Sevnicától a Fehér Házig - Ismerd meg jobban Melania Trump szülővárosát!

Forrás: Thinkstock -
Sevnica Melania Trump
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány hónappal ezelőtt még nem sokan ismerték Sevnicát, de az új elnökfeleségnek köszönhetően a szlovén kisváros végleg felkerült a világtérképre. A helyi vállalkozások Melania nevével fémjelzett termékekkel próbálják idecsábítani a turistákat, és a városba vezető út mentén a first lady óriásplakátja fogadja az érkezőket. A településnek - ahol Trumpné a gyermekkorát töltötte - mindössze 5000 lakosa van, és nincsenek monumentális látnivalói, ám a festői táj, a környékbeli borospincék és a nyugalom miatt megér egy hétvégi kiruccanást.

Sevnicától a Fehér Házig

Gyönyörű városok. Titokzatos kastélyok. Havas hegycsúcsok. Izgalmas ízek. Számtalan okot felsorolhatnánk, ami miatt érdemes Szlovéniába tervezni az év eleji pihenést. Ez a kis ország igazi ékszerdoboz Európa szívében, tele megannyi felfedeznivalóval, és ami még nagyon fontos, pénztárcabarát áron juthatunk el érdekes helyekre. Az egyik ilyen gyöngyszem a fővárostól 60 kilométerre található Sevnica, amelynek a létezéséről korábban még a szlovénok sem igazán tudtak. A Száva-parti városka arról vált világszerte ismertté, hogy itt élt évekig a Fehér Ház új asszonya. Melania Trump (eredeti nevén Melanija Knavs) édesapja egy autókereskedést vezetett, édesanyja pedig ruhagyári tervező volt, aki maga varrta a ruhákat a lányainak.

Sevnica Forrás: Thinkstock

A régi iskolatársak, szomszédok sok anekdotát meséltek a first lady gyermekkoráról, és elmondásuk szerint egy csendes, kedves, nagyon jólelkű lány volt.

Melania 15 évesen családjával együtt Ljubljanába költözött, majd egy évvel később egy fotós révén belecsöppent a modellvilágba, és lassan, de biztosan elindult a világhír felé.

Elbűvölő tájak és a bor

A helyiek rendkívül büszkék Melaniára, és azt remélik, hogy Sevnicát egyre többen fogják a jövőben felkeresni.

A folyóparti város viszont nem csak az új elnökfeleség miatt érdekes. Itt ugyanis a borok szerelmesei ugyanúgy találhatnak kedvükre való programokat, mint azok, akik érdeklődnek a történelem, a kultúra iránt.

Itt a borok szerelmesei ugyanúgy találhatnak kedvükre való programokat Forrás: Thinkstock

Sevnica a Bizeljsko-Sremiška borút kiindulópontja, ami csodás látnivalók mellett halad el. A hangulatos pincékben, présházakban télen is adódik alkalom egy kis kóstolásra, és ezekben megszállni már önmagában csodálatos élmény. Egy másik sevnicai különlegesség a Szalámifesztivál, amelyet immár 56. alkalommal rendeznek meg. A március 10-én, 15 órakor kezdődő rendezvénynek egy belvárosi étterem ad otthont, amelynek étlapja a tradicionális szlovén konyha legjavát sorakoztatja fel.

A Life.hu tippje

Egy kis bűnözésre vágysz? A főutcán található pékségben megkóstolhatod a fehércsokis-mogyorós „Torta Melanijá"-t, egy másik üzletben pedig a vad áfonyával és vaníliakrémmel töltött palacsintát is letesztelheted, amit szintén a first ladyről neveztek el.

Barangolj a múltban!

Sevnica fő attrakciója kétségtelenül a 14. század elején épült vár, ami egy domb tetején emelkedik a település fölé. Az építmény ma is őrzi a múlt örökségét, és bár az egykor híres park és a kertek nincsenek a legjobb állapotban, mindenképpen megéri a sétát. Kihagyhatatlan élményt jelent a borospince, ahol a legnemesebb nedűkből kaphatsz ízelítőt, ezenkívül kávézó, bábszínház, galéria és tűzoltótörténeti kiállítás is található a várban. Ha sportolni támad kedved, akkor ne keress tovább, megmutatjuk a legtökéletesebb választást! Kerékpárosok, túrázók, lovasok és siklóernyősök paradicsoma a közeli Lisca-hegy (948 m), ami még a zord téli hónapokban is remek felüdülést nyújt. Nem számít, hogyan érsz fel a csúcsra, a lenyűgöző kilátás kárpótol a fáradalmakért, ráadásul egy étterem is van odafent, ami nagy adagokkal és házias ízekkel várja a betérőket.

Sevnica fő attrakciója kétségtelenül a 14. század elején épült vár Forrás: Wikipédia/Marijan Latin

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.