A spárga jótékony hatásai – ezért érdemes fogyasztani

Forrás: Shutterstock -
jótékony hatás magazin zöldség spárga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan búcsút inthetünk a téli időjárásnak és érkezik a tavasz, ami azt jelenti, hogy hamarosan beköszönt a spárgaszezon. A spárga nemcsak egészséges, hanem rendkívül finom is, mindemellett pedig rengeteg ásványi anyaggal, vitaminnal tölti fel a szervezetünket, amire óriási szüksége van a hideg, napsütés nélküli hónapok után.

A spárga rengeteg jótékony hatással rendelkezik, ami miatt nagyon ajánlott a fogyasztása minden korosztály számára. Fogyaszthatjuk sütve, vagy főtt állapotban is, leves formájában vagy köretként halak, szárnyasok mellé vagy akár főételként is baconbe tekerve.

A spárga tápanyagokban nagyon gazdag, A-, B-, C-, E- és K-vitamin mellett, vasat, folsavat, kálciumot, káliumot, magnéziumot, szelént és foszfort is tartalmaz. Ezen kívül magas a rosttartalma, viszont a kalóriatartalma alacsony, így viszonylag sűrűn ajánlott a fogyasztása, a súlyvesztésben óriási segítség lehet. A benne lévő cinktartalom serkenti az agyműködést és fokozza az immunrendszer hatékony működését. A spárgában található B-vitaminoknak és folátnak köszönhetően pedig az idegeinkre is jótékonyan hat. Ezek a mikrotápanyagok elengedhetetlenek az agyban végbemenő öregedési folyamatok lassításához. Rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük a különböző neurodegeneratív betegségeket, csökkenthetjük a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór kialakulását.

A spárga tápanyagokban nagyon gazdag, A-, B-, C-, E- és K-vitamin mellett, vasat, folsavat, kálciumot, káliumot, magnéziumot, szelént és foszfort is tartalmaz Forrás: Shutterstock

A spárga probiotikumként is alkalmazható, ugyanis egy inulin nevű prebiotikumot tartalmaz, amely táplálja a vastagbélben élő, jótékony hatással rendelkező baktériumokat.

Olyan súlyos betegségek megelőzésében is szerepet játszik, mint a kardiovaszkuláris problémák vagy a diabétesz.

Kutatások eredményei bizonyítják, hogy napi 400 mikrogramm folsav bevitele évente akár 10%-kal is csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Ezt magas antioxidáns tartalmának köszönheti, amely megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsítsák a sejtjeinket. A magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek, amilyen a spárga is, az emlő-, a tüdő-, vagy a bélrendszeri daganatok kockázatát is csökkenti.

A spárgát sokan vízhajtó hatásáról ismerik, mivel fokozza a vizelet termelődését és kiválasztását. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a fogyasztása remek megoldás lehet húgyúti fertőzések, puffadás vagy ödémásodás ellen. A vesét is tisztítja, valamint hatékony vesekövek feloldásában is. A vese mellett a vért is átmossa, aminek hatására a bőrünk is egészségesebb és ragyogóbb lesz. Azt fontos tudni, hogy a spárga fogyasztását követően gyakran megfigyelhető, hogy a vizelet erősebb és kissé kellemetlenebb szagúvá válik, de ez egy természetes jelenség, nem utal egészségügyi problémára.

A spárgát sokan vízhajtó hatásáról ismerik, mivel fokozza a vizelet termelődését és kiválasztását Forrás: Shutterstock

A spárga természetes afrodiziákumként is kiváló, a benne található folsav és B-vitamin serkenti a nemi vágyat, az E-vitamin pedig fokozza a nemi hormonok, az ösztrogén és a tesztoszteron termelődését.

Akik gyermekvállalás előtt állnak, bátran építsék be az étrendjükbe a spárgát, ugyanis a benne található vitaminok és ásványi anyagok, főként a folát és vas hozzájárul az egészséges magzati fejlődéshez, valamint csökkentik a fejlődési rendellenességek és a koraszülés rizikóját is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.