Ti beszélitek egymás szeretetnyelvét a pároddal? Itt az ideje megtanulni!

Forrás: Shutterstock -
párkapcsolat szerelem pszichológia szeretetnyelv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkinek szüksége van arra a tudatra, hogy szeretve van, és persze nekünk is ki kell mutatnunk érzéseinket. A szeretetünket a sokféleképpen ki tudjuk fejezni, csakhogy nem biztos, hogy a másik fél ezt megérti.

Többféle szeretetnyelv létezik, és egy ember ebből általában maximum kétfélét „beszél", aminek nem is vagyunk tudatában. Ha pedig a szerelmeddel nem ugyanaz a szeretetnyelvetek, akkor ez félreértésekhez vezethet, előfordulhat, hogy úgy érzitek, nem vagytok elég fontosak a másiknak, pedig csak a nyelv különböző, amivel azt mondjátok, „szeretlek".

Gary Chapman, amerikai lelkész és párterapeuta öt szeretetnyelvet különböztet meg egymástól. Hogy melyik kommunikációs csatornán fogadjuk be és adjuk a szeretet, az függ a személyiségünktől és a neveltetéstől is. Nézzük, melyek ezek a nyelvek!

Gary Chapman, amerikai lelkész és párterapeuta öt szeretetnyelvet különböztet meg egymástól Forrás: Facebook/Gary Chapman

Elismerő szavak
Aki ezt a nyelvet beszéli, szüksége van a szóbeli megerősítésre, dicséretre, vonatkozzon ez külső vagy belső tulajdonságára, vagy cselekedetére. Ha tehát a párunk ebbe a csoportba tartozik, nagyon fontos, hogy állandóan bíztassuk őt, kimondjuk a pozitív gondolatainkat vele kapcsolatban. Ám ezek ne csak üres szavak legyenek, hanem valós dicséretek.

Minőségi idő
Ennek a szeretetnyelvnek a lényege, hogy amellett, hogy éreztessük az illetővel, hogy igényeljük a társaságát, és sort is kerítünk mindig a közös programokra, osztatlan figyelmet is nyújtsunk neki. Hiszen nem mindig elég, ha csupán együtt tévét nézünk vele, fontos, hogy meghallgassuk, beszélgessünk a párunkkal, ha ez a szeretetnyelve. Ráadásul, ha kölcsönösen megosztjuk a gondolatainkat vele, akkor lehet hozzá igazán közel kerülni.

Ajándékok
Nekik ajándékokkal tudod kifejezni a szeretetedet. Nem kell nagy értékű, drága holmikra gondolni, egyáltalán nem azon van a hangsúly. Számára az a fontos, hogy tőled kapja, így bármilyen aprósággal meglepheted őt. Nála semmiképp se felejtsd el az évfordulókat, születésnapokat, mert megsértődik.

Szívességek
A szavak helyett a tetteket értékeli az, aki a szívességek szeretetnyelvét beszéli. Nála úgy éreztetheted a szeretetedet, ha néhány terhet leveszel a válláról, besegítesz neki a teendőibe vagy például megleped őt egy reggelivel. Ebből tudja, hogy számíthat rád, és nincs egyedül.

Aki a szívességek szeretetnyelvét beszéli, annak például egy meglepetés reggelivel tudod éreztetni a szereteted Forrás: Shutterstock

Testi érintés
Számára simogatással, öleléssel, puszikkal tudod kifejezni a szeretetedet, figyelj arra, hogy gyakoriak legyenek ezek az érintések. Neki a szex is fontos, és nehezen viseli a visszautasítást. Számukra érzelmi energiát közvetít az érintés. Ha például valami trauma éri, sokkal jobban megnyugtatja egy ölelés, mint a szavak. Gyakran elég, ha néha „véletlenül" egymáshoz értek, már ez is sokat jelent számára.

Természetesen mindenki használja valamilyen szinten mind az öt féle kommunikációt, de csak egy-kettő dominál. Könnyű a dolgunk, ha a párunkkal ugyanazt a szeretetnyelvet beszéljük. Ám ha nem, akkor érdemes erre tudatosan odafigyelni.

Előfordulhat, hogy kedvesed az ajándékoktól érzi szeretve magát, neked viszont a tárgyak egyáltalán nem fontosak, így eszedbe sem jut, hogy így szerezz neki örömöt a hétköznapokban. Viszont gyakran puszilgatod, ölelgeted a szeretetted kifejezésére, ám ez mégsem ér célba nála.
Lehetséges, hogy ő állandóan dicsér Téged, de neked a szavak helyett a tettek beszélnek, és csak arra vágysz, hogy néha besegítsen a házimunkába. Fel sem tűnik, hogy párod tulajdonképpen folyamatosan elhalmoz a szeretetével, mert neked az mást jelent.

Hiába szeretitek egymást, ha nem ismeritek egymás szeretetnyelvét, és ezt nem úgy fejezitek ki, hogy az célba ér. Figyeld meg őt, beszélgessetek erről, hogy megtudjátok, ki, melyik nyelvet beszéli, és ezután próbáljátok meg ezt alkalmazni tudatosan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.