A gyermektelenség sok nő életét nyomorítja meg - ha képtelenek továbblépni

Forrás: Thinkstock -
szülő család gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világszerte nincs egyetértés abban, hogy a gyerekvállalás boldogabbá teszi-e az embert, vagy csak még több problémát okoz a kialvatlanság, az időhiány és az anyagi terhek miatt. 

Egy holland kutatás szerint azonban a gyerekre vágyó, de gyermektelen nők csak addig szenvednek, amíg meg nem tanulnak lemondani arról, hogy gyerekük legyen.

Mindez egyértelműnek és világosnak tűnik, viszont van egy csavar a történetben: azok a nők, akiknek már van gyermekük, de több utódot szerettek volna, jobban szenvednek, mint azok a gyermektelen nők, akik nagyon vágytak volna ugyan szülni, de fel tudták dolgozni, hogy erre nem volt lehetőségük, és továbbléptek az életben.

Forrás: Thinkstock

A kutatás során 7 ezer holland nővel töltettek ki kérdőíveket, akik 1995 és 2000 között estek át különféle termékenységi beavatkozásokon. Többek között arra kellett választ adniuk, hogyan érzik magukat, mi okozta a terméketlenségüket, és született-e végül gyermekük. A többségük jól érezte magát a bőrében, kivéve azt a kb. 6 százalékát a megkérdezetteknek, akik még mindig gyermek után vágyódtak, több mint egy évtizeddel az utolsó sikertelen beavatkozást követően.

„Azok a nők, akik még mindig nagyon vágytak gyerekre, 2,8-szor nagyobb eséllyel küzdöttek súlyos mentális problémákkal, mint azok a nők, akik elengedték ezt a vágyukat” – foglalta össze a lényeget Sofia Gameiro, a walesi Cardiff Egyetem pszichológiatanszékének előadója. Kiderült az is, hogy azok a nők, akik sikeres kezelésen estek át, és gyerekük született, nem gyógyultak ki a mentális betegségekből teljesen, tehát a gyerek önmagában véve nem gyógyír a problémákra akkor sem, ha különösen fontos volt az anya számára, hogy megszülessen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.