Eldobhatóság helyett értékállóság

alkotás MVM Paksi Atomerőmű Zrt Újra Alkotó Energia fenntartható visszafejlődés
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyolc éve az Alkotó Energia program keretében keltette életre az Újra! Alkotó Energia magazint, amely a tudatosság jegyében több éve már csak elektronikus formában jelent meg, idén pedig teljesen átalakult.

A megújult weboldal ugyanazt az elvet követi, mint nyomtatott és lapozható: információkat és ötleteket adni a tudatos életmód kapcsán, olyan embereket és kezdeményezéseket, valamint vállalkozásokat bemutatni, amelyek nem csak azért érdekesek, mert a fenntarthatóságot tűzték a zászlójukra, hanem azért, mert inspirálhatják is az olvasókat.

A magazin készítői a „kicsiben beszélünk a nagy dolgokról" hitvallását követve törekednek az információk minél színesebb és hétköznapibb átadására, már csak azért is, mert a Paksi Atomerőmű megbízásából készült 2023-as kutatásból kiderült: a válaszadók több mint fele osztotta azt a véleményt, amely szerint sokan azért nem tesznek a fenntarthatóság érdekében semmit, mert nincs megfelelő ismeretük róla.

Az Újra! Alkotó Energia magazin struktúrája könnyedén átlátható, a cikkek kifinomult rendszerezése segíti az olvasót, hogy ne egy nagy halmazból kelljen válogatnia, hanem azonnal megtalálja a kedvenc rovatát, témáit és videóit.

Az Otthon, Sikersztori, Életmód, Ajánló, Körforgás és Videó rovatokban az elemző és ténycikkek mellett, interjúkat olvashatnak, sikertörténeteket, motiváló gondolatokat, „lépésről-lépésre" cikkeket az ötlettől a megvalósításig, illetve kis színes anyagokat DIY, egészséges életmód és otthonszépítés témakörökben.
Szeptemberben a „raktározás", az értékállóság erősítése és a fenntartható visszafejlődés a központi téma. Ez utóbbi kapcsán beszámolót olvashatnak a Tulipános Tanyáról, ahol bárki kiszakadhat a forgatagból és elmerülhet a tanyasi élet csendjében, az állatokkal és az érintetlen természettel körülvett „buborékban". A tanyasi élet szépségeit, előnyeit, illetve a tulajdonosok gondolatait videóanyagban is feldolgozzák a szerkesztők.

Ugyancsak a fenntartható visszafejlődés részeként megismerkedhetnek a WWOOF-al, a nemzetközi önkéntes programmal, amelynek tagjai kisméretű gazdaságokhoz látogatnak el egy hétre, egy napra vagy akár félévre, ahol besegítenek a családok vagy kollektívák mindennapjaiba.
Szintén fontos része kezd lenni a visszafejlődésnek a nomád életet újragondoló cabin wood-ok. Közel lenni, mégsem megzavarni, ez a trend egyik legfontosabb szabálya. Épp ezért, ezek a letisztult „viskók" a természetes formavilágukkal úgy keresnek helyet maguknak a természetben, hogy eggyé tudjanak válni vele. Az ismertterjesztő cikkben a hazai cabin wood-okról is szó esik.

Iványi Orsolya, kommunikációs tanácsadó, a magyarországi Menopauza-barát Munkahely program megalapítója és a Vichy Neovadiol Változókor nagykövete, új könyvének megjelenése közben is szakít időt arra, hogy az önmagunkkal való fenntartható bánásmód kialakításában segítsen – nem csak a hölgyek, de az őket támogató urak számára is.
Thuróczy Zoltán, a lakbear.hu bloggere továbbra is segít az olvasóknak a lépésről-lépésre alkotások elkészítésében, és közben megmutatja nekünk imádott Toszkánáját is.
Nincs tudatos életmódmagazin receptek, kertészeti és Csináld magad!-ötletek nélkül, de terítékre kerül a korszakalkotó magyar találmány, a Selien elnevezésű energiatároló rendszer és a legzöldebb fociklub is.
Bár az ÚJRA! Alkotó Energia sokat változott az elmúlt évek alatt, a küldetése állandó maradt. Minél több ember számára szeretnénk megmutatni, hogy mindenki tehet valamit közös jövőnkért, és ehhez elegendő „csak" a gondolkodás átállítása: növekedés helyett fenntarthatóság, hulladéktermelés helyett a tárgyak megjavítása és/vagy újrahasznosítása, eldobhatóság helyett értékállóság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.