terhesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandósság nem betegség, csak "más állapot", halljuk és hangoztatjuk gyakran, amikor babát várunk. Vannak a mindennapi rutinhoz tartozó foglalatosságok, amelyeket ez alatt a "más állapot" alatt is nyugodtan folytathatunk, ahogy addig megszoktuk, és vannak, amelyekre az addiginál nagyobb figyelmet kell fordítanunk, jobban át kell gondolnunk, milyen hatással lehetnek a magzatra. Szépségápolás, higiénia a másállapot alatt: mai részünk főszereplője a haj.
Forrás: [origo]
right
Javallt, ellenjavallt
rightOlvasóinktól sokszor kapunk a várandósság alatti szépségápolással, higiéniával kapcsolatos kérdéseket. Sorozatunkban összegyűjtjük a legalapvetőbb, leggyakrabban előforduló témákat - fürdés, haj, köröm, bőr, fogak és ínyproblémák, smink, szolárium, utazás -: mi javallt és mi ellenjavallt, vagyis mely praktikákat vethetjük be szépségünk érdekében pocakkal is, és melyeket jobb későbbre halasztani?
Születés hete hatodszorhttp://www.babazo.hu/9honap/20080403-szuletes-hete-rendezvenysorozat-2008.htmlPocakkal is gőzbenhttp://www.babazo.hu/9honap/20080326-szauna-hasznalata-terhesseg-alatt.htmlKórházba készülünkhttp://www.babazo.hu/9honap/20080314-szules-csomag-a-korhazba-szukseges-felszereles.htmlÜszögterhességhttp://www.babazo.hu/9honap/20080221-mola-hydariosa-uszogterhesseg.htmlFokozott gondozást igénylő terhességhttp://www.babazo.hu/9honap/20080212-fokozott-gondozast-igenylo-terhesseg.htmlHarmadik harmadhttp://www.babazo.hu/9honap/20080205-terhesseg-gyakori-panaszok-a-harmadik-harmadban.htmlA második harmad keserveihttp://www.babazo.hu/9honap/20080126-terhesseg-problemak-a-masodik-harmadban.htmlAz első harmad keserveihttp://www.babazo.hu/9honap/20080122-gyakori-panaszok-terhesseg-alatt-elso-harmad.htmlReggeli rosszulléthttp://www.babazo.hu/9honap/20071207-terhesseg-reggeli-rosszullet-emelyges-hanyinger-szedules.htmlAz otthonszülés kérdéseihttp://www.babazo.hu/9honap/20071101-otthonszules-kerdesek-es-lehetosegek.htmlTerhességi vitaminokhttp://www.babazo.hu/9honap/20071017-terhessegi-vitaminok.htmlLegyünk ellenállók!http://www.babazo.hu/9honap/20071006-vitaminok-immunerositok-kisgyerekeknek-es-terhes-noknek.htmlFókuszban "a császár"http://www.babazo.hu/9honap/20071003-csaszarmetszes-ervek-es-ellenervek.htmlMaradhat a macskahttp://www.babazo.hu/9honap/20070909-terhessegi-toxoplazmozis.htmlLetapadás, szűkülethttp://www.babazo.hu/tipeg/20080420-fityma-letapadas-kisgyerekkorban.htmlŐrült reggelekhttp://www.babazo.hu/tipeg/20080408-taplalkozas-reggeli-a-gyerekeknek.htmlJáték az ujjakkalhttp://www.babazo.hu/bebi/20080408-kisbabak-jatek-az-ujjakkal-mondokak.htmlSzoktatás előtti szoktatáshttp://www.babazo.hu/tipeg/20080416-ovoda-es-bolcsodekezdesre-szoktatas.htmlDarák, pelyhek, kásákhttp://www.babazo.hu/bebi/20080415-szilard-etelek-bevezetese-gabonadarak-pelyhek-kasak.htmlEgymást érő csodákhttp://www.babazo.hu/tipeg/20080405-konyvajanlo-cerkabella-konyvkiado.htmlAz igazi nagydolgokhttp://www.babazo.hu/szakertok/20080413-kisgyerekek-szekrekedes-szekletvisszatartas-hasmenes.htmlVegyük meg!http://www.babazo.hu/tipeg/20080411-vasarlas-kisgyerekkel.htmlSoknyelvű a családhttp://www.babazo.hu/szakertok/20080409-kommunikacio-gyerekkori-nyelvtanulas-tobbnyelvu-csaladokban.html

A kismamák nagy része ritkán érzi magát annyira "nőnek", mint éppen a babavárás 9 hónapja alatt. Természetes vágyuk, hogy ezekben a hónapokban is - ha nem minden eddiginél jobban - ápoltnak, szépnek lássa őket a külvilág - elsősorban persze párjuk -, és, ami még fontosabb, nőiességükben kiteljesedve ők maguk jól érezzék magukat a bőrükben.

Fürdés

A várandósság alatt mindenki kedvére választhat, zuhanyozni vagy fürdeni szeret-e jobban. Sok érv szól a zuhanyozás mellett, de olykor nagyon jóleshet egy lazító fürdő a kádban üldögélve - attól függ, a kismama mit szokott meg addig. Akár fürdünk, akár zuhanyozunk, arra figyeljünk, hogy azt sem túl forró, sem túl hideg vízzel ne tegyük (körülbelül 32-36 fok között ideális).

Haj

Talán a hajápolással kapcsolatban merül fel a legtöbb kétség. Erősen tartja magát a tévhit, miszerint a várandósság alatt nem szabad hajat festetni, daueroltatni, hajsütővasat használni, mert ezek károsak lehetnek a magzatra.

Szakértőnk szerint azonban a hajfestés, dauerolás nem árt a magzatnak; a baba védelme érdekében nem kell tartózkodni fodrásztól, hajfestéstől, dauertól, mert ezek semmilyen káros hatással nincsenek rá.

Tény viszont, hogy a várandósság alatt a haj biokémiai összetétele megváltozik. Sok kismama panaszkodik hajhullásra, vagy hogy a megszokottnál jelentősebb mértékben töredezik, zsirosodik a haja - ennek oka, hogy a hormonális változások következtében fokozódik a faggyúmirigyek működése -, míg mások azt mondják, soha nem volt olyan szép fényes, csillogó és dús a hajuk, mint éppen ezekben a hónapokban.

Festés

A megváltozott biokémiai összetétel a festésre, dauerolásra is kihathat, így a megszokottól eltérő eredményt kaphatunk akár a festés színét, akár tartósságát tekintve. De ez nem törvényszerű és ha "eltérő" is, nem jelent feltétlenül rosszabbat, gyengébbet, így ha merünk próbálkozni, nyugodtan festessünk, daueroltassunk pocakosan is, a magzatnak nem ártunk vele.

Hullás

A hajhullás leginkább a terhesség harmadik harmadában, illetve a szülés után jelentkezik; a szervezetben végbemenő anyagcsere-átalakulások egyik tünete. Megijedni nem kell tőle, mert a kihullott haj helyébe általában a szülést követő 6-8 hónap alatt új szálak nőnek, de ez is egy jelzés lehet számunkra, hogy figyeljünk oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra, az ásványi anyagok (különösen a vas) megfelelő mennyiségű bevitelére.

Sokaknál viszont a várandósság alatt teljesen megszűnik ez a probléma, vagy csak a szülést követően jelentkezik jelentős mértékben. Ilyenkor talán rémisztő a kihullott hajszálak kupacát látni egy-egy hajmosás után, de ez a mennyiség az esetek többségében megegyezik azzal, ami az előző hónapokban természetes lett volna. (A természetes hajhullás egészséges felnőtteknél naponta 60-100 szál.)

A hajhullás gyakran a vastagbél baktériumflórájának állapotával függ össze, annak helyreállítására azonban általában olyan diétát írhatnak elő, amely a várandósság alatt ellenjavallt.

Zsírosodás

Akinek gyakrabban zsírosodik a haja, nyugodtan moshatja sűrűben, akár naponta is. Érdemes ilyenkor odafigyelni a samponválasztásra: a gyakori hajmosáshoz elsősorban gyógynövényes, kímélő samponok javalltak. A fénytelen, száraz, töredező hajra is kaphatók a várandósság alatt nyugodtan használható hajápolási kellékek, de elképzelhető, hogy vitaminpótlásra van szükségünk - ezt azonban minden esetben beszéljük meg orvosunkkal.

Frizura

Sokan vágatják le a hajukat a terhesség végéhez közeledve, illetve a szülés után, hogy minél kevesebb gond legyen vele az első hónapokban, amíg a babával kapcsolatos teendők lekötik a kismama idejének és erejének nagy részét.

A rövid haj azonban nem minden esetben jelent könnyebbséget is; a fontos a jól kezelhető frizura megválasztása. Sokszor éppen az a probléma a rövid hajjal, hogy rendszeres vágást igényel, hogy formáját szépen tartsa, és a kismama nehezen oldja meg a három-négyhetenkénti fodrászhoz járást, és egyszerűbbnek gondolják a hosszú hajat, amit csak lófarokba kell fésülni vagy kontyban a fejtetőre csatolni. Másoknak viszont éppen a hosszú hajjal akadnak gondjai, különösen, ha hullani kezd.

A várandósságnak tehát nem kell feltétlenül hajvágással is járnia; elsősorban azt gondoljuk végig, milyen típusú hajunk van, és melyik az a frizura, amivel könnyen boldogulunk akkor is, ha fáradtak vagyunk vagy kevés időnk van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.