A nagy kávékérdés: arabica vagy robusta?

arabica robusta magazin kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kávé egy olyan ital, amelyet millió és millió ember imád. Lehet erős fekete, hosszan kiengedett amerikai, tejes, habos, szirupos attól függően, ki hogyan szereti. A variációk tárháza szinte kimeríthetetlen. De vajon tisztában vagyunk-e a kávézás alapjaival?

Tudjuk-e, hogy a kávéknak alapvetően két nagy csoportját különböztethetjük meg: az arabicát és a robustát. S akárcsak két különféle alma vagy kétfajta szőlő, ez a két típusú kávé is egészen más tulajdonságokkal rendelkezik.

Arabica

Az arabica kávé vagy arab kávé a nevét onnan kapta, hogy bár Etiópiából származik, mégis az arabok készítettek belőle először - a maihoz hasonlatos - kávét, és az arab világból indult hódító útjára.
Az arabica kávé legfőbb jellemzője, hogy

nagyon aromás, gazdag ízvilágú,

ugyanakkor a koffeintartalma vetélytársához képest alacsonyabb. Termesztése főképp Etiópiában, Brazíliában, Kolumbiában, Guatemalában, Costa Ricán folyik. Ezt a típust keresik a legtöbben, ennek köszönhetően pedig az ára is drágább, mint a robustáé, hiszen ha valamiből kevesebb terem, mint amennyit a fogyasztók igényelnének, az bizony az ár növekedését vonja maga után. Az arabica ráadásul még meglehetősen kényes is: nem kedveli az erős napsütést, nem bírja a kártevőket, cserébe viszont kevésbé keserű és savas, mint a robusta, sőt a cukor- és zsírtartalma is jóval magasabb, ha összehasonlítjuk riválisával, ezért leginkább tejes, lágy kávék készítésére alkalmas.

Az arabica leginkább tejes, lágy kávék készítésére alkalmas Forrás: Shutterstock


Robusta

A robusta a fentiekkel szemben jóval ellenállóbb, kevésbé igényes növény, amelyet így sokkal könnyebb termeszteni, tehát a hatalmas felvevőpiac számára nélkülözhetetlen. Nevét is ellenálló tulajdonságának valamint markáns ízvilágának köszönheti. Leginkább Vietnámban, Brazíliában, Ugandában, Nyugat-Afrikában, Elefántcsontparton termesztik. A robusta azonban a fentiek mellett számos előnnyel rendelkezik még. Mind mások vagyunk, más az ízlésünk, így a napi kávénktól sem feltétlenül ugyanazt várjuk el. A robusta

azok kedvence lehet, akik szeretik a bikaerős kávét,

hiszen az arabicához képest ennek jóval magasabb a koffeintartalma. Az íze is markánsabb, ezért akik érezni akarják a kávé keserű jegyeit és savasságát, azoknak is inkább ez a fajta fog tetszeni. Ideális espresso készítéséhez, ráadásul majdnem fele annyiba kerül, mint az arabica.

A robusta íze markánsabb és jóval magasabb a koffeintartalma Forrás: Shutterstock
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.