has műtéti beavatkozás Aesthetica plasztikai sebészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A drasztikus fogyás, a gyerekvállalás mind nyomot hagy a hasfalon. A hason megereszkedik a bőr és az alatta lévő zsírréteg, amit már tornával sem lehet formába hozni. Különösen zavaró az öltözködésnél, tisztálkodásnál, testmozgásnál, emellett gerincfájdalmat, bőrproblémát, pszichés problémát okozhat. Ilyen esetekben megoldás lehet a hasplasztika.

A hasplasztika eltávolítja a felesleges szöveteket, feszesíti a megereszkedett has bőrét, korrigálható vele a meglazult hasfali izomzat, valamint a zsírfelesleg is eltávolítható. A vágás általában a fehérnemű vonalán helyezkedik el, így még a strandon sem látszik majd a heg, csupán a feszes és lapos has.

Thinkstock
Thinkstock

Hasplasztika-konzultáció a plasztikai sebésszel

A konzultáció alkalmával a plasztikai sebész és a műtétre jelentkező megbeszéli, milyen eredményt szeretne elérni a hasplasztikával. A plasztikai sebész számos kérdést fog feltenni az egészséggel, életvitellel kapcsolatban (egészségi állapot, gyógyszerérzékenység, korábbi műtétek, jelenleg szedett gyógyszerek). Fontos tudni, hogy bármilyen keringési rendellenesség, magas vérnyomás, cukorbetegség, légzéselégtelenség áll fenn, visszeresek a lábak, vagy korábban mélyvénás trombózisa volt a páciensnek, akkor ezek nagy mértékben növelik a hasplasztika műtét kockázatát. A plasztikai sebész ezek figyelembevételével tervezi meg a hasplasztikai beavatkozást és választja ki a műtét technikáját. Mivel a hasplasztika egyike a legkockázatosabb plasztikai sebészeti beavatkozásoknak, fontos, hogy a páciens és az orvos között feltétel nélküli bizalom alakuljon ki. A plasztikai sebész leméri a hasat és fényképet készít orvosi dokumentáció céljából.

Felkészülés a hasplasztikára

Mielőtt sor kerülne a hasplasztikára, a páciens biztonsága érdekében néhány szűrővizsgálaton kell részt vennie: laborvizsgálat, hasi UH, EKG. Arról, hogy egyéb vizsgálatokra van-e szükség, a plasztikai sebész vagy esztétikai tanácsadónő ad felvilágosítást. Dohányzás esetén a plasztikai sebész arra fogja kérni a műtétre vállalkozót, hogy hagyja abba a plasztikai műtét előtt legalább 1 héttel, mert a dohányzás gyengíti az immunrendszert, így lassítja a regenerálódást. A műtét előtt a páciens a plasztikai sebésszel közösen választja ki a hasplasztika után viselendő speciális, szorító ruhát.

A hasplasztika műtéti technikái

A hasplasztika során a műtéti metszés ívelt vonalban a két csípőcsontot összekötve a szeméremdomb feletti barázdában halad. A vágás hossza az eltávolítandó bőr nagyságától függ. A plasztikai sebész megpróbál a bikini vonalában vágni, de előfordulhat, hogy erre nincs lehetősége. A bőrfelesleget úgy távolítja el, hogy a bőrt a bőr alatti zsírszövettel együtt felpreparálja az egész hason a bordaívekig, majd a felesleget eltávolítja. Szükség szerint itt lehetőség nyílik a meggyengült hasfali izomzat megerősítésére. A köldököt eredeti magasságának megfelelően áthelyezi, esetleg kialakítja. Előfordul, hogy a jobb eredmény és a hastáji zsírszövet eltávolítása érdekében a hasplasztikát zsírleszívással kombinálja.

Thinkstock
Thinkstock

A hasplasztika

A hasplasztikát minden esetben technikailag jól felszerelt műtőben végzik a plasztikai sebészek, ahol - a biztonság érdekében - garantáltan rendelkezésre áll intenzív ellátás, ha komplikációk lépnének fel a plasztikai műtét közben.

A hasplasztikára altatásban kerül sor, a műtét kb. 2-3 órát vesz igénybe attól függően, hogy milyen mértékű korrekcióra van szükség (mekkora az eltávolítandó bőr- és zsírfelesleg). A hasplasztikát követően 1-2 éjszakát kell a kórházban tölteni. A beavatkozás után nyomókötést és/vagy egy speciális hasplasztika utáni ruhát, ún. haskötőt kell felvenni, melyet a műtétet követő 4-6 hétig viselni kell.

A hasplasztika kockázatai

A hasplasztika során kevés esetben fordul elő komplikáció, szövődmény. Bár fontos tudni, hogy mint minden sebészeti beavatkozás, a hasplasztika is kockázattal jár, attól függetlenül, hogy évente több ezren esnek át problémamentesen hasplasztikai beavatkozáson és elégedettek az eredménnyel.

A plasztikai sebész ismerteti az esetleges kockázatokat, komplikációkat, és a hasplasztika utáni teendőket is. Ilyen kockázati tényező lehet az utóvérzés, savóképződés, fertőzés, altatással szembeni túlérzékenység, gyengeség, gyulladás, keloidos hegképződés, a bőr érzékenységének megváltozása.

Hasplasztika: felépülés

A hasplasztika után nyomókötést és/vagy haskötőt kell viselni, mely a felpreparált bőrt segíti visszatapadni, gátolja a savóképződést és segíti a has gyógyulását. Egy kis, vékony cső (drain) kerül a bőr alá, melyen keresztül a váladék távozik, amit az orvos már 1-2 nap után eltávolít.

Thinkstock
Thinkstock

A hasplasztikai műtétet követően általában a második hét végén kerül sor a varratszedésre. A haskötőt azonban még a varratszedést követően is viselni kell. A hétköznapi aktivitás megengedett, de a műtétet követő 1 hónapban a fizikai munkától tartózkodni kell. Irodai munka esetén általában 2 hét után vissza lehet térni a munkába. A varratszedés utáni két hétben a sport, a torna nem javasolt, de utána fokozatosan vissza lehet térni a mindennapi tevékenységekhez és a mozgáshoz is.

Hasplasztika: eredmények

Habár a hasplasztika eredménye azonnal látható, a has formája a következő pár hónapban alakul ki. A műtéti heg maradandó, bár fokozatosan halványul, és legtöbbször a fehérnemű vonalán húzódik, így jól takarható. A hasplasztikának köszönhetően a has laposabb, feszesebb lesz, jobban aránylik testhez és hozzájárul az önbizalom növekedéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.