szúnyogirtás szúnyogcsípés szúnyogok szúnyogriasztó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az árvíz és a legutóbbi nagy esők miatt hihetetlen sebességgel szaporodtak és most ezrével rajzanak a szúnyogok, az ország pedig csapkod, káromkodik és a megoldást keresi. Megmutatjuk a legjobbakat!
Főleg a gyerekek szenvednek

Az évszázad árvize már visszavonult, ám egy másik katasztrófát hagyott maga után: a lápos, vizes területeken tízezrével keltek ki a szúnyoglárvák, melyek most felnőve a környéken élőkből vacsoráznak. Bár már a levegőből és a földről is irtják a vérszívókat, még mindig vannak területek az országban, ahol egyszerűen nem lehet kimenni a kertbe, mert még a szúnyogriasztó spray ellenére is támadnak a rovarok. Néhány példány a szokásosnál is nagyobb, fájdalmasabb csípést hagy maga után, ami főként a gyerekeknek okoz gondokat, de felnőttként sem egy leányálom elviselni őket. Bár szerencsére komoly betegséget csak nagyon ritkán kaphatunk szúnyogcsípéstől, azért nem árt védekezni ellenük.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Szúnyogháló és baldachin

A legegyszerűbb és legtermészetesebb megoldás nem beengedni a szúnyogokat oda, ahol pihenni, aludni, egyáltalán létezni szeretnénk. Az esti szellőztetésnél csak azokat az ablakokat, ajtókat nyisd ki, amelyekre már előzőleg felszereltetek szúnyoghálót - ma már többféle színben, méretben kaphatók, akár öntapadós vagy függönyként viselkedő verzióban is. Az ágy köré emelt baldachin ugyanezt a célt szolgálja, és még romantikus is, de ne feledkezz meg a babakocsi vagy a háziállatok alvóhelyének védelméről sem!

Illóolajok és növények

A természetes módszerek a szúnyogok kifinomult szaglására alapoznak: vannak ugyanis illatok, melyektől fintorogva elvonulnak. Ilyen a citrom, a narancs, a levendula, a rozmaring, a szegfűszeg vagy a borsmenta. Apró kis üvegcsékben mindegyik illóolaj kapható, ami párologtatókba, gyertyákba, de akár lámpaolajba is használható. A bőrön viszont töményen nem ajánlott alkalmazni őket, alkohol vagy valamilyen bázisolaj segítségével viszont már használhatjuk őket házi szúnyogriasztó krémként. Az ablakokba szúnyogriasztó hatású növények kerülhetnek, de van, akinek egy fél narancs vagy citrom segít, melyet megszór szegfűszeggel, és az egészet leönti alkohollal. Az almaecet is beválhat: a párkányra egy tálba pár deciliternyit téve a szúnyogok csapdába esnek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

További alternatív lehetőségek

A szúnyogokat rengetegen gyűlölik, ez már csak abból is látszik, hogy meglepően sok házi módszert fejlesztettek ki ellenük. A különféle füstölők például kiválóan távol tartják a szúnyogokat, ahogyan a tábortűz füstje is. Van, aki a diófa és a gesztenyefa levelének főzetére esküszik, mely egy lapos tálba öntve elriasztja a vérszívókat. Más a tetemes mennyiségű fokhagymára, mely belsőleg és külsőleg használva is távol tart szinte mindenkit - de legalább a szúnyogokat is.

Megoldások a teraszra

Míg a lakásban a szúnyoghálókkal és az ablakokban történő párologtatással megvédhetjük magunkat, addig a teraszra kiülni már kész öngyilkosság, legalábbis az esti órákban. A nyugodt üldögélés záloga a barkácsáruházakban beszerezhető fáklya, mely ráadásul még hangulatot is teremt, vagy olyan virágok kihelyezése, melyek távol tartják a szúnyogokat - ilyen a muskátli, főleg a citromillatú, a macskamenta, a körömvirág, a dohány, a rozmaring, vagy a kakassarkantyúka.

A Life.hu tippje:

A kertben emellett nem árt feltérképezni és megszüntetni azokat az eldugott, vizes helyeket, ahol a szúnyogok szaporodni tudnak: az eső után megmaradt pocsolyák, vizes foltok megszüntetésével a szúnyogok bölcsőjének is annyi.

Íme néhány hatékony bolti szúnyogriasztó szer:

- OFF! FAMILY CARE rovarriasztó száraz aeroszol

Három év alatti gyerekek és várandósok kivételével bárki nyugodtan használhatja az Off sprayt, a 100 ml-es flakon 1200-1500 Ft között kapható, cserébe akár öt-hat órán át távol tartja a szúnyogokat.

- Naturland Szúnyog- és kullancsriasztó spray

Érdemes kipróbálni a Naturland szúnyogriasztóját is, mely etil-butil-acetil-aminopropionátot tartalmaz magas koncentrációban, így hatásosan tartja távol a kullancsokat, szúnyogokat. Kisgyermekeknek, állapotos kismamáknak ezt is inkább csak a ruhára fújva ajánlott használni, egyébként hatásosan alkalmazható - négy-hat órán át távol tartja a kellemetlen vérszívókat. Az ára 1000-1500 Ft körül mozog.


1. OFF! FAMILY CARE rovarriasztó száraz aeroszol
2. Naturland Szúnyog- és kullancsriasztó spray, 3. Hauser elektromos szúnyogriasztó
4. Vape elektromos szúnyogirtó, 5. Weitech ultrahangos szúnyogriasztó

- Vape elektromos szúnyogirtó

Egyszerűen csak a konnektorba kell dugni, és fél órán belül megszabadít az összes szúnyogtól a lakásban. A készülék tulajdonképpen mérgező folyadékot párologtat, ezért kíváncsi kisgyerekek kezébe nem kerülhet, de ha betartjátok a biztonsági szabályokat, akkor nyugodtan használható lámpafény vagy nyitott ablak mellett is. 1500-2000 forintos árát csak egyszer kell kifizetni, hiszen utántölthető.

- Weitech ultrahangos szúnyogriasztó

Egyszerű, ám annál nagyszerűbb, elemmel működő készülék, mely akár ötven négyzetméteren képes távol tartani a szúnyogokat. Nagy előnye, hogy nem mérgező anyaggal dolgozik, így kiküszöbölhető a sokaknál jelentkező szúnyogriasztós fejfájás is. A kis dobozt csak be kell kapcsolni, és az emberi fül számára nem érzékelhető ultrahang segítségével védi meg a területet - ráadásul nemcsak a szúnyogokat tartja távol, de az egereket vagy a legyeket is. 3000-4000 Ft között kapható a boltokban.

- Hauser elektromos szúnyogriasztó

Ez a készülék nem ultrahanggal vagy mérgező vegyületekkel, hanem UV-fénnyel dolgozik. Húsz négyzetméteren belül hatásos, biztonságunkról pedig rács gondoskodik. Fogantyújánál fogva bárhová felakaszthatod, a fény pedig odavonzza és elpusztítja a szúnyogokat - akár kültéren is kipróbálhatod. 3000 Ft körüli áron kapható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.