Munka GYES után? Nem lehetetlen!

Munka anyuka Munka törvénykönyve változás GYES kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
GYES után visszatérni a munkába nem könnyű feladat: az ember nincs már benne a körforgásban, a gyermekek miatt hátrányban érezheti magát, és sokszor bizonytalanok is magukban, az értékeikben az édesanyák. De a 2014. január 1-jével életbe lépő változásokkal talán könnyebb dolguk lesz a kismamáknak. Megmutatjuk, hogyan!

Kisgyermekes anyának lenni nem végleges állapot, hanem átmeneti időszak, hiszen a gyerekek megnőnek. Ebben az átmeneti időszakban van szükség segítségre, katalizátorokra, mind a családnak, mind a munkaadónak” - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa. Ilyen katalizátorok lehetnek az állami intézkedések, mint a munkahelyvédelmi akcióterv keretében nyújtott járulékkedvezmények vagy amiről korábban is írtunk, a GYED extra csomag.

Forrás: Thinkstock

Mitől lesz könnyebb a munkáltatónak?
Az Új Munka Törvénykönyve egy rugalmas munkaerőpiac jogszabályi kereteit teremti meg, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében biztosított járulékkedvezmények pedig kompenzálják a munkáltatóknál felmerülő, részmunkaidővel járó többletköltségeket. Így például egy- vagy kétgyermekes anyák foglalkoztatása esetén 2 évig teljes, további egy évig pedig 50 százalékos járulékkedvezményt kap a munkaadó, három vagy több gyermeket nevelő édesanyák foglalkoztatása esetén pedig 2014-től a munkáltatók 3 évig teljes, majd további 2 évig 50 százalékos járulékkedvezményt kapnak.

Mitől lesz könnyebb az anyukáknak?
2014. január 1-jétől az édesanyáknak nem kell választaniuk a gyermeknevelés és a munka között, GYED mellett is dolgozhatnak. A GYED melletti munkavégzés tilalmának feloldása áttörtést hozhat a 6 évesnél kisebb gyermeket nevelő édesanyák foglalkoztatásában, legalább húszezerrel több nő térhet vissza a munkaerőpiacra. Ha lehetővé válik, hogy az édesanya a GYED mellett kiegészítő munkát vállalhasson, heti 1-2 napot például, akkor megmaradhat a gyakorlati tudása és valóban vissza tud térni majd a munkába, nem kell mindent előlről kezdenie. Az sem mellékes, hogy a GYED melletti kiegészítő munkából származó jövedelem legálisan kerül a családi kasszába, miközben nem kell lemondania a családnak a GYED összegéről sem. Ezekkel az intézkedésekkel a munkaadók és a családok is jól járnak: a munkáltatók járulékkedvezményt kapnak, és meg tudják tartani régi, tapasztalt munkavállalóikat, a családok pedig valós kiegészítő jövedelemhez jutnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.