Egyre többen látják a lehetőséget a zöldáram származási garanciákban

Forrás: MVM Partner Zrt. -
elektronikus okirat villamosenergia áramtőzsde MVM Partner Zrt.
A vártnál jobban teljesített a villamos energia származási garanciák (Guarantee of Origin, GO) nemzetközi piaca az energiaválság alatt. A forgalom és az árak emelkedtek, a keresletet pedig a növekvő fenntarthatósági elvárásoknak megfelelni igyekvő vállalati vásárlók mellett az is erősíti, hogy egyre több kereskedő is jó lehetőséget lát a piacban. A kereskedési lehetőségek bővülését az is elősegíti, hogy a GO-kat egyre több tőzsdén, így már a magyar HUPX-en is lehet adni-venni.

A várakozásokat meghaladó piaci teljesítményhez a fenntarthatósági kritériumok szigorodása, a háborús hatások, valamint a vízenergia-termelés történelmi európai szárazság miatti esése is hozzájárult. Ezzel együtt a megújulóenergia-termelő kapacitás növekedésével hosszú távon a kínálat jelentős bővülése várható a származási garanciák piacán is, de a várakozások ezt figyelembe véve is tartósan magas árszintet vetítenek előre, tekintettel az alacsony szén-dioxid-kibocsátású forrásokból származó villamos energia eredetét igazoló elektronikus okiratok iránti masszív keresletre. A forgalom bővülését a zöldáram-termelés és a fogyasztói igények növekedésén túl önmagában a kereskedési lehetőségek fejlődése is előmozdítja, így egy bizonyos GO akár többször is tulajdonost cserélhet.

A magyar áramtőzsdét működtető HUPX Zrt. 2022 nyarán indította el a hazai szervezett származási garancia piacot. Az eleinte negyedéves, majd havi aukciók keretében megvalósuló kereskedés kínálati oldalán kezdetben a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) folyó termelést átvevő MAVIR ZRt. állt, az elérhető technológiák köre pedig a hazai nap- és szélerőművekben, illetve az egyéb, a KÁT rendszerben termelt megújuló volumeneket foglalta magába. A többeladós modell 2022 őszi bevezetésével az eladói oldal kiterjedt magyar és más európai erőművekre és GO-kereskedőkre is, így az addig csak a vevői oldalon jelen lévő energiakereskedők, illetve egyéb piaci szereplők is képessé váltak az eladásra.

A magyar GO-k nemzetközi kereskedelme 2022 márciusától további lehetőségekkel bővült, miután a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozott a szabványosított európai energiatanúsítvány rendszer kidolgozását célzó szövetséghez (Association of Issuing Bodies, AIB). Ezzel Magyarországon is elérhetővé váltak a növekvő számú AIB-tagországok piacai, miközben a hazai szereplők és GO-k európai piaci elfogadottsága és láthatósága fokozódott. A csatlakozás tovább növelte a likviditást, emellett a bejegyzés és átruházás folyamatának gyorsításával is javította a kereskedési lehetőségeket.

Forrás: MVM Partner Zrt.

A zöldenergia egyre több vállalat számára jelent kiemelt értéket, a cégek egy része pedig a villamosenergia-beszerzéseknél is gondot fordít arra, hogy az áram milyen forrásból származik. A vállalati ökológiai lábnyomának csökkentését szolgáló egyik leghatékonyabb eszköz a származási garanciák 2014 óta működő európai rendszere. A megújulóenergia-szektort támogatni hivatott GO-piac a villamosenergia-vásárlók számára is lehetőséget ad arra, hogy fogyasztásukat az általuk preferált, környezetbarát forrásból fedezzék.

A GO egy forgalmazható, elektronikus okirat, amely objektív, átlátható módon igazolja, hogy az adott mennyiségű megvásárolt áram megújuló, illetve károsanyagkibocsátás-mentes forrásból származik, és az is kiderül belőle, hogy mely ország, mely termelőjének mely gépegysége termelte meg. Mivel a származási garanciák tartalmazzák a termelő pontos adatait, így vásárolható akár kizárólag víz-, szél-, napenergiával termelt áramot tanúsító okirat, de akár ország vagy bizonyos erőmű áramát is választhatja a fenntartható termelést előnyben részesítő villamosenergia-felhasználó vállalat.

Az elektronok természetesen nincsenek „felcímkézve". A villamosenergia-rendszerek a fizika törvényszerűségei szerint működnek, vagyis a külföldi megújuló erőműben termelt áram valójában nem tart éppen abba a magyar gyárba, ahol felhasználnák. A GO segítségével azonban pontosan követhető, hogy az európai rendszer nagy egészébe mennyi fenntartható energia került be, illetve az is, hogy ebből mennyit használtak fel.

Az adott országban felhasználható GO-kat a helyi energetikai hatóság adja ki a termelőknek, illetve a nem AIB tag külföldi forrásból érkező dokumentumokat is honosítja, például Magyarországon a MEKH vagy AIB tagország által kibocsátott, illetve honosított okiratok használhatók. Egy tanúsítvány egyszerre csak egy országban lehet aktív, így amikor egy hatóság honosítja, automatikusan törlődik az addigi ország nyilvántartásából. A GO-k a kibocsátástól számított meghatározott ideig érvényesek, a végfogyasztó ezen határidőig használhatja fel őket, felhasználáskor pedig törlik őket a rendszerből. Ez lehetővé teszi a megújuló energia tulajdonjogának nyomon követését, és biztosítja, hogy az egyes származási garanciákat csak egyszer lehessen felhasználni.

Az MVM Partner Zrt. az MVM Csoport egyetlen villamosenergia-nagykereskedőjeként is egyre nagyobb mennyiségben kereskedik GO-val, hiszen a hazai cégek részéről egyre nagyobb az igény a termék iránt. Egyre több vállalkozás számára fontos, hogy éljen a klímaváltozás elleni harc ezen eszközével, és származási garancia vásárlásával támogassa a fenntartható áramtermelőket. Az igazoltan alacsony kibocsátású áram felhasználása komoly marketingeszközként is működik, hiszen a mindinkább környezettudatos vásárlók és ügyfelek számára közvetlen értéket jelent a fenntartható működés.

A származási garancia (Guarantee of Origin (GO/GoO) egy olyan forgalmazható elektronikus okirat, amely objektív, átlátható és megkülönböztetéstől mentes kritériumok alapján igazolja a felhasználó felé, hogy az adott termelő egység által előállított villamos energia meghatározott mennyisége megújuló energiaforrásból, vagy nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésből származik. A származási garancia átruházható, forgalomképes okirat, mely 1 MWh villamosenergia-mennyiségre kerül kiállításra. Bár a származási garanciákra vonatkozó szabályozások országonként eltérőek lehetnek, minden GoO-nak tartalmazni kell az alábbi információkat:
• minden egyes származási garancia tanúsítványnak egyedi azonosító száma
• az energia forrása és a felhasznált technológia
• a termelő erőmű lokációja, mérete, és a működésének kezdő időpontja
• a villamosenergia-termelés kezdetének és befejezésének dátuma
• milyen támogatásokat kap az erőmű

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.