gyermekvállalás terhesség vizsgálat szülés költség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jelentősebb kiadások nemcsak a gyermek születése után merülnek fel, hanem már a terhesség időszakában is. Tudd meg, mivel kell számolnod!

Egy gyermek felnevelése nem a legolcsóbb mulatság már egy jó ideje, talán ez is oka annak, hogy hazánkban egyre csökken a születések száma. Az elmúlt időszakban ráadásul a munkavállalók többségének alacsonyabb bérrel kell beérnie, ami még kedvezőtlenebbé teszi a párok helyzetét. Ám nem csak a gyermek felnevelése kerül sokba: már azelőtt is a pénztárcádba kell nyúlnod, hogy megfoganna a csöppség.

Thinkstock
Thinkstock

Terhesvitamin, nőgyógyászati vizsgálat - a fogantatás előtt

Abban az esetben, ha szeretnéd felkészíteni a szervezetedet a várandósság időszakára, netán megkönnyíteni a fogantatást, érdemes terhességi vitaminokat szedni. Már ekkor mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod, hiszen ha csak nem a leendő gyermek egészsége szempontjából elengedhetetlen folsavat szednéd, hanem a saját vitaminszükségleteidet is kielégítenéd, több ezer forintot is fizetned kell a patikában: a készítmények ára ugyanis 2200 forinttól kezdődik, és akár a 6000 forintot is meghaladhatja - márkától és kiszereléstől függően.

A terhességi vitaminok mellett a nőgyógyászati vizsgálatra is gondolnod kell: mielőtt belevágnátok a családalapításba, tanácsos alaposan kivizsgáltatni magad, hogy kiderüljön, biztosan nincs semmi akadálya a babavállalásnak. Amennyiben ezt magánúton intézed, 10 000 forintot biztosan ott kell majd hagynod az orvosnál.

Ultrahangos vizsgálatok, tesztek, szűrések - a terhesség alatt

A terhesség első időszakában optimális esetben szinte alig találkozol a nőgyógyászoddal. Leginkább csak azért kell felkeresned, hogy ultrahangos vizsgálat által is megerősítse a tényt, babát vársz. Magáért az ultrahangos vizsgálatért nem kell fizetned, ám ha magánorvosod van, a 8-10, esetenként 12 ezer forintos díját ki kell csengetned.

Thinkstock
Thinkstock

Később azonban egyre többször kell majd felkeresned. A 12-14. hét környékén kell például elvégezni az úgynevezett kombinált tesztet, amit ugyan nem támogat a tb, de mindenképpen érdemes rászánnod magad, hiába költséges vizsgálatról van szó: megközelítőleg 30 ezer forintba kerül. Ennek során 85-97 százalékos biztonsággal lehet kizárni olyan súlyos betegségeket, mint amilyen a Down-kór, az Edwards- vagy a Patau-szindróma. A 16. héten lehetőséged van elvégeztetni az integrált tesztet, mely két vérvételből áll - az első része a 12. hét körül történt, ez a második alkalom. A vizsgálat költsége 25 ezer forint körül mozog, ám 90-95 százalékos biztonsággal szűrhető általa a Down-kór és a nyitott gerinc is.

A 18. héten második alkalommal következik a genetikai ultrahang - az első a 12-13. héten végezhető -, amit szintén érdemesebb magánrendelőben megcsináltatni: egy vizsgálat ára 10 ezer forintra tehető. Ha biztosra akarsz menni, ez idő tájt mehetsz el szívultrahangra is, amikor a kicsi szívének működését vizsgálják meg - ennek az ára 15 ezer forint. Ezek mellett végezhetők még olyan vizsgálatok, mint a kontingens-szűrés vagy a szekvencia-szűrés, bár ezek költsége már sokkal jelentősebb, hiszen az utóbbi 40 ezer forintnál kevesebbért nem elérhető.

A hálapénztől az induló csomagig - a szülés időszaka

Költségek merülhetnek még fel akkor is, ha speciális igényeid vannak a szülés idejére - például magánklinikán kívánod világra hozni a cseppséget. Ekkor a végösszeg akár 250-300 ezer forintra is rúghat. Egyébként teljes egészében az OEP fedezi a költségeket, bár a hálapénz miatt már ez sem tekinthető ingyenesnek.

Thinkstock
Thinkstock

A szülés költségei mellett a baba első heteihez elengedhetetlenül szükséges dolgok árával is kalkulálnod kell előre. Az úgynevezett induló csomagot ugyanis tanácsos még a baba megérkezése előtt megvenni, mivel azonnal szükség lesz rá - ebbe tartozik a babakocsi, aminek ára 70 ezer forint körülire tehető, valamint az olyan kellékek, mint a körömolló, a törlőkendők, a pelenkák, kiskád, kiságy, és még sorolhatnánk. A kisebb eszközöket nagyjából 15 ezer forintból megveheted, ám az ágy, a pelenkázó és a kád már többe kerül - áruk több tízezer forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.