fashion week bőr ciki tetoválás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A divat a nyitottságról és a befogadásról szól. Ezt az alaptézist bizony sokszor megkérdőjelezzük, amikor valami szokatlannal vagy a szépérzékünk elleni merénylettel állunk szemben. Az áltetoválással díszített harisnyák és pólók ebbe a kategóriába tartoznak.

A 2010-es tavaszi Chanel-bemutatón a modellek - akik legtöbbje egyébként nem mentes a tetoválásoktól - ideiglenes tetoválásokkal léptek a kifutóra. Ezek gyöngysort, Chanel-emblémával díszített lakatot és láncot, fecskéket vagy a divatház logóját ábrázolták. Bár a kommentek vegyesek voltak, a "felnyalós" tetoválásokkal többször is volt szerencsénk találkozni a hírességekről készült fotókon. A műtetkók viszont nem csak ilyen formában vannak jelen a mai viseletben.

Forrás: www.luxuo.it, AFP
Forrás: www.luxuo.it, AFP


A Chanel felragasztható áltetoválásai ránézésre nem sokban különböztek az átlátszó harisnyákra nyomott mintáktól. Évekkel korábban robbantak be először a tetkós pólók, pólóujjak, majd a harisnyák is. A gyanúnk szerint a legtöbb márka olyan emberekhez szól, akik szerint a tetoválás szép kiegészítő, mint egy cipő vagy egy táska, és ehhez hasonlóan cserélgetni szeretnék a mintát. Fura dolog ez az ellentét, hiszen a tetoválásban pont az a plusz, hogy be mered vállalni az örökkévalóságot. Ez a döntés jó esetben végleges és csak fájdalmas orvosi beavatkozással vagy további tetoválásokkal javíthatsz. Attól nem lesz valaki sem dögös, sem bevállalós, sem pedig igazi egyéniség, mert áltetoválással rohangál.

http://dressmylegs.ie, www.etsy.com, http://tattooclothing.ca
http://dressmylegs.ie, www.etsy.com, http://tattooclothing.ca


Egyetért ezzel Kovács Héda, a Stylewalker Promotion sajtóreferense is, aki a tetoválás szubkulturális jelenlétéből írta szakdolgozatát, és számos workshopot, előadást tart, valamint cikkeket ír ebben a témában. "Egy szóval tudnám jellemezni a tetovált pólókat: fake. Márpedig én nem szeretem a mű dolgokat. A tetoválásnak megvan a maga kultúrtörténete, sokan nem is gondolnák, hogy milyen komoly. Számos antropológus foglalkozik ezzel a szerteágazó kultúrával" - mondja megkeresésünkre Héda, aki nemcsak elméletben foglalkozik a témával. Gyönyörűen megtervezett és kivitelezett tetoválás díszíti a testét, amelynek számára fontos jelentése van. - "Tetováltatni egyfajta szertartás, a lényeg az állandóságon van, és nem azon, hogy éppen mi a trend. Ennek ellenére sajnos sokan divathóbortként tekintenek rá. Jó esetben ez olyan jel a bőrön, ami jelent valamit viselője számára - mellékesen már a nevében is benne van. Nem muszáj, hogy konkrét jelentése legyen az ábrának, de viselőjének mindenképpen jelentsen valamit - ha mást nem, azt, hogy egy éltre szóló szerződést kötött ezzel a fajta testdíszítéssel. Tetováltatni felelősséggel jár, nem is kicsit."

http://lookbook.nu
http://lookbook.nu


Héda szerint ezek a ruhadarabok egyrészt degradálóan hatnak a tetoválás kultúrájára. "Azt sugallják, hogyha megtetszett, és menő akarsz lenni, gyorsan kapd le a polcról, mert minek igazi, ha gyorsan, fájdalommentesen is hozzájuthatsz, és ha meguntad, könnyen meg is szabadulhatsz tőle. A tetoválásban pont az a nagyszerű, hogy egyfajta médium, a részeddé válik, szó szerint, rajtad él, veled üzen." Másrészt megvan annak az esélye, hogy bizonyos körökben nevetség tárgyává válik a viselőjük. "Ha igazi helyett tetovált pólót veszel fel, az olyan, mintha egy hamisított Louis Vuitton táskával járkálnál. Azt pedig mindenki döntse el maga, hogy ez ciki vagy nem."

Szerencsére azért akadnak kivételek. Rábukkantunk néhány olyan nem túl mű és közönségesnek sem nevezhető exkluzív darabra is, amelyeket látva azért szorosabban markoljuk a pénztárcánkat, de messze vagyunk attól, hogy meg is vegyük őket.

http://dressmylegs.ie, http://www.bebaroque.co.uk
http://dressmylegs.ie, http://www.bebaroque.co.uk

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.