett 5mm széles fehérarany gyűrűkbe fűrészelni.

Tudtad?

A gyűrű alakja a kör, aminek nincs eleje, nincs vége, így a végtelenséget szimbolizálja. Nem véletlenül lett tehát a hűség, az örök összetartozás, a végtelen szerelem jelképe. Jegygyűrűt már évszázadokkal ezelőtt is adtak a menyasszonyoknak, ami valójában az elköteleződés jelképe volt, egyfajta biztosíték a lány és a családja számára. A férfiak ekkor még nem viseltek gyűrűt. Az, hogy az esküvőn a karikagyűrű felhúzásával szentesítették a szerelmüket a párok, a 13. században alakult ki.

Piroskanna

Darányi Piroska Annát saját esküvője döbbentette rá arra, mennyire fontos, hogy milyen karikagyűrűt húznak egymás ujjára a párok. Ami a stílust illeti, Piroska a szabályos geometriai formákat kedveli, aminek a drágakövek a tökéletes kiegészítői.

Fotó: Pinewood Weddings

Mióta készítesz ékszereket, és miért kezdtél el eljegyzési és karikagyűrűket is tervezni?

Már egy jó ideje készültem rá, hogy fő foglalatosságként ékszereket készítsek, először BA-diplomát szereztem a MOME fémművesség szakán, majd a Práter utcai szakképző iskolában ötvösnek tanultam. Két éve jött el a pillanat, amikor végre szabadúszóként kipróbálhattam magam. Ahogy ez tudatosult ismerőseim körében, elkezdtek jönni a megkeresések karika-, illetve eljegyzési gyűrű témában. Én pedig nagyon örültem, hiszen ezek a tárgyak különösen fontosak az ember életében, és megtisztelő, amikor az emberek engem választanak. Aztán a saját életemben is aktuális lett ez a kérdés, és akkor tapasztaltam meg először igazán, mennyire fontos, hogy milyen gyűrűt húzunk az ujjunkra. Hiszen ideális esetben egy életre szóló döntés ez. Azóta egyedi terveket valósítok meg a márka állandó kollekciói mellett, de érik a Piroskanna Wedding vonal is.

Fotó: Pinewood Weddings

Milyen stílus jellemzi a munkáidat?

Ha rajtam múlik: a szabályos geometriai formák találkozása a drágakövekkel. Persze ez mindig idomul a megrendelő kéréséhez, de alapvetően azok találnak meg, akiknek ez az irányvonal tetszik. Mostanában többször ki-kiléptem ebből a formavilágból a puhább formák felé, de a Piroskanna-karakter így is megmarad, és ettől csak változatosabb, élvezetesebb a munka.

Milyen tanácsot tudnál adni a férfiaknak, akik eljegyzési gyűrűt keresnek?

Érdemes jó előre megfigyelni, mit hord a másik. Sok férfi már attól a kérdéstől is elbizonytalanodik, hogy a leendő menyasszonya alapvetően milyen színű ékszereket hord (fehér-, sárga-, rozéarany vagy ezüst), arról nem is beszélve, hogy mekkora az ujjmérete. Pedig ezek a siker érdekében nagyon fontos információk! A menyasszonyok Pinterest-táblájáról (ha van ilyen) sokat meg lehet tudni a hölgy ízlésvilágáról, ezt tudom ajánlani.

Forrás: Piroskanna

Ami a karikagyűrűket illeti, találkoztál nem mindennapi kérésekkel?

Sokan az egyszerű, időtálló, megunhatatlan megoldásokat szeretik, de mindig vannak különleges elképzelések. Szerintem inkább az eljegyzési gyűrűknél érdemes bátrabbnak lenni. Legutóbb egy ágat formázó gyűrűt kértek, ami egy gyönyörű színű turmalinnal egészült ki. Nagyon élveztem a tervezést és a kivitelezést, úgyhogy lesz még folytatása.

Ihász Emese Jewelry

Kezdetben csak ezüsttel foglalkozott, de az egyre több megrendelés az arany megmunkálása felé irányította. A letisztult, minimalista vonalak mellett Ihász Emese stílusában az organikus, naturalista jegyek is erősen megjelennek.

Forrás: Ihász Emese

Mióta készítesz ékszereket, és miért kezdtél el eljegyzési és karikagyűrűket is tervezni?

Ékszereket gyerekkorom óta készítek, az első hőgyurma fülbevalópáromat még őrzöm. De az első hivatalos tervezőasszisztensi munkám még az ötvöstanulmányaim alatt talált meg 2011-ben. Majd egy kis tapasztalatszerzés után, három éve belevágtam a saját ötleteim megvalósításába. A kezdetekben csak ezüsttel dolgoztam, de egyre több aranyfelkérést kaptam, és egy idő után már nem tudtam a „miért ne?” kérdésre válaszolni. A jegyespárokkal együtt megérkezett a bátorságom is. Az első fehérarany karikagyűrűpárt ez év elején kezdtem el kivitelezni, azóta pedig már a sokadikon dolgozom.

Forrás: Ihász Emese

Milyen stílus jellemzi a munkáidat?

A letisztult minimalista stílusjegyek mellett erős bennem az organikus, naturalisztikus vonal is. Szeretek játszani a textúrákkal és az alapanyagokkal. A terveimbe mindig próbálok egy kis rafinériát csempészni, megtörni a szimmetriát. Előszeretettel használok drágaköveket az ékszereimhez. Arra törekszem, hogy az új formák használata mellett a kollekcióimban felismerhető maradjak. Ez az egyedi kéréseknél adott, hiszen mindig kérnek egy-egy jellemző elemet valamelyik korábbi munkámból.

Milyen tanácsot tudnál adni a férfiaknak, akik eljegyzési gyűrűt keresnek?

A legfontosabb tanácsom, hogy nyugodtan bízzák a tervezőre magukat! Másodsorban pedig figyeljék meg jól szeretett hölgyük ízlését, miket szeret, miket hord, miket néz meg feltűnően egy-egy kimerítő shoppingtúra alkalmával. És azt tanácsolom, hogy jegygyűrűrendelés esetén bizonyosodjanak meg szerelmük gyűrűsujjának méretéről. Tudom, ezt sokszor nem könnyű kideríteni, de talán egy jó kihívás is lehet.

Forrás: Ihász Emese

Ami a karikagyűrűket illeti, találkoztál nem mindennapi kérésekkel?

Ha egyéni kívánságot teljesítek, akkor szinte csak egészen különleges kérésekkel találkozom. Karikagyűrű tekintetében talán a legelső fehérarany gyűrűpárom a legemlékezetesebb. Akkor azt kérték, hogy a festett falra hasonlítson a felület.

Tipp

Ha igazán kreatívnak érzitek magatokat, és szeretnétek részt venni a karikagyűrűitek elkészítésében, látogassatok el az Ékszergyárba, ahol ti alkothatjátok meg a gyűrűket, természetesen profik segítségével.

Karl Ékszer

Édesapja gyémántcsiszolóként dolgozott, mellette kezdte a szakmát. A csiszolás után aztán az aranyművességet is kitanulta Karl Zoltán, majd ahogy rátalált saját stílusára, meg is nyitotta az üzletüket.

Forrás: Karl Ékszer

Mesélj a márka történetéről!

Apukám egész életében gyémántcsiszolóként dolgozott, ebbe nőttem bele én is. 13 éves lehettem, amikor a nyaraimat elkezdtem azzal tölteni, hogy bejárkáltam apukámhoz gyémántcsiszolást tanulni. Első pillanattól megtetszett a különlegessége, és innentől kezdve folyamatosan jártam hozzá iskola mellett. Közben elvégeztem egy technikumot, illetve az aranyművesszakmát is, majd egy évig dolgoztam és tanultam egy mester mellett, utána pedig megnyitottam a saját üzletünket. Mindig is érdekeltek a technikai újdonságok, így sokat foglalkoztam azzal, hogy a nyugat-európai országokban milyen újítások vannak. Úgy gondoltam, hogy csakis az egyedi ékszerek készítésének van jövője, és szerencsére hamar megtaláltam azt a stílust, amire azt tudom mondani, hogy én vagyok. Valójában a technológiákat ötvöztük a kézművességgel, és így született meg a saját stílusunk, amit lépésről lépésre próbáltunk, próbálunk tökéletesíteni, és brandet alkotni.

Forrás: Karl Ékszer

Milyen stílus jellemzi a munkáidat?

A letisztult, modern formákat ötvözzük általában valamilyen díszes motívummal, amitől egyszerre lesz modern és klasszikus az ékszer. Minden darab 50%-ban készül kézzel, 50%-ban pedig géppel. Gépek nélkül ugyanis ilyen minőségben nem lehetne elkészíteni ezeket az ékszereket.

Milyen tanácsot tudnál adni a férfiaknak, akik eljegyzési gyűrűt keresnek?

Az eljegyzési gyűrű egy életre szóló emlék, egy örök darab. Ahhoz hogy időtálló legyen, megfelelő mennyiségű nyersanyagnak kell benne lennie, tehát óvakodjunk az üreges, 1 grammos gyűrűktől, mert nagyon sérülékenyek. A benne lévő kőnél szintén nagyon fontos, hogy ne szintetikus legyen, ami a hordást követően 1-2 év alatt bemattul, hanem valami kemény drágakő, ami időtálló. Inkább válasszunk egy kisebb gyémántot, ha nem tudunk több pénzt áldozni rá, mintsem egy nagyobb cirkóniát. Bár nem feltétlen a gyűrűn van a hangsúly a lánykérésnél, hanem a mögötte lévő gesztuson, de a lányok többsége bizony azt szeretné, hogy jövendőbelije olyan gyűrűvel kérje meg a kezét, ami az ízlésének tökéletesen megfelel, és már ezért sem tud nemet mondani. Éppen ezért fontos, hogy szánjunk rá elég időt, hogy megismerjük párunk ízlését. Ha valami különleges, egyedi darabot szeretnénk, akkor arra szintén időt kell szánni, mert ezek nem feltétlenül találhatóak meg a plázák ékszerboltjainak kínálatában, hanem egyedi megrendelésre készülnek. Ezt kalkuláljuk bele. Az utolsó tanácsom pedig, hogy ne keverjük a kellemest a hasznossal: ne karácsonykor vagy bármilyen más ünnep alkalmával történjen a lánykérés, mert elveszti a szépségét.

Forrás: Karl Ékszer

Ami a karikagyűrűket illeti, találkoztál nem mindennapi kérésekkel?

Formailag talán az volt a legemlékezetesebb, amikor két pálcikaemberkét kellett ábrázolni a gyűrű külső felületén úgy, hogy az egyik egy fiú, a másik pedig egy lány, és a lány mellett még a pár kutyáját is ábrázolni kellett. Szerintem egy nagyon kedves, személyes kis gyűrű kerekedett belőle.

Álomesküvő 1. rész - Találd meg a tökéletes menyasszonyi ruhát

Minden menyasszonyt az esküvői ruhája tölti el a legnagyobb izgalommal. Ha te is éppen keresgélsz, találd meg a tökéletes ruhát velünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.