Egyen különlegeset! Egyen mangalicát!

Forrás: AMC -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősi magyar zsírsertés kereslete újra virágkorát éli a fogyasztók között. A mangalicahús az ínyencek választása. Zsíros húsa ideális sonkakészítéshez, de a mangalicát ma már a csúcsgasztronómia is felfedezte, egyre több sztárszakács konyhájában megtalálható. Számba vettük a népszerű húsfajta elkészítési módjait, fogyasztásának kedvező hatásait.
Forrás: AMC

A mangalicasertés életmódja és természetes táplálkozása miatt kizárólag őstermelői mennyiségben tenyészthető, ára így a többi sertéséhez képest magasabb, talán emiatt is vált az ínyencek kedvencévé. A húsfajta rendkívül gazdag Omega-3 és 6 zsírsavakban és természetes antioxidánsokban, ebből kifolyólag valamivel egészségesebb, mint az intenzív gazdálkodásban tenyésztett fehér sertésfajták zsírja, sőt a debreceni egyetemen végzett kutatások szerint a mangalica zsírjában található Omega-3 szintje 3-szor magasabb, mint egyes halfajták esetén. A magas zsírtartalom miatt a mangalicából előállított szárított sertéstermékek továbbá hosszú ideig tárolhatók, így az ízek zamatosabbá válnak, a hús nedvességének elvesztése nélkül.

A mangalica sajátosságát zsírja adja, ahogyan azt maga neve is jelzi, mivel magyarul a mangalica szó hallatán a zsírsertésre lehet asszociálni. Amellett, hogy rendkívül zsírosak, nagyon erőteljesek és egyes betegségekkel szemben sokkal ellenállóbbak. A mangalica ősi magyar zsírsertés, amely főleg az ország középső részén volt elterjedt, továbbá a múlt század második felétől mintegy 100 éven keresztül európai hírt és rangot jelentett a magyar sertéstenyésztésnek.

Ez a sertésfajta háromszor több ideig él, mint egy átlagos egyed, és ez idő alatt bőre alatt nagyon magas zsírtartalmú szalonnát növeszt. A zsír a bőre alól lágyan beivódik húsába, melynek finom és ízletes pikantériát kölcsönöz. Zsíros húsa ideális sonkakészítéshez is, mivel különösen alkalmas szárításra és a lassú, tartós érlelésre, lehetővé téve ezzel a különleges ízű, ínyenc termékek előállítását, továbbá a mangalicasonka számos tápértékkel bír. Magas minőségű, fehérjében gazdag élelmiszer, melyet szervezetünk könnyen megemészt, és ezen kívül nagy mennyiségű B-vitamint, vasat és cinket tartalmaz, mindemellett kiválóan emészthető táplálék, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként ajánlott, természetesen a mértékletesség elvét betartva. Érdekesség, hogy a spanyolországi sonkakészítők felfedezték, hogy a mangalicahús ideális a hosszan tartó levegőn érleléshez, amely ugyanazt az eljárást jelenti, mint az ily módon érlelt világhírű ibériai sonkáé. A mangalicasertés sonkája akár 3 és fél évig is érlelhető, hasonlóan az ibériai sonkához, megőrizve nedves és rugalmas textúráját, mély és intenzív vörös színét és sajátságos ízét.

Az érlelt húsa mellett a mangalicát természetesen friss húsáért is sokan kedvelik. A mangalicasertés húsa vöröses, krémes, fehér zsírfoltokkal határolt, amely már 32 ° C-on olvad. A 2019 januári adatok alapján Magyarországon megközelítőleg 200 mangalicatenyészet működik, és bár számuk folyamatosan változik, az elmúlt öt év átlagában mégis növekvő tendenciát mutat. A termékkínálat folyamatosan bővül, például kapható már két éven át tokaji aszúborban érlelt mangalica sonka is. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Tagjainak létszáma 200-220 között mozog, így ők eredetigazolt és hitelesített mangalica állománnyal rendelkeznek, és fel kívánják hívni a figyelmet arra a tényre, hogy az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása. További részleteket a témáról itt olvashat: https://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

A mangalicát ma már a csúcsgasztronómia is felfedezte, egyre több sztárszakács konyhájában megtalálható. A svájci származású Daniel Humm, a new york-i Eleven Madison Park tulajdonosa például a Kobe marha húsához hasonlította a mangalicát és számos fogást készít ebből a húsféléből az éttermében. Egyre gyakrabban használják a mangalica friss húsát az ázsiai konyhákban is, többek között olyan hagyományos ételeikben, mint a tipikus koreai fogásnak számító bulgogi, a japán konyhában népszerű tonkatsu vagy sukiyaki, amelyben a mangalica friss húsát nabemono stílusban készítik el.

Az Agrármarketing Centrum 2013 óta szervez sertéskampányokat, ám 2019-ben először szervezett mangalicakampányt. A kampány idén is folytatódik, az Agrárminisztériummal és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületével közösen megvalósuló „Egyél jót! – A mangalicahús különleges” szlogen alatt futó kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a különleges sertésfajtára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.