Kiderült, hogy mennyire hatékony az alkoholos szájvíz a koronavírussal szemben

hatékonyság szájvíz alkoholos koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alkoholos szájvízek alkalmazása nemcsak a szájban megbújt szennyeződések ellen kiváló, hanem a kórokozókat is képes elpusztítani. Most kiderül, hogy mennyire hatékony a koronavírussal szemben. 

Az tény, hogy a szájvíz képes elpusztítani a szájüregben található kórokozókat, viszont arról korábban még nem születtek eredmények, hogy a fertőzésekkel szemben is ugyanilyen hatásos-e. Az alkohol képes károsítani egyes vírusokat és a szájvíz fertőtlenítő és antibakterális hatása is ebben nyújt segítséget.

Kiderül, hogy az egyes szájvizek valóban képesek-e hatástalanítani a koronavírust Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

A kutatók azonban folyamatosan vizsgálják, hogy a koronavírussal szemben mennyire produktívak az alkohol tartalmű szájvízek.

"Az alkoholtartalmú szájvizek valóban csökkentik a koronavírusok számát a szájüregben, azonban kiirtani nem tudják a vírust. Az alkohol hatása valóban káros a vírusokra és a baktériumokra, de csak átmenetileg csökkenti a számukat"

- magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus.

"Mivel az alkoholos szájvíz száz százalékban nem pusztítja el a vírusokat, azok újra szaporodni kezdenek, amint elmúlt az alkohol hatása a szájüreg nyálkahártyáján. A vírus nem csak a szájüregre koncentrálódik, márpedig a szájvíz nem jut el sem a garatba, sem az orrüregbe, így a vírus a többi nyálkahártyán továbbra is teljes nyugalommal tud szaporodni – mutatott rá a szakember, aki azt is hozzátette, hogy a vírus a véráramon keresztül a szervezet bármely részébe eljuthat"

- nyilatkozta a virológus.

Dr. Rusvai Miklós szerint nem jelent megoldást az alkohol tartalmú szájvíz a koronavírussal szemben. A legjobb az, ha az ember nem engedi be és kijutni a vírust, ezt pedig a megfelelő maszkhasználattal tudja a leginkább elérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.