"Csak úgy megütötte a barátját" - Az oktalannak tűnő agresszivitás háttere tiniknél, kamaszoknál

agresszió tinédzser feszültség kamaszkor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Káromkodnak, köpködnek, röhögnek, fellökik a kisebbeket, üvöltöznek és erőszakosak - a legtöbb kamasz fiúról ez az általános nézet. A tinédzser fiúk sokszor érthetetlen, agresszív viselkedésének hátterében azonban nemcsak hormonális okok állhatnak, a családon vagy az iskolán belüli feszültség is megjelenhet ebben a formában.

Családon belüli feszültségek

Egy tizenéves fiú agressziójának sok oka lehet, de viselkedését nagyban befolyásolja az is, milyen példát lát otthon. Ha a családban régóta elfogadott vagy megtűrt az apa indulatos viselkedése, akkor a felnövekvő fiúnak ez lesz a természetes, férfias viselkedésmintája. A szülők közti kimondott vagy kimondatlan feszültségek is hatással lehetnek rá, hiszen bármennyire is felnőttesnek próbálja mutatni magát, a kamasznak is fontos, mi történik az otthonában. A szülők elmérgesedett viszonya, melyben megjelenik a gyermek tehetetlensége is a helyzettel szemben, már okozhat dühkitöréseket. A néma szülői szenvedés sem segít elkerülni ezt, sőt, ha az otthoni minta az, hogy a feszültségeket el kell fojtani, nem lehet megélni, az tovább fokozhatja az agressziót, mely egy alkalmas pillanatban mind a felszínre törhet.

A kamaszok a családon belüli korlátokkal sincsenek általában megelégedve: ha nagyon szorosan szeretnék a szülők kontrollálni élete minden lépését, indulatos kitörésekkel próbálhat szabadulni a szorításból, hogy több teret követeljen magának - jobb ezt előre megadni, persze ésszerű keretek között.

Thinkstock
Thinkstock

Ki lesz a falkavezér?

A tinédzserkor, mint az egyik legtöbb változással járó időszak, sok feszültséget hoz magával minden kamasz életében. A fiúk keresik a helyüket az életben, a közösségben, így általában előbb-utóbb megjelennek a harcok, hiszen valaki mindig szeretné vezetni a falkát, a többiek pedig időnként a helyére törnek - ebből is származhatnak verekedések, de az önbizalomhiánnyal küzdő fiúk is megpróbálhatnak nagyobbnak és férfiasabbnak tűnni indokolatlan agresszív kitörésekkel, kötekedésekkel.
Az összetűzések egyébként arra is jók, hogy a kamasz levezesse szexuális feszültségét: ebben a korban, főleg fiúknál a ki nem élt vágyak nagy belső feszültséget okozhatnak, és van, hogy verekedni könnyebb, mint egy lánnyal eljutni a csókolózásig - vagy az ágyig -, ahol a kudarc lehetősége is fennáll.

A családi minta itt is fontos: a fiúk ebben a korban a férfiasság fogalmát még gyakran összetévesztik a hatalmaskodással és a fizikai fölénnyel - pláne, ha otthon is ezt látták -, és mivel férfiasságukat mindenáron bizonygatják önmaguknak és másoknak is, pulykakakas módjára viselkedhetnek.

Kamaszkori változások és az a bizonyos tesztoszteron

Kamaszkorban nemcsak nagy lelki, hanem nagy testi változások is zajlanak, melyek ismét komoly feszültségeket keltenek. Kicsit ijesztő is lehet a hirtelen fejlődés, melyhez általában még aggodalom is társul: vajon elég magas, elég izmos, elég férfias lesz, vajon elmúlnak valaha a pattanások és a kínos pillanatok? A testi-lelki kavarodás hozta feszültségek, főleg az önbizalomhiány és az esetleges gúnyolódások miatt hamar a felszínre törhetnek.

Ha ehhez még hozzávesszük a tesztoszteron hatásait is, máris kész a verekedés. Ez a hormon ugyanis kamasz fiúknál nagy mennyiségben kezd termelődni, beleszól a testfelépítés alakulásába, az agyi működésbe, de agressziót is hozhat magával: ha a felgyülemlett feszültséget a kamasz nem tudja levezetni - s prédát hajszolni, vagy támadó törzseket elűzni mostanában nemigen szükséges -, akkor agresszív viselkedésben is kitörhet. A tesztoszteron ráadásul úgy okoz agressziót, hogy az illetőben ez sokszor nem is tudatosul, így nemcsak a környezete, de maga a kamasz is megdöbbenhet olykor saját viselkedésén.

Thinkstock
Thinkstock

Videojátékok, zenék, filmek - no és a drogok

A számítógép elől kimozdíthatatlan kamaszok nemcsak szemüket és hátukat gyötrik, az agressziójuk is fokozódhat az olyan típusú játékok, filmek, zenék hatására, melyek haraggal telve egymás után hozzák a véres jeleneteket. Az FPS-típusú - first person shooter - játékok, melyekben a játékos a saját szemszögéből látja az esmeényeket, ráadásul a gyilkolás gondolatát és a vér látványát is megszokottá teszik, a filmekben pedig hatalmasnak és legyőzhetetlennek mutatják a rosszfiúkat, akiknek még a nők is a lábaiknál hevernek - melyik kamasz ne vágyna errre?

Agykutatók vizsgálatai szerint a sok számítógépes, erőszakos játék vagy tévéadás érzelmileg eltompítja a tinédzser fiúkat, ráadásul pont azok az agyi területek lesznek kevésbé aktívak, melyek az agresszív viselkedést fékeznék. Agressziót emellett az elvonási tünetek is okozhatnak, sok kamasz a szülők tudta nélkül szokik rá az alkoholra vagy a drogokra, és a családban csak a fiú megváltozott viselkedésénél kezdenek gyanakodni.

Az agresszió kezelése

Bár a kamaszok agresszióját számtalan dolog okozhatja, ez nem jelenti azt, hogy köteles vagy minden esetben szó nélkül el is tűrni. A családon belüli feszültségeket igenis lehet rendezni, de legalábbis csökkenteni: ehhez a szülőknek át kell gondolniuk, hogyan tudnának segíteni fiuknak; meg kell érteniük őt, és ahol lehet, segíteni neki a feszültségek levezetésében. Ehhez nemcsak az esetleg problémás házasságot kell rendezni, vagy a korlátok felállításánál rugalmasabbnak lenni, hanem támogatni kell az érzelmek megélését is - csak helyes formában. A sport, a kerti munka, vagy akár csak egy otthoni húzódzkodó rúd segíthet helyes irányba terelni az indulatokat. Ha lehetőség van rá, a családi beszélgetések is segíthetnek a gondok forrásának meglelésében. Ha az agresszió viszont már mások testi épségét veszélyezteti vagy egyszerűen kezelhetetlennek bizonyul, érdemes szakember segítségét kérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.