pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudjuk, hogy van normális és rossz pH-érték, a rossz pedig hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Talán azt is tudjuk, hogy az elsavasodás veszélye igen nagy, ha nem figyelünk oda a táplálkozásra és a mozgásra. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, mit is jelent pontosan ez az érték?

A pH egy olyan mérőszám, amellyel a testnedveink sav- és lúgháztartását mérhetjük. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő számskálán jelzik: 7-es pH-júak a semleges oldatok, ettől az értéktől lefelé egyre savasabb, felfelé haladva viszont egyre lúgosabb az oldat. Szervezetünkben a lúgok a megújulást, míg a savak a lerakódások képződését segítik elő. A lerakódások számtalan betegséghez vezethetnek, ha hosszú távon nem változtatunk a kémhatáson, a kellemetlenségek az emésztési zavaroktól egészen a súlyos mozgásszervi megbetegedésekig is eljuthatnak.

Testünk valamennyi részén – a szájban, a bőrön, az ereinkben – található testnedveinknek van egy optimális pH-értéke, amelyre szervezetünk állandóan ügyel. Ha egészségesek vagyunk, akkor nyálunk állandóan lúgos, a pH-ja 7,5 körüli, a bőrünket, enyhén savas védőréteg fedi, a pH-ja 5,5 körül mozog, vérünk pH-ja pedig 7,3 körüli, tehát lúgos. Ha ez az utóbbi érték akár kéttizednyit is csökkenne, abba azonnal belehalnánk.

A savas szervezet fáradékonyabb és teljesítőképessége is gyengébb. Ha a tápanyagokkal szervezetünk nem kap a savak semlegesítéséhez elegendő kalciumot, akkor elvonja azt máshonnan, ami súlyos mozgásszervi problémákhoz, csontritkuláshoz, izomgörcsökhöz vezethet. Hiszen a csontok, az izületek, az izmok alapvető összetevői ezek az anyagok.

A normális pH megőrzésének számtalan módja van, pláne, amióta tudjuk, mi okozza a lúgosságot, vagy éppen a savasodást. A savképződésért felelős foszfor a húsokban, az édességekben, a fehérlisztben és a tartósítószerekkel készült valamennyi ételben és italban megtalálható. Egy átlagos, táplálkozási szokásaira nem kifejezetten ügyelő mai ember ételeinek háromnegyedét pedig ezek teszik ki. A savakat közömbösíteni képes lúgosító elemek – ilyen például a kalcium – a teljes kiőrlésű lisztben, a zöldségfélékben, a gyümölcsökben fordulnak elő nagy mennyiségben. A tudomány nagyon szigorúan azt mondja, ahhoz, hogy testünk elsavasodási folyamatait leállítsuk, 10 étkezésből 8-szor kellene ilyen ételeket (zöldséget, gyümölcsöt) fogyasztanunk.

Az étkezések után pedig érdemes 20 percig cukormentes rágót fogyasztanunk, hogy a száj lúgos kémhatását is helyreállítsuk. Evés után ugyanis a száj pH-ja gyorsan 4,5 körüli értékre csökken, mert a baktériumok sok savat termelnek. A savas hatás pedig hosszú távon fogszuvasodáshoz vezethet. A rágózás viszont nemcsak nyálat termel, ami természetes úton is védelmet nyújt a szuvasodás ellen, hanem a kutatók szerint a cukormentes rágógumi édesítőszere,a szorbitol is besegít a megelőzésben, mert ezeket a cukorpótlókat a baktériumok sokkal lassabban bontják le, mint a répacukrot, így a savképződés is elhúzódik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.