Az arany valóban ehető? Bizony - és még egészséges is!

érdekesség ehető arany arany magazin egészséges
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az arany évezredek óra érték, fizetőeszköz valamint az állandóság, a bőség és gazdagság szimbóluma. Létezik aranytartalék, aranypénz, aranyékszer, aranyból készült használati- és dísztárgyak, sőt az aranyat meg is ehetjük.

Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, sárga nemesfém, a periódusos rendszer 79. eleme. Az arany nem korrodálódik, csak kis mértékben kopik, ráadásul sósavban, kénsavban és salétromsavban sem oldódik, egyedül a királyvíz tudja kikezdeni, ezért is nevezik az aranyat a nemesfémek királyának.

Nem is csoda hát, hogy az emberiség már hosszú ideje nagy becsben tartja.

Az arany egy nagyon érdekes nemesfém, hiszen tiszta állapotában igen lágy, éppen ezért más fémekkel – leginkább ezüsttel vagy rézzel - szokás ötvözni, így jön létre a 14 vagy 18 karátos arany, amelyből már könnyebb ékszereket vagy egyéb tárgyakat készíteni. A tiszta arany vörösessárga árnyalatú, de palládiummal, platinával vagy nikkellel ötvözve ezüstszínű lesz.

Az arany évezredek óra érték, fizetőeszköz valamint az állandóság, a bőség és gazdagság szimbóluma Forrás: Shutterstock

Túl a pénzen, ékszeren, aranytárgyakon

Az aranyról elsősorban a fizetőeszköz, az ékszerek vagy az aranyból készült tárgyak jutnak az eszünkbe, holott a felhasználása ennél sokkal színesebb, egészen érdekes területeken is alkalmazzák például gyógyítanak is vele, de meg is eszik.
S ha azt gondolnánk, hogy ez arany használata a gyógyászatban vagy a gasztronómiában valami modern hóbort, hát tévedünk, mert az aranyat már az ókorban is előszeretettel bevetették mindkét területen.

A bizánci udvarban például előszeretettel aranyozták be a hússzeleteket,

de Kleopátra is aranymaszkkal kívánta megőrizni bőre fiatalságát, sőt a különféle mentális betegségek alkalmával is hathatós segítségnek tartották az aranyat. Az aranyat tehát nagyon sokan és nagyon sokféleképpen használták a történelem során.

Ehető csillogás

Talán az egyik legbizarrabb felhasználási módja az aranynak az, amikor a tányérunkon vagy a poharunkban landol a csillogó nemesfém. Pedig

a 24 karátos arany bizony ehető és mivel a tiszta arany nagyon könnyen megmunkálható, így számos formában lehet a gasztronómia luxuseleme.

Forrás: Instagram/primocabinets_lv

Készülhet belőle forgács, pehely, beboríthatnak vele kész fogásokat, de akár hajszálvékony aranyfüst formájában is megbolondíthatják vele az ételeket és italokat. A pompa jegyében az aranyat ma is rengeteg módon használják a gasztronómia területén. Létezik arannyal díszített fánk, aranypehellyel beszórt hamburger, de az aranylapokat, aranyport és -füstöt tartalmazó fagylaltkelyhek vagy az aranyforgáccsal díszített szeszes italok is nagyon népszerűek. Persze ennek ára is van, hiszen a fényűzés sosem volt olcsó mulatság.

Forrás: Instagram/312craves

Miért jó, ha aranyat fogyasztunk?

Amellett, hogy a legkedveltebb nemesfém ehető és a luxus kifejezője a gasztronómiában (is), bizonyos kutatások szerint aranyat fogyasztani kifejezetten egészséges. Ezt már évezredekkel ezelőtt is vallották a kor gyógyítói és a modern kutatások is afelé hajlanak, hogy az arany jótékonyan hat az emberi szervezetre, nem csoda, hogy a különféle ízületi betegségek kezelésénél, de a szépségiparban is előszeretettel alkalmazzák. Gondoljunk csak a 24 karátos arany arckezelésekre vagy azokra a krémekre, amelyek aranyat tartalmaznak. Ám nemcsak külsőleg, de belsőleg, tehát elfogyasztva is számos pozitív hatással rendelkezik a nemesfémek királya:

  • serkenti a vérkeringést
  • fájdalom- és gyulladáscsökkentő
  • szabályozza a szívműködést
  • hatékonyan kezeli a függőségeket
  • hangulatjavító
  • élesíti az elmét
  • javítja a szexuális vitalitást
  • általános immunerősítő
  • és egyes kutatások szerint bizonyos daganatos megbetegedések kezelésénél is hatásos fegyver
Forrás: Instagram/bakarto_cake_decorating

Ám mielőtt bárki elkezdené nyalogatni az aranygyűrűjét, meg kell említenünk, hogy

az arany csak a legtisztább formájában ehető, sőt más fémekkel szennyezve akár mérgező is lehet.

Így, ha nemcsak egy fényűző koccintás vagy luxusvacsora elemeként kívánjuk elfogyasztani, hanem az élettani hatásait is élveznénk, akkor mindenképpen a megfelelő– aranykolloid, injekció, aranyhamu stb. – formában vegyük magunkhoz, mert csak így válhat egészségünkre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.